« Cycle Chics: de fiets als sekssymbool | Hoofdmenu | Speedboten voor milieubewuste snelheidsfreaks »

14 september 2009

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

oege

(1)

Hallo,
prachtig al deze invalshoeken en cijfers, goed om bij stil te staan.
Maar wat kost het aan energie om een zoek opdracht te plaatsen, volgens mij gaat dit ver boven alle kosten in energie waar er net over gesproken wordt.
dit wordt met oude en nieuwe speeltjes gedaan. Dit wordt nu door de reclame gedagen, wat voor resultaten mag je straks nog van hun kant verwachten, in de vorm van werkelijke info- oude of nieuwe speeltje.
grt
oege

stitsy

(2)

de wet van moore is ondertussen achterhaald.. Men zit tegen de fysische grens om het aantal transistors de vergroten ondertussen. Verder een zeer interessant artikel!

Koen Vandewalle

(3)

In mijn eigen vakgebied, liften, pleit ik al jaren voor een herwaardering van conventionele of gestandaardiseerde technieken, modulair en compatibel maken van alle basiscomponenten, herstelbaarheid etc. Een lift wordt even lang gebruikt als het gebouw waarin ze staat. Het mag niet baten, de mainstream industrie wil wegwerp en propriétair produceren. En dit voor een stomme lift die gewoon moet op en neer gaan. Het mag misschien negatief klinken, maar ik vrees dat op de dag dat we echt met energietekorten geconfronteerd worden, we net die toestellen zullen weggegooid hebben die we met de weinige energie die ons nog overblijft hadden kunnen herstellen.

Corneel

(4)

@2Intel heeft net zijn nieuwe chips bekendgemaakt die nog steeds aan de wet van Moore Voldoen, maar idd hij vertoont scheuren die opgevangen worden door multyprocessorsystemen die heerlijk effecient zijn.

De grootste oplossing voor deze ultra-kleine technologie is DNA, vele chipfabrikanten zijn aan het proberen hun processors te laten "groeien" in plaats van mechanisch vervaardigen (wat theoretisch tot 6nm zou kunnen gaan in vergelijking met de 32nm van nu.) Ook nanotubes zouden op deze manier "gekweekt" kunnen worden. Af en toe gebeurt er een doorbraak in deze technologie maar het zal wel nog een jaar of tien duren. Het zou een enorme boost betekenen naar zowel verbuik, ingebedde energiekost en ook gewoon economische kost.

erik

(5)

Als je de prijs van een product omrekend naar hoeveel energie het bedrijf daarvoor kan kopen heb je al de energie van het product. Dit omdat in deze prijs alles zit verwerkt, oa: Loon personeel, vervoer, fabricage, uitjes met de opdrachtgever, belasting(kan de overheid JFS aanschaffen)enz. Dus besparen kan alleen door minder uit te geven en de daarbij horende vermindering van onze welvaart.

Peter Scholtens

(6)

Ongeacht of de wet van Moore afvlakt of niet, er zullen toch elk jaar weer nieuwe apparaten gemaakt worden, waar weer nieuwe functionaliteit mee wordt ingebouwd. Dat is voor de perceptie van de meeste eindgebruikers een rechtvaardiging van de aanschaf. Zelfs al zou een laptop echt tien jaar mee kunnen gaan, wie zal er zoiets nog echt kunnen gebruiken? Zorgelijker is dat voor functionaliteit die nauwelijks is veranderd door de jaren heen, spanningsconversie, ook een heleboel adapters gemaakt worden. Deze worden bij elk draagbaar apparaat 'gratis' meegeleverd... Als consument kon je daar niets aan doen: daarom ben ik een nieuw initiatief begonnen om het voor eindgebruiker in de toekomst mogelijk te maken elk nieuw draagbare apparaat zonder adapter te kunnen kopen.
http://voordewereldvanmorgen.nl/project/nomadic-grid

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl