« Lowtech energieopslag: de persluchtbatterij | Hoofdmenu | Interrail vernieuwt tickets voor onbeperkt treinreizen »

31 oktober 2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

h.honnest

Super interessant, integer, innovatief, bewonderenswaardig en nastrevenswaardig.

Enige wat ik me afvraag is of die 35 ingecalculeerde offline dagen niet zullen gaan leiden tot minder raadplegen van de website en dus ook van al die interessante artikelen die erop staan...
In dat geval zou deze lovenswaardige switch van Low Tech Magazine mogelijk juist kunnen leiden tot een vertraging in de omslag naar een duurzamere wereld...
Misschien dan toch maar een concessie doen om de boel 365 dagen per jaar in de lucht te houden? Of zou dat leiden tot al te ver afdwalen van het ideaal? (lastige kwestie kan ik me voorstellen)

Anna Vester

Geachte lezer
Kan ik doneren door overmaking op een bankrekeningnummer?
Met vriendelijke groet
Anna

danielle

gaaf en het levert ook een eigenzinnig mooi beeld op.

maar hoe houd je de bots in toom: de niet menselijke bezoeker die inmiddels meer dan 50% van een website bezoek uitmaakt en een behoorlijke bandbreedte aan energie verspilt?

YJoris

Deze mededeling en tegelijk info over een duurzame website was eigenlijk te verwachten Kris, als je consequent wil blijven met het onderwerp. Dank je dat je inzicht geeft van het hoe achter de schermen van een website.
Zelf ben ik nog niet aan een website toe, gezien ik ook al jaren in transitie leef; dwz complete omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzamer leven. Niet simpel allemaal: mijn aardgas heb ik een 4tal jaren laten afsluiten en dus alle verwarming & koken hier op groene stroom, maar ook de batterij van mijn e-scooter laat ik daarmee op; naast mijn fiets en trein/OV het enige vervoermiddel. Spijtig genoeg geen eigen zonnepanelen, ik neem stroom af van ecopower.
Nu ben ik ook toe aan nieuwe batterijen, wat niet goedkoop is.
Betreffende mijn internet? Nog steeds per kabel, niks wifi; ook bewust geen smartphone en gsm gebruik ik slechts één keer op twee maanden of zo, bij een verdere verplaatsing dan nomaal. Ik heb tot op het laatste steeds telefoonkaarten gebruikt in de telefooncabines, tot die dienst ook volledig verdween...
Betreffende websites, zou best een internationaal symbool verplicht moeten gebruikt worden en gezet op elke website, zodat de surfer onmiddellijk kan zien of deze website duurzaam/op groene stroom draait of niet.
Proficiat met Uw aanpak en openheid!
Zelf zit ik er niet zo mee in dat de website soms onbereikbaar is, noch dat het in het Engels moet (maar Nederlands is makkelijker natuurlijk). Groeten.

Henk

We zullen eraan moeten wennen dat energie niet altijd en onbeperkt beschikbaar is, dat zal een klap geven. Met een batterij-lampje een boek lezen en het reisje uitstellen tot de accu van de e-bike is opgeladen met zonne- of windstroom. Maar de meesten zullen blijven dromen van waterstof en atoomenergie.

kris de decker

@ h. honnest

De website af en toe off-line laten gaan is inderdaad een risico. Niet alleen om de reden die je aanhaalt, maar ook omdat zoekmachines je daarvoor straffen.

Maar net het feit dat de site af en toe off-line gaat, heeft er voor gezorgd dat ze in de belangstelling komt te staan. We hebben gemiddeld vijfduizend bezoekers per dag, dat is ongeveer het dubbele van de oude blog. Dus tot nu toe is het resultaat positief.

En we hopen dat bezoekers later terugkomen als de site tijdelijk off-line is.

@ danielle

De bots vormen geen probleem omdat ook zij afgeslankte webpagina's bezoeken. We blokkeren bovendien alle zoekmachines, zodat de site niet wordt geïndexeerd -- je kan ze dus niet vinden via Google, al krijg je dan wel artikels van anderen over het project te zien.

Het enige probleem met bots is dat sommige mensen ze gebruiken om de server aan te vallen. Ze sturen heel veel verkeer op korte tijd in de hoop dat de server het verkeer niet langer aankan en plat gaat.

Maar zoals gezegd: door de afgeslankte pagina's kan de blog heel veel verkeer aan. Zelfs tijdens de hoogste pieken werd slechts 30% van de processorkracht gebruikt.

Toon

Een boeiend experiment, en een passend pleidooi voor statische sites, die vaak ruim voldoen. Voor veel 'dynamische' sites geldt uiteraard nu ook al dat hetgeen een bezoeker te zien krijgt in feite een statische versie is, vanuit de/een server cache. Energie, bandbreedte, processorkracht, geheugen, etc. kosten namelijk ook geld, dus dit is een afweging die louter commerciële uitbaters van website ook wel maken. Alleen niet dermate doorgedreven zoals in jouw voorbeeld (omdat de arbeidskosten om een site hyperzuinig te maken op een bepaald punt niet meer opwegen tegen de uitgespaarde energiekosten).

Reacties van bezoekers zijn in een 100% statisch verhaal uiteraard niet (meer) nogelijk zonder dat je een externe dienst als Disqus of zo gaat gebruiken. Dat lijkt me toch een belangrijk nadeel. Valt m.i. wel goed op te lossen door een eigen reactiesysteem te schrijven waarbij de site opnieuw gegenereerd wordt, wanneer er een reactie wordt gesubmit. Je zou dat dan 'dynamisch' kunnen noemen, maar het is alleszins zonder database.

Qua afbeeldingen denk ik dat je beter een andere oplossing had gekozen. De transparante grijswaarden-afbeeldingen die je nu gebruikt zijn dithered, wat ervoor zorgt dat de compressie niet optimaal is. Een full-color jpeg met een gemiddelde kwaliteit en optimale compressie haalt gelijkaardige bestandsgrootten. Daarnaast kan je ook het png-compressie-algoritme handig inzetten door illustraties met veel volvlakken te gebruiken, die zien er superscherp uit en zijn slechts enkele kilobytes groot. Je afbeeldingen zien er momenteel erg grof en korrelig uit. Ik zou dan eerder voor meer kleur maar minder detail, en dus meer stilering gekozen hebben.

Ik weet niet hoe het precies zit in Pelican, maar in Jekyll kan je ook prima HTML in artikels zetten, dus dan hoeft die hele omzetting naar Markdown niet noodzakelijk. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe netjes die oorspronkelijke HTML is, maar die kan je wss in bulk met een paar goeie regexen strak zetten.

kris de decker

Lezers die liefst doneren via bankrekening: stuur een mail en je ontvangt de nodige gegevens. Dank.

kris de decker

@ Toon

Reacties zijn inderdaad een beetje problematisch. Voorlopig worden ze manueel geplaatst. Dat vraagt wel wat werk, maar dat is meestal beperkt tot de eerste dagen na de publicatie van een nieuw artikel.

Op termijn willen het proces stroomlijnen en ook de reeds bestaande reacties op vorige artikels integreren. Een plugin zoals Disques is niet compatibel met onze filosofie.

Langs de andere kant hebben we gemerkt dat reacties via email een andere toon hebben. Ze worden zorgvuldiger geschreven en we krijgen geen domme, snel geplaatste commentaren.

Het klopt dat de afbeeldingen ook op andere manieren kunnen worden gecomprimeerd, maar de "dithered" beelden zijn ook een ontwerpkeuze. Smaken verschillen en dus vindt niet iedereen dat mooi. Maar dat is prima.

We gaan onderzoeken of de Nederlandstalige blog kan worden gemigreerd zonder een omzetting naar Markdown. Het is intussen duidelijk dat het de Nederlandstalige lezers niet kan schelen hoeveel energie de site verbruikt. Beetje deprimerend, maar c'est la vie.

Pien

Dank voor de inspiratie! Ga gelijk kijken in hoeverre ik dit op mijn eigen site kan toepassen, had er nooit bij stilgestaan dat een CMS zoveel stroom gebruikt...

Kris

Hey
Er bestaat wel html naar markdown software die je omzetting misschien kan versnellen.
Groeten
Kris

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl