« De laatste lowtech nieuwsbrief | Hoofdmenu | Is stralingsverwarming gevaarlijk? »

18 oktober 2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Alain

(1)

Wonende in Spanje in een grotwoning, 7 km van de weg , 16 km van het dorp, zijn wij aangesloten via Habland..es met een gerichte antenne zoals hierboven .

We hebben een abonnement van 3 Mb en betalen 15 euro hiervoor per maand, ongelimiteerd .

Het stroomverbruik wordt opgevangen door ons off grid installatie met zonnepanelen.

Gerold Manders

(2)

Hier in Paraguay heeft de grond een rode kleur (die moeilijk uit te wassen is). Doordat de zon hier nogal vaak schijnt (45 graden Celcius in de zomer is eerder regel dan uitzondering) wordt deze grond keihard.

Vandaar dat men hier dus geen enkele kabel in de grond legt. Graafmachines zijn er hier niet zo veel en daardoor kostbaar in gebruik. Mankracht is vele malen goedkoper, echter de harde grond en de vele zonneuren maken het graven van een gat, put of graf een werkelijke straf.

Veel woorden om aan te geven dat alle bekabeling aan palen hangt. Internet wordt hier voornamelijk via WiFi en WiMax verbindingen opgezet.

Goedkoop mag deze werkwijze dan wel zijn, qua betrouwbaarheid is het knudde. Mede doordat het electriciteitsnetwerk vele malen storingsgevoeliger is, vanwege kabels die breken doordat er ergens een boom omvalt, een auto-ongeluk of ontploffende wijktransformator (overhitting).

Als dit al niet genoeg is, het nationale telefoonbedrijf Copaco verzorgt het grootste deel van alle internet verbindingen en er is maar een ander bedrijf (Tigo) wat groot genoeg is om zelf internationale internetverbindingen heeft.

Beide bedrijven zijn nou niet geweldig qua service en het maakt niet uit via welke ISP je je internet aanschaft, je gaat altijd via een van deze twee aanbieders het grote wijde internet op.

Dit is in Europa veel beter geregeld. Een simpele ADSL verbinding van 1Mbit/384kb voor consumenten kost 35 euro per maand. Naast brakke verbindingen is het ook nog eens duur. Het maandelijks budget van vele mensen, die in de buitengebieden leven, heeft geen ruimte voor frivoliteiten als internet. En voor anderen is een 1Mbit verbinding het maximale. Erg weinig bandbreedte om te delen dus.

WiFi verbindingen en het delen daarvan is vast een optie in de delen van de wereld waar het internet goed geregeld is en relatief weinig kost. Maar in landen zoals Paraguay haal je je een hoop hoofdpijn op de hals voor (zeer) onbetrouwbare en dure verbindingen.

Het concept is er een waar ik wel achter sta, maar hier in Paraguay is het niet echt een haalbaar idee, ben ik bang.

Thijs Bollen

(3)

Mijn vader verzorgde in 1963 voor de Nederlandse TelevisieStichting (voorloper NOS) een straalverbinding van Madrid naar Lissabon om de wedstrijd Benfica-Feyenoord live in de Nederlandse huiskamers te kunnen brengen. Met ezeltjes werden tientallen straalzenders naar elke bergtop gebracht en elke dag kwam de vordering van de verbinding in de krant: zou hij op tijd afkomen? In de pauze van de wedstrijd legde mijn vader uit hoe het uiteindelijk gelukt was. Toen de modernste techniek, nu de revival? (Voor de Olympische Spelen van Tokyo een jaar later had hij een plan klaar m.b.v. een Amerikaanse satelliet, een straalvliegtuig, etc., maar toen is hij directeur van Teleac (wie kent het nog?!) geworden...) Voor een foto, zie de facebookpagina van Lowtech.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=735557386548231&set=p.735557386548231&type=3&theater

Benfatto

(4)

Bij zulke netwerken is de latency vaak een probleem, niet de bandbreedte. Een hoge latency (vertraging) zorgt ervoor dat een de ene computer niet meer kan communiceren met de andere computer of server, waardoor een beveiligde verbinding als bijvoorbeeld email of skype automatisch verbroken wordt. Zolang er genoeg knooppunten zijn lukt het wel, maar bv. één verbinding delen over een heel groot gebied is onbegonnen werk

Martin

(5)

@Benfatto: WiFi is een radiosignaal en gaat dus met de snelheid van het licht en dat is zelfs een beetje sneller dan een signaal door een kabel incl. een glasvezel. Het probleem is dus niet snelheid.

Een hoge latency ontstaat vaak haast altijd overbelasting en dat heeft alles met bandbreedte te maken.

Martin

(6)

@Gerold Manders: De situatie die jij beschrijft leent zich juist denk ik goed voor zoiets als het Spaanse Guifi netwerk, wat nog makkelijker is dan kabels aan palen hangen is, is een WiFi-router aan een paal hangen.

Het Internet is ooit is opgezet door het Amerikaanse ministerie van Defensie als netwerk met redundantie en dat is nog steeds zo, als een verbinding uit valt dan wordt de data automatisch geherrouteerd over alternatieve verbinding als die er tenminste zijn.

Gerold Manders

(7)

Qua project is het zeker interessant, maar waar ik op doelde is het feit dat veel mensen hier amper een internet kunnen bekostigen. En voor diegenen die dit wel kunnen, dan is het vaak maar een 1Mbit (download) verbinding.

Dat is op zichzelf een povere verbinding, zeker met het gemiddelde bandbreedte verbruik van internet paginas tegenwoordig. Dit is ook geen gegarandeerde 1Mbit verbinding.

Herinnert iemand nog de kwaliteit van verbindingen in Nederland/België, zo rond de eeuwwisseling? Diezelfde wild-west mentaliteit van providers toen (overbooking), heerst hier nog. Voor meer uitleg over deze praktijk, zie deze (Engelstalige) pagina: http://mypccenter.blogspot.com/2006/12/internet-overbooking.html

Al met al betaal je hier veel voor een povere verbinding, die je dan ook nog eens moet delen met anderen, zodat deze nog slechter word?

Ik kan je verzekeren dat de animo voor een project als dit heel laag zal zijn.

In Nederland/België heb je voor hetzelfde maandelijkse bedrag een veel betere verbinding, waar je het amper "voelt" wanneer je een gedeelte opoffert aan een project als dit.

Was de situatie hier gelijk, dan komen alternatieven als dit echt wel van de grond hier in Paraguay. Het is niet zo, dat men hier asociaal is, maar de prijs/kwaliteit verhouding van verbindingen moet eerst flink verbeteren.

Steven

(8)

@Martin(5): Wat latency/snelheid betreft: de afstand tussen de knooppunten aan lichtsnelheid is niet zo'n probleem, maar de doorgestuurde data moeten in het knooppunt ook nog verwerkt worden, wat ook wat tijd nodig heeft. Naar gelang het aantal knoopunten tussen uw computer en het backhaul-punt zou dat kunnen oplopen. Zelf heb ik geen ervaring met zo'n netwerken. Voor videoconferentie kan dat vervelend zijn, maar ik betwijfel of een toepassing als email daar last van heeft?

@Gerold Manders: Één enkele 1Mbit-verbinding als backhaul voor een heel netwerk is inderdaad pover, maar ik vermoed dat de meeste gemeenschapsnetwerken veel betere aansluitingen hebben dan een gewone consumenten-ADSL. Mits een voldoende aantal gebruikers en de juiste "connecties" schijnt me dat dit ook in Paraguay mogelijk moet zijn. Anderzijds kan men ook een aantal diensten op het gemeenschapsnetwerk zelf aanbieden, waarvoor men dus niet of minder afhankelijk is van een verbinding met de buitenwereld: email bijvoorbeeld is dikwijls heel lokaal, een webcache voor populaire sites, uw foto's op een lokale server zetten in plaats van op een ander continent...

Renaat

(9)

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151126_01990810

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl