Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Haal de paarden van stal | Hoofdmenu | Vakantie zonder vliegtuigen: waar is het passagiersschip naartoe? »

23 juli 2008

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Thomas V

(1)

Hoi,

ik ben laatst naar een vergadering geweest over windenergie en iedereen was bezig over de terugverdientijd maar de moderator liet zich niet van zijn voetstuk halen hij kaatste de bal terug.
Quote : "ALs jij vraagt wat de terugverdientijd van een windturbine is, dan vraag ik aan jou wat is de terugverdientijd van een auto".

Als men een microwindturbine koopt of op reis gaat, wat is dan het voordeligst in milieuopzicht ?
Men moet niet meer investeren in de terugverdientijd maar in de toekomst. En inderdaad 1 grote turbine is beter dan 100 kleine.

Renaat

(2)

Ook de bewering van Home Energy dat er sowieso geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zulke turbines, is een (waarschijnlijk bewuste) leugen. (Micro)-windturbines zijn niet opgenomen in de lijst van werken die vrijgesteld zijn voor een bouwvergunning - dit in tegenstelling tot sommige zonnepanelen. En ik ken ook geen verkavelingsvergunningen waarin reeds sprake is van zulke windturbines.
De grote meerderheid van de gemeentelijke diensten stedenbouwkundige vergunningen zullen geïnteresseerden dan ook vertellen dat er voor zo'n molen toch echt wel een vergunning dient aangevraagd te worden.

Piet DS

(3)

De terugverdientijd is wel degelijk belangrijk, inefficiente electriciteitsproductie helpt het milieu niet vooruit. Koop gewoon groene electriciteit bij de energieleverancier, zodat de investeringen in groene energie toenemen, dat zal beter zijn voor het milieu en beter voor de portemonnee. Als die microturbines in massaproductie gaan, zal de milieu-impact van de productie veel groter zijn dan als we op gecentralizeerde wijze groene energie produceren.

Cor van Houtum

(4)

Inderdaad de meningen zullen altijd wel verdeeld blijven maar de feiten zijn feiten.
Een traditionele kleine windturbine met een wiek diameter van 3.6 meter kan in extreme omstandigheden inderdaad 2000 watt leveren, maar in de praktijk zal deze windgenerator tussen de 200 en 300 watt leveren vermits in vrij gebied geplaatst op een hoogte van minimaal 10 meter.
Maar bedenk wel dat 200 tot 300 watt erg veel energie gaat geven over 24 uur.
in nederland spreekt men vaak over 2200 winduren per jaar dat zou dus leiden tot 2200x200=440 kwh
Dit is natuurlijk wel een heel voorzichtige berekening voor een molen van 2000 watt , maar toch reken u niet rijk.
Met mast en netinverter is zo een 2kw molen ook nog veel goedkoper als het windballetje.
maar ja , als de regeringen geen permissie geven voor het plaatsen dan krijgen ze natuurlijk altijd gelijk op het einde.
En dat is volgens mij de bedoeling van het spel.
De burger moet GROEN maar dat GROEN moet je wel van de energiemaatschappijen kopen en vooral niet zelf opwekken.
Bedenk wel er zit namelijk belasting op energie.

Groeten
Cor van Houtum
cor@draaistroom.net

polderjongen

(5)

Briljant en goed geschreven stuk, beste Kris

Ik neem aan dat je de site van Jaap Langenbach kent in NL (windservice holland)? Hij heeft ook al vernietigende kritiek geschreven over de urban windmachientjes. En hij kan het weten, want als er iemand de cijfers goed heeft over windenergie, is Jaap het wel...

Laat de markt vooral doorgaan met ontwikkelen (zonder de burger met valse beloftes lastig te vallen), maar ik ben erg sceptisch. Doet u mij maar zonnestroom modules zonder bewegende onderdelen. De markt groeit als kool, en efficiënties (zowel energetisch, als milieutechnisch) worden met de dag beter. Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk hoge windturbines plaatsen, vooral ook op het land.

Ik ga je artikel linken op Polder PV. Beter goed gelinkt dan slecht gekopieerd (of zoiets)...

;-)

Kris De Decker

(6)

Hartelijk dank voor de reactie. De site van Jaap Langenbach kende ik niet, en ze is zeer de moeite waard. Hij stelt zich zelfs vragen bij het ecologische nut van microwindturbines en verwijst naar een studie die besluit dat de molens meer CO2 uitstoten dan ze besparen.

Hier staan al zijn artikels over kleine windmolens: http://home.planet.nl/~windsh/Kleinemolens.html

Andries Dekker

(7)

met op de site diverse foto's van het testveld:
http://www.fortiswindenergy.com/recently-installed/schoondijke-test-trials

Het klikken op de foto op de laatste pagina, levert meer fotos van de opstelling van het demoproject


groet Andries Dekker

PS Zeer interessante gegevens vindt men op internet oa www.youtube.com
zoek bv
invention (s)
invention (s) windmill
home made windmill
free energy

Andries Dekker

(7)

en
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/index
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/de_turbines
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/leveranciers

en
gedetailleerde meetgegevens van leverancier Fortis
http://www.fortiswindenergy.com/news/schoondijke-test-trials

Andries Dekker

(7)

Hieronder treft u meer informatie over de eerste resultaten na 1 jaar:
http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=862 (wat vraagtekens, nl. waar blijven resultaten en kosten zijn hoog)

en
http://www.energieportal.nl/Nieuws/Windenergie/Eerste-meetresultaten-kleine-windmolens-tonen-grote-verschillen-4162.html

Andries Dekker

(7)

Geachte Kris

Bericht hieronder is nav. bericht kleine windmolen "energy ball". U publiceerde hierover:

http://www.lowtechmagazine.be/2008/07/energy-ball.html

Mijn onderstaande reactie op uw website werd als spam gezien. Wat zoeken bracht me bij dit email adres.

Mbt. kleine windmolens, oa de Energy Ball:
Er loopt een proef van 2 jaar op het Techno Park in Schoondijke, waaraan diverse windmolen leveranciers deelnemen.

Hierover is eerder in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) gepubliceerd:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/372440/Onderzoek-naar-nut-kleine-windmolens.ece
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/2128531/Schoondijke-proeftuin-voor-duurzame-energie.ece
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/3881606/Stormachtig-is-de-wereld-van-de-kleine-turbine.ece

Kris De Decker

(8)

Beste Andries, je reactie raakt niet voorbij de spam-filter omdat ze te veel links bevat. Ik kan daar zelf niets aan veranderen, dus heb ik ze hieronder in stukjes gepubliceerd.

Luc Sablain

(9)

Hallo,
Met enige schroom moet ik toegeven dat ik ook de trotse bezitter was van een Energy Ball V100 tot ik er een kWh-meter op zette.
Ik heb dit tesamen gedaan met een meter op de 2 PV panelen van 170 Wp (340 Wp), januari 2008.
Tot op heden, 1 nov, hebben deze panelen mij 289 kWh opgebracht en de molen 2,7 kWh????
Lees: honderdvoudige opbrengst voor de helft van de investeringskost!!
Plaatsing van de molen kan wel beter, maar een klein kind kan zien dat dat de opbrengst niet gaat verhonderdvoudigen.
Windmolenverkopers spelen graag in op je gemoed en proberen de kinderdroom in ieder naar boven te halen, maar laat je daaraan niet vangen. Ik kan er mij amper mee scheren.
Qua investering zijn er wel betere alternatieven, had ik het geweten dan had ik nu 6 pv panelen liggen.
Laat de wind maar voor de grote molens en koop voor dat geld beter aandelen in een windmolen park.

grtn
sabbe

herman

(10)

Een windmolen lijk inderdaad een slechte zaak,
anderzijds geloof ik dat 'een aangepaste versie' wel een goede zaak zou zijn.
1. zelf wil ik een windmolen plaatsen op mijn dak, meer bepaald op mijn schoorsteen.
|De vertikale windturbines type |salverius kunnen op die plaats ( met veel turbulentie ipv wind ) werken.
2. ik heb een verwacht verbruik van rond 4000 kilowattuur maar dat zal vermeerderen als ik ook overga naar een electrische bijverwarming.
3. rekening hou met het windsnelheden + het vermogen bij die windsnelheden
100 dagen geen wind / 20 dagen wind a 1 dus vermogen .... etc. etc
dan moet ik een turbine hebben met een vermogen van 5000W inplaats van 300 W
4. Als ik dus een windturbine vind met een vermogen van 5000W en die kan werken op turbulentie ipv wind en die ik kan plaatsen op mijn schoorsteen of plat dak ( dus geen masten )
en dit voor een prijs van 5000 Euro ben ik 'waarschijnlijk'direct verkocht.
Herman

herman

(11)

ps : Intussentijd ben ik op zoek naar een weerstation om op mijn dak te plaatsen. Voor 300 Euro kom ik zo te weten wat de windsnelheden zijn op die plaats ( voor een windmolen ). Tegelijkertijd kom ik zo ook te weten wat de effectieve licht en zonne situatie (eventuele zonne energie) + wat de warmte ( eventuele zonnecolletoren ) + wat de neerslagsituatie is . ( regenwater recuperatie )

Danny

(12)

De opbrengsten verschillen wel enorm van kleine soorten molens.(als je te ver v/h net zit is een goede kleine molen wel de oplossing in combi met zonnepanelen) Maar je kan je geld beter samen besteden aan 1 hele grote molen. Wordt daarom bv lid v/d http://www.windvogel.nl

Persyn Herman

(13)

Waarom mensen die technisch aangelegd zijn niet toelaten een windmolen te plaatsen met materiaal die toch op de schroothoop belandt zelf voor een kleine produktie aan wats een klein machientje willen voeden te bouwen?Tien kleine windmolens zijn beter vandaag dan één grote kweet nie wanneer

Patrick

(14)

De windmolentjes hebben nu zelfs het Nederlandse nieuws gehaald. Ik vrees alleen dat dit niet alleen deze windmolens in een kwaad daglicht stelt. Het artikeltje is hier te vinden:
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/12/120409_windturbines.html

kris de decker

(15)

Bedankt voor de tip, Patrick. Ik heb er een nieuw artikel aan gewijd:

http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html

Cor van Houtum

(16)

Wij hebben onlangs een 5Kw windmolen met vergunning mogen plaatsen in het Nederlande Haarsteeg. De gemeente heeft goed meegewerkt en de omwonenden waren behalve nieuwsgierig over het project zeker niet in het absolute verweer. Dit samen heeft tot een geslaagde plaatsing geleid. Zie deze film van de 5Kw molen zoals wij die hebben geplaatst.
http://www.youtube.com/watch?v=7bcPcptDdJk

vriendelijke groet
Cor van Houtum
Draaistroom Nederland

 arretje noff

(17)

Blijft voor mij toch de vraag waarom wel een heel gezin voor 5000euro twee weken naar thailand kan/mag zonder verantwoording, en je niet uit idealistische motieven voor een v100 energy ball zou kunnen kiezen
Behalve rendement speelt toch ook een zelfverkozen levenswaarde, de een koopt een SUV de ander ziet liever een windmolentje draaien op zijn huis...

Renaat

(18)

@ Arretje Noff,

omdat het ook in dat geval veel meer 'oplevert' om b.v. wat aandelen van EcoPower te kopen of op een andere manier in een project te stappen waarbij men een grote windmolen mee bekostigd (www.windvogel.nl) dan veel geld te geven aan een niet renderend slecht werkend toestel.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart