Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« De nieuwste generatie vrachtfietsen | Hoofdmenu | Hoe veilig is de zelfrijdende auto? »

13 mei 2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Marc Van Hummelen

(1)

En het werkt echt goed! Ik heb er eentje gemaakt van restjes pu-isolatie. De bonen gaan 's morgens in de kist en 's avonds is het kookwater nog altijd heet. Een foto vind je in dit artikel: https://villavanzelf.wordpress.com/2014/03/17/dromen-vouwfietsen-renoveren-en-koelkastloos-leven/
Rijst en aardapels zijn binnen het uur gaar. Je moet er wel aan denken om éérst de rijst op te zetten voor je met het hoofdgerecht begint

Rob Hennekens

(2)

Leuk artikel!

In m'n studententijd had ik een thermosfles met brede vulopening van het merk Rotpunkt.
's Ochtends de aangekookte rijst + gewelde peulvruchten er in en 's middags was het gaar.
Omspoelen voor de volgende dag en klaar!

Dre thermosfles is weggegeven. Helaas!

WT de Vries

(3)

Ik gebruik de magnetron bijna elke dag voor koken, dus niet voor opwarmen van kant-en-klaar maaltijden!

Aardappels en groenten kook ik uitsluitend in de magnetron in z.g. kookzakken. Die kunnen net zo goed diepvrieszakken zijn, en zijn vele malen te gebruiken.

Na een tamelijk beperkte kooktijd -bijv. 7 min. bij een vermogen van 630 Watt- doe ik de gevulde kookzak in een theemuts voor 10 minuten nagaren.

'k Doe dit al jaren; smaak en geur blijven behouden en dikke groenten zoals witlof en prei zijn door en door gaar, zonder dat je ze in stukken hoeft te snijden.

Alex

(4)

Ik gebruik hooikist(en) al 5 jaar.

Alle zijn op basis van recuperatie. Geen kist bij mij, ik kan niet zagen. Alleen kartondoos of zelf genaaide mand of recuperatie-emmer. Isolatie material: papierbol of recuperatieschuil (witte mattrassen bij luxe druiven), of oude baddoeken.

Met vocht omgaan is makkelijk: gewoon de hooikist een paar uur open laten.

Zo was deze middag mijn maaltijd: rijst + linzen. De rijst heeft normaal 20' kooktijd nodig, de linzen 1uur. Eerst heb ik alles 12uren in water gelaten. Deze ochtend maar 3' doorkoken als het kookpunt bereikt is, daarnaa in hooikist.
Met de hooikist is het zeer makkelijk alles samen koken, zelfs als de ene ingredient 5' nodig heeft en de andere 1uur.

hierbij nog een link met allerlei foto's van hooikisten en een paar recepten:
www.marmite-norvegienne.com

Chanouk

(5)

Ik heb jarenlang een hooikist in de keuken gehad. Heel makkelijk te maken. Een houten kist maken, alle zijden met tempex bedekken. Daarin deed ik mijn slaapzak tot -30. Om de pan deed ik een keukenhanddoek als bescherming voor de slaapzak. 's Ochtends erin was 's avonds nog warm. Maar niet warm genoeg om gedroogde bonen goed te krijgen want ik werd er altijd niet lekker van, in tegenstelling tot een paar uur gewoon koken. En de rest roerbak ik,of is de kooktijd maar kort van.Terwijl je de rest van de maaltijd klaarmaakt. Zelden gebruikt dus, ik vind het totaal niet praktisch.

Wat betreft de zonnekoker. Die werkt bij ons helaas niet. Heb hem eerst in een ecodorp gezien in Duitsland waar ze hem niet meer gebruikten. Ook in Portugal waar het elke dag zonnig was en rond 39 graden, lukte het niet om in 1 dag appelmoes te maken. En dan moest je de hele dag dat ding in de gaten houden en draaien om hem op de juiste manier richting zon te zetten, ook niet praktisch.

Hele grote zonneschotels gericht op een oven werkte daar wel.

Thermoskannen zijn ideaal, zoals hierboven genoemd. Ik kook altijd een kan vol voor thee. Ook tijdens kamperen, 's avonds gemaakt, je kan je kookspullen vast opruimen en de volgende dag nog een liter warme thee. Ik kan mij voorstellen dat als je soep naar je werk mee wilt nemen of zo, dat je daar een aparte thermoskan voor koopt.

Ditan


(6)

Wij maken tijdens de vakanties gebruik van de slaapzakken. Inmiddels maken we thuis ook al enkele jaren gebruik van de hooikist van schapenwol en linnen. Stoofpotten, hachee, soep, bouillon etc etc werkt prima en nu de kinderen groter zijn gaat de kost voor de laat eters in de hooizak en eten ook zij warm.

Het zou een mooi idee zin om een van de keukenlades op te offeren voor een hooilade. Hier zouden dan drie pannen tegelijk in kunnen. Aardappelen, bonen en stoofvlees bijvoorbeeld.

Benfatto

(7)

Toen ik in het buitenland een kleine studio betrok had ik een kookstel met slechts één pit - dus vlees met arrdappelen of macaroni met saus leek op het eerste gezicht lastig, totdat ik op het internet kennisnam van dit principe.
Mijn hooikist werd echter simpelweg mijn bed: water aan de kook brengen, macaroni erin, deksel en handdoek op de pan en in mijn bed stoppen, vervolgens de saus klaarmaken. Ging goed.

De concepten van de NGO's zijn goedbedoeld, maar ook in ontwikkelingslanden hebben steeds meer mensen beschikking over electriciteit en gas. En dat wil men natuurlijk ook.

Een echt succesvol ontwerp moet dus net zo praktisch zijn in ontwikkelde landen, anders raakt het alsnog in de vergetelheid.

Een electrische rijstkoker die je overal in Azië ziet is op hetzelfde principe gebaseerd. Hoe lastig kan het zijn om een apparaat te ontwikkelen dat niet alleen rijst maar ook aardappelen, soep, stoofvlees etc. kan koken?

Marjo

(8)

Door dat wij klein behuisd zijn en maar twee kookpitten hebben maken wij ook gebruik van deze manier van koken alleen wij zetten de pannen onder een dikke laag dekbedden in bed :)

Werkt uitstekend en de kachel hoeft niet meer aan in de slaapkamer omdat de bedden al voor verwarmt zijn.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart