Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Stralingsverwarming: gezonde warmte met minder energie | Hoofdmenu | Zonnepanelen: steeds goedkoper, maar ook minder duurzaam »

25 februari 2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Henk Heesterbeek

(1)

De chinese zonnekas komt overeen met de dieptekas van Pieter Boxman uit de jaren 60 van de vorige eeuw.
Het is een goed idee voor stadstuinen en gemeenschapstuinen om zonder bijstook toch het groeizijzoen te verlengen.

Gerard

(2)

Deze Chinese kassen lijken bijzonder veel op de druivenkassen die vroeger in het Westland waren te vinden. Veelal waren die weliswaar voorzien van twee rechte schuine zijden (hoek van c. 35gr), maar er waren er ook die tegen de zeer veel voorkomende gemetselde muren waren aangebouwd, en welke als zonnecollectoren werkten!. De druiven werden omhoog, langs het glas geleid en profiteerden optimaal van de zon. En waar waren deze kassen mee voorzien? Juist, rietmatten, om 's nachts het glas af te dekken. 's Zomers werden de ramen met kalk bestreken als het zonlicht te fel was. Dit gold ook voor het z.g. "platglas." Zelfde idee, maar dan laag en ongestookt om vroeg in het jaar te kunnen zaaien: sla, andijvie, voortrekken van peulvruchten etc. om later te verspenen en/of in de volle grond te kunnen planten. De druivenproductie in het Westland was in het verleden niet alleen kwalitatief bijzonder goed - Frankenthalers waren wereldberoemd - maar ook kwantitatief. Voor WO11 konden bezoekers geregeld overal gratis druiven eten, zo groot was de productie. Dus de Chinese kassen in de vorm van "Romneyhutten" kennen wel degelijk hun Nederlandse voorgangers in zowel koude als gestookte toepassing.

Willy Lievens

(3)

Prachtige zonnetechnologie! Sommige zonnekassen van de Engelse Lords waren ook gebouwd volgens een gelijkaardig concept. We hebben er een paar bezocht. Ze verzorgden beter hun exclusieve fruitkassen, weliswaar om hun genodigden te imponeren, dan the lady inside the castle. Ik zoek nog even een foto op die ik genomen heb tijdens een van onze zwerftochten doorheen Engeland.

Tom Vissers

(4)

Graag wil ik melden dat dit verhaal klopt. De bewijzen zijn te vinden bij Folkecenter in Denemarken. Zie hiervoor de link http://www.folkecenter.net/gb/

Stefan Dingenouts

(5)

Wat nog niet wordt meegenomen in dit artikel is dat in de zomer het juist te warm kan worden in kassen en dat je deze warmte op kunt slaan in de grond.

Zie een voorbeeld van eenzelfde ontwerp, maar met warmteopslag, in Canada op:
http://www.geofflawton.com/fe/76555-heating-your-glasshouse


Dominique

(6)

Mike Oehler heeft hieromtrent ook een goed boek geschreven. "The earth sheltered solar greenhouse book".

Piet Wagenaar

(7)

De platte bak met een stuk oude vloerbedekking erover ('s-nachts in de winter) werkt op kleine schaal heel aardig in NL. De dieptekas zoals eerder genoemd is een verbeterde versie van de platte bak.

L.Kostelijk

(8)

Om een optimale groei te krijgen in de winter is er veel licht nodig en dat ontbreekt in de winter in Nederland . De kassen worden niet voor niets gewassen in het najaar

Rolf Grooten

(9)

Dank je Kris,
opnieuw knap speurwerk met opmerkelijke suggesties.
Naast de warmte-opslag die in de reacties genoemd wordt, ben ik eigenlijk benieuwd naar een analyse van de Puit Canadien, ofwel de Canadese put. Deze wordt in Belgie en Frankrijk wel eens toegepast, maar blijft onder de radar, zo is mijn beeld. En toch zie ik er wel brood in, zeker in combinatie met de Chinese kas. Wie weet, kom je daar binnekort ook aan toe.
Rolf Grooten

roland

(10)

"Alleen het gebruik van WKK in tuinbouwkassen kan succesvol worden genoemd" - "verdere besparingen door WKK zijn niet te verwachten"

- Zolang de stroomprijs laag is in verhouding tot de gasprijs worden veel WKK's onvoldoende benut. WKK is vooral aantrekkelijk als zowel de stroom als de warmte benut worden. Wordt WKK alleen voor stroom benut dan is het verlies groter dan bij stroomproductie in een grote centrale.
Mede door de te lage energieprijs stagneert de energie-efficiëntie in 2008-2013 met een sterke toename van het stroomverbruik samenvallend met de WKK groei. Meer stroomproductie valt samen met meer verbruik. Het huidige WKK gebruik in de tuinbouw kun je moeilijk zien als (milieu)winst.

Kris De Decker

(11)

Dank voor al die tips. Ik had aanwijzingen dat de kas ook bij ons was gebruikt, maar nu is het duidelijk. Het opmerkelijke aan China is natuurlijk dat de technologie daar zo belangrijk is geworden.

@ Dominique:

"The earth sheltered solar greenhouse book" van Mike Oehler gaat over een andere techniek, die natuurlijk wel verwant is. De isolatie van een ondergrondse kas is superieur, maar je hebt meer schaduwen dan bij een bovengrondse zonnekas. Ondergrondse tuinbouwkassen hebben ook het nadeel dat ze onder water kunnen lopen.

Het ontwerp wordt daarom weinig toegepast in China. Maar in Bolivië zijn er wel een paar honderd gebouwd: http://www.ceresgs.com/#!The-Walipini-LowDown/cf3k/7AB15301-5B6D-4803-AC90-C062F9FAF1AB

Mike

(12)

De eerste vraag die bij me op kwam en ook al in het artikel naar boven komt: Bestaan er ook tuinbouwkassen met dubbelglas?

Het antwoord lijkt te zijn, wordt aan gewerkt: http://www.energiek2020.nu/alle-berichten-energiek2020/detail/het-nieuwe-telen-03-vindt-plaats-onder-dubbel-glas/

Het hier beschreven systeem is inderdaad een prachtig systeem maar drie maal het ruimtegebruik zie ik wel als een groot nadeel.

johan

(13)

Je kan ook verwarmen en co2 toevoegen met een composthoop in de serre

roland

(14)

@Mike, "tuinbouwkassen met dubbelglas ... wordt aan gewerkt"
- met dubbelglas blijkt een halvering van het energieverbruik mogelijk, edoch met de huidige lage energieprijs voor grootverbruikers en gebrekkig overheidsbeleid voor energiebesparing is het niet vreemd energievermindering in kassen al jaren stagneert, ondanks alle besparingsmogelijkheden.
Op naar een hoger grootverbruikerstarief en overheids besparingsbeleid.

Mike

(15)

@roland:

> Op naar een hoger grootverbruikerstarief en overheids besparingsbeleid.

Helemaal mee eens, het is toch belachelijk dat ik als consument (in NL) €0,1185/kWh energiebelasting betaal terwijl dat een tiende is als je meer dan 50 MWh/jaar gebruikt zelfs €0,0005/kWh als je meer dan 10 GWh/jaar gebruikt. Voor de energie zelf geldt ook zoiets maar die prijs is (voor consumenten) lager.

Tot en met 2014 kregen we een vaste belastingvermindering per jaar zodanig dat voor mij de totale kosten gehalveerd werden maar die is verdwijnen in 2015.

Ik snap (maar ben het er niet mee eens) dat mensen energie-intensieve industrie willen beschermen maar laat ze dat dan maar doen door het tarief te verhogen en de extra inkomsten te verdelen als vaste belastingteruggaaf per jaar.

twanty

(16)

Een alternatief dat zeker tegenover de (energie-intensieve) kassentuinbouw kan worden gesteld, is het importeren van de gewassen uit streken waar deze in seizoen (of bijna in seizoen) zijn. Een hoop studies wijzen uit dat het transport-aandeel in het volledige energiebudget nodig voor veel teelten een heel klein percentage is. Het lijkt mij ook logisch dat het meer energie vraagt om in Belgie in februari een volledige serre te verwarmen tot tomatentemperatuur dan dat het kost om dezelfde tomaten te importeren uit streken waar het zonder verwarming al bijna tomatentemperatuur is. Al geef ik toe dat geen tomaten eten in februari zal waarschijnlijk energetisch nog voordeliger zijn... feit is dat de meeste mensen dat geen ernstige optie vinden.

Freek

(17)

Heerlijke lowtech, ik ga morgen tegels in mn kasje leggen, rechtop tegen de noordkant. Bedankt!

Andreas Firewolf

(18)

Wat in het artikel niet belicht wordt, is de invloed van het spectrum van zonlicht. Polycarbonaat wordt heel snel bros in zonlicht. Om dat te voorkomen, krijgt het een UV-beschermende coating. Het gevolg: Een deel van het spectrum van het zonlicht bereikt de planten niet.
.
Als alternatief zou je glas kunnen gebruiken. Maar glas kan gemakkelijk breken door een stevige hagelbui.
.
Om dit te voorkomen, dien je de vorm van de kas aan te passen. Stel je een glazen plaat voor, verticaal geplaatst, gericht naar het zuiden. Bijvoorbeeld van 0.50 meter boven de grond tot 2.50 meter boven de grond. Het dak steekt iets uit over deze glazen plaat, om deze te beschermen tegen hagel. Dak, zijmuren en achtermuren zijn geisoleerd en hebben aan de binnenzijde van de isolatie een grote massa. Om warmte langer vast te houden.
.
Met goedkope glasplaten kun je zo al een zeer warme 'koude' kas maken. En het voordeel van glas: Het is gemakkelijk te recyclen.
.
Als je het plantaardig afval van je kas versnipperd en droogt, kun je dit in de donkere helft van het jaar verbranden. Bij voorkeur in een wkk-centrale op tuinafval. Naarmate het donkerder en kouder wordt, heb je meer licht en warmte nodig. Als je dat kunt aanmaken met afval uit je eigen kas, ben je onafhankelijk van energieleveranciers. En de as kun je weer gebruiken als meststof.
.
Vraag: Is er eigenlijk een wkk-centrale op tuinafval in Nederland verkrijgbaar?

Andreas Firewolf

(19)

Optimalisatie:
.
In aansluiting op het voorgaande. Stel je voor, dat je de achterwand van de kas voorziet van spiegels of reflecterende folie. Dan krijgen de planten veel meer licht.
.
Stel je een kas voor van 2 tot 4 meter breed, 2,50 tot 4 meter hoog en zo lang als je wilt.
Het dak, de achterkant en de zijkanten zijn geisoleerd.
De achterwand is voorzien van spiegelend materiaal.
De voorwand bestaat uit goedkoop enkel glas, bijvoorbeeld 5 millimeter, gezet in aluminium-profiel. Bijvoorbeeld glasplaten van 50 by 50 cm.
.
Als je het helemaal leuk wilt maken, leg je een laag aarde tegen de achterwand en over het dak. Dan vormt de aarde de isolatie. Als je de grond tegen de achterwand laat oplopen in een hoek van ca. 30 graden, kun je het grondstuk tegelijk gebruiken om geiten te houden. (Wel zorgen dat de geiten niet in de kas kunnen !)
.
Vermoedelijk krijg je dan een koude kas, die voor een hele hoge opbrengst zorgt.
.
Momenteel heb ik te weinig ruimte in mijn tuin. We zijn aan het kijken naar een groter object, bijvoorbeeld 5.000 m2. Als we dat gevonden hebben, wil ik zo'n kas gaan bouwen voor fruitbomen. Bijvoorbeeld wat citrusfruit, wat abrikozen en wat perziken. Vandaar de hoogte van 4 meter.
.
Stel je voor: Een kas met een diepte van vier meter.
In het midden een fruitboom van 2,50 - 3.00 meter hoog.
De onderkant van de voorwand geisoleerd materiaal, bijvoorbeeld anderhalve meter hoog. Dan drie meter glas. Het zonlicht komt in het groeiseizoen binnen in een hoek van ca. 40 tot 60 graden (in Nederland). Met zoń opstelling wordt de boom optimaal belicht.
De achterwand hoeft niet tot aan het dak bedekt te worden met reflecterend materiaal. De eerste twee meter is voldoende.

Freek

(20)

Langzame omzetting door bacteriën is de beste wkk voor tuinafval. De warmte die vrijkomt hebben de bacteriën nodig, het eindproduct is geschikt als toevoeging voor je kasje, waardoor minder mest nodig is. Kosten bestaan uit enkele emmers water als het warm weer is. Transport van tuinafval word voorkomen. Kortom:
Introduceer een lowtech composthoop bij uw kas

Andreas Firewolf

(21)

Freek: Met wkk bedoel ik echt warmte-kracht-koppeling. Wat ik graag wil, is elektriciteit opwekken met de verbranding van tuinafval en de restwarmte benutten voor verwarming. Van bijvoorbeeld mijn woning, als er restwarmte over is ook van een kas.
.
Probleem met zonne-energie is, dat in juni zonnepanelen 10 keer zoveel opleveren als in december. Als je van oktober tot maart elektriciteit en warmte kunt maken uit tuinafval en je combineert dit met zonne-energie, dan word je echt energie-zuinig.

Kris De Decker

(22)

Een artikel over historische plantenkassen in Nederland:

http://www.cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-52-onderhoud-en-restauratie-van-historische-plantenkassen-2011.pdf

Dank aan Arno Vlooswijk.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart