Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« De vergeten toekomst van de energiefiets | Hoofdmenu | In de schaduw van de koeltorens: atoomenergie in dichtbevolkte gebieden »

30 mei 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

frisbee

(1)

Ontegenzeggelijk een prachtig ontworpen mechaniek! Vraag me wel af of het uiteindelijk inderdaad zoveel milieuwinst kan gaan opleveren. Mijn elektrische keukenapparaten gebruik ik maar relatief weinig. De mixer nog het meest, maar die gaat inmiddels ook alweer zo'n 30 jaar mee en hoeveel stroom verbruikt die nou op jaarbasis? Nu ja, misschien dat ze in de jaren 70 en 80 nog elektrische apparatuur maakten met potentieel lange levensduur. Misschien zit daar ook wel de oplossing voor dit soort (weinig energie-intensieve) keukenapparaten wel veel meer in: de levensduur ervan optimaliseren. Maar welk bedrijf gaat daarin investeren? En dat laatste geldt vrees ik ook voor de (gezochte) fabrikant van het hier besproken mechanisch aangedreven keukeneiland. Juist de lange levensduur weerhoudt de fabrikanten ervan erin te investeren... En omdat het apparaat zo lang mee gaat, zal de stijl niet meekunnen, tenzij een tijdloos ontwerp (bestaat dat?). En dan: de (eenmalige) aanschafprijs zal heel fors gaan zijn (product van zeer hoge kwaliteit!), wat de meeste consumenten zal weerhouden.
En toch: ondanks mijn praktische bedenkingen, geniet ik enorm van zo'n mooi ontwerp en hoop ik dat het een positieve spin-off zal hebben op andere duurzame initiatieven!

Paul Veltman

(2)

Een besparing van niks. Keukenapparatuur hebben inderdaad een relatief groot vermogen, maar worden slechts seconden gebruikt. Hun energieverbruik is dan ook verwaarloosbaar in vergelijking met een koelkast/ boiler/wasmachine ed.
Deze apparaten hebben ook een lange levensduur vanwege hun beperkte gebruik, maar worden om esthetische redenen voor het einde van hun technische levensduur weggegooid.

Paul Veltman

(3)

Het trouwens volkomen overbodig, met een goed keukenmes, een draaizeef en een vijzel kun je meer en beter.

roland

(4)

"De ecologische voordelen zijn groot: geen energieverbruik bij de bediening, grote besparing van grondstoffen en energie bij de productie" Uiteraard is een langere levensduur (en minder onderhoud) een groot milieuvoordeel.

Hoe zwaar telt een energievrije bediening?
Onze met spierkracht te leveren energie is ongeveer 1/100 van ons dagelijks energieverbruik. The vegan has the smallest inevitable footprint: 3 kWh/d of energy from the plants he eats. blz 80 The embodied energy in Europe’s fertilizers is about 2 kWh/day per person. blz 82 www.withouthotair.com

pinquiniusch

(5)

Toch kan zoiets bijvoorbeeld voor een keuken van een buurthuis heel nuttig zijn. Als je voor grotere groepen kookt ben je vijzelen snel zat hoor, en dan kan zo een apparaat heel handig zijn!

Bovendien wordt zo een apparaat op een plek waar vaak voor groepen wordt gekookt juist wel vaak gebruikt.

En waarom zou je uitgaan van het huishouden als eenheid, vind het een maffe gedachte dat je alles zelf zou moeten hebben.

Timo van Esch

(6)

@2: niet mee eens.
De electrische pepermolen van 27,95€, nochthans uitgekozen in een vlaag van verstandsverbijstering om zijn vermeende kwaliteit, begaf het na dik een half jaar. Te zwak, op batterijen, you-name-it. Veel te onderhoudsgevoelig.

De houten, handmatige pepermolen doet het ondertussen al meer dan 5 jaar. En die kostte géén 27,95€. Eerder iets van 10€. Wat ik dan al weer duur vond voor een houten pepermolen, maar goed...

Kris De Decker

(7)

@5: Het lijkt mij inderdaad dat er een sociaal aspect meespeelt. Dit soort apparaten, en ook de fietsmachines, lijken vaak een beetje 'overkill' voor een huishouden, maar komen helemaal tot hun recht als je het op iets grotere schaal bekijkt: een buurtkeuken of een restaurant, bijvoorbeeld. Ook gereedschappen zoals een pedaalaangedreven boormachine zouden op buurtniveau kunnen worden gedeeld, via een soort apparatenbibliotheek.

Het antwoord kan niet alleen van technologie komen. De trend naar indvidualisering van de afgelopen decennia (ieder z'n eigen apparaten) is deel van het probleem en deel van de oplossing.

j70

(8)

Ah, kijk 'ns aan: Zelfs Duurzaamnieuws.nl heeft dit artikel opgepikt.
Zie: http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=65522

Marc VH

(9)

Toevallig kan dit keukenapparaat door één persoon bediend worden - het trappen zowel als het mixen, malen enz. In vele andere gevallen heb je één persoon die fietst en een andere die het aangekoppelde apparaat hanteert. Dan heb je gemeenschap nodig, mensen die elkaar helpen. Fietsen kan iedereen, maar elkaar bijstaan...daar zullen we weer aan moeten wennen.

Dutch John

(10)

Komt mij over als een krampachtige poging om bepaalde handelingen, die elektrische aangedreven pas tot hun recht kwamen, overeind te houden. Oma's lowtech keukengerei kostte weinig, ging lang mee, vroeg niet om onderhoud en nam weinig plaats in beslag.

Mediumtech vervangt dus hightech voor iets dat altijd uitstekend lowtech functioneerde. Ik zie de toegevoegde waarde niet.

Daniel

(11)

Consumptie, consumptie, consumptie.
Maak een apparaat dat 30 jaar meegaat en 60 euro kost of maak een apparaat dat met goedkope onderdelen 5 jaar meegaat en 10 euro kost.
Wat zal de fabrikant kiezen?
www.storyofstuff.com

willy.zon

(12)

Tja, mij geeft het een warm gevoel van binnen... Mijn 'Off the grid' passie zal daar wel voor iets tussen zitten.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart