Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Terug naar de wijn van de Romeinen | Hoofdmenu | Elektrisch vliegtuig twee keer zuiniger dan elektrische auto »

03 oktober 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Van Hoof Renaat

(1)

Leven zonder koelkast: http://lowimpactman.wordpress.com/2011/06/20/een-week-zonder-koelkast/

Tim Veenstra

(2)

Alles wat ik nu in de koelkast heb staan leent zich er niet voor om te drogen...
Ik verbruik toch liever nog een tijdje 1KWh per dag.
Proost.

Kris De Decker

(3)

Een biertje zet je inderdaad beter niet in de zonnedroger....

Maar, nog even geduld, Tim. Er komen meer afleveringen in deze reeks, en daar zit wel degelijk een alternatief bij om zelfs je bier fris te houden.

Willy Lievens

(4)

Lovenswaardige inzending...
Klein detail:
Een moderne koelkast verbruikt al gauw 1kWh/dag.
Dringend verwijderen dit soort moderne koelkast.
Een AAA koelkast verbruikt ongeveer 1/3 kWh/dag.

redmer hoekstra

(5)

erg leuk artikel en zeer beneiuwd naar volgende/meer alternatieven voor de koelkast!

Joris

(6)

Dit artikel komt echt als geroepen. Ben nou toevallig al een maandje of wat aan het nadenken over een droogconstructie, gezien de eerste oogst van onze druif en appelboom. Bedankt voor de informatie!

Ruben

(7)

Onze A++ koelkast verbruikt een 0,31 kWh/d, idd iets minder dan 1/3 kWh/d zoals Willy Lievens vermeldde.

Ik vermoed wel dat er een aantal producten zijn die gedurende een deel van het jaar moeilijk buiten een koelkast kunnen bewaard worden gedurende een voldoende lange tijd. Een voorbeeld hiervan is bvb melkproducten.

Het gekke van een koelkast die het hele jaar door gebruikt wordt is eigenlijk het feit dat de temperatuur van de buitenlucht gedurende minstens een deel van het jaar even laag of lager is dan de temperatuur in een koelkast. Als dit zou kunnen benut worden zonder aan al te veel comfort in te boeten, dan wordt een koelkast iets voor de warme maanden of zo...

Kris De Decker

(8)

Willy & Ruben: Dank voor de info over het energieverbruik van de koelkast. Maar zou het kunnen dat jullie modellen tot de allerzuinigste en de allerkleinste op de markt behoren? Hebben ze een vriesvak? Want de cijfers die ik online kan vinden, wijzen toch allemaal een hoger verbruik aan. Zie bv. http://www.vergelijk.be/ijskast/

Ruben

(9)

Kris, het is inderdaad correct dat onze koelkast tot de zuinigste op de markt behoort, maar het is ook zo dat een koelkast van energieklasse A momenteel de minst zuinige is (er is momenteel keuze tussen energieklasse A, A+ en A++).

Voor een A+ koelkast schommelt het verbruik eerder rond 0,4 kWh/d en voor een koelkast met energieklasse A is het verbruik goed voor een 0,7 kWh/d.

Dit gaat niet om de allerkleinste toestellen, maar deze beschikken weliswaar niet over een vriesvak. Mij lijkt het logisch dat een gemiddeld gezin niet voldoende heeft aan een vriesvak, maar over een afzonderlijke diepvriezer beschikt. De combinatie koelkast met vriesvak is inderdaad minder zuinig.

Momenteel is er een verschuiving aan de gang van A naar A+ en A++, ik heb de cijfers hiervan ooit wel eens gezien en zal ze de komende dagen proberen terug te vinden.

Kris De Decker

(10)

Ruben, bedankt. Dat verklaart inderdaad de cijfers over het gemiddelde huishoudelijk energieverbruik voor koelen die ik her en der tegenkwam (een cijfer dat vaak terugkomt is 17 procent van het huishoudelijk energieverbruik).

Koelkast en diepvriezer moeten natuurlijk samen beschouwd worden. In die zin is de titel van het artikel niet helemaal correct. Het zou moeten zijn: "Leven zonder koelkast en diepvriezer" (maar dat bekt niet zo goed).

Ik denk dat de zonnedroger zelfs eerder een alternatief vormt voor de diepvriezer dan voor de koelkast. Als je zelf groenten of fruit kweekt, zou je ervoor kunnen kiezen om ze in te vriezen. Drogen is dan een alternatief dat geen elektriciteit verbruikt.

Ik heb de inleiding een beetje aangepast om dat duidelijk te maken.

Overigens denk ik dat de meeste gezinnen zowel een dieprviezer hebben als een koelkast mét vriesvak. Vaak staat de grote vrieskast dan in de garage opgesteld. Ik was trouwens geschokt toen ik het energieverbruik zag van de grote modellen koelkasten: dat ligt flink hoger dan de cijfers die hier gegeven worden. En die XL-large modellen lijken me eerder de norm dan de uitzondering tegenwoordig.

Ik vrees dat we bij koelkasten eenzelfde fenomeen zien als bij auto's, computers, etcetera: de vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie wordt vaak omgezet in grotere toestellen in plaats van in zuiniger toestellen.

Ruben

(11)

Misschien eerst wat cijfers: het gemiddelde energieverbruik van koelkasten en diepvriezers samen volgens CECED (een producentenvereniging) is tussen 2000 en 2005 gedaald van 2,0 kWh/d naar 1,6 kWh/d. (http://www.ceced.org/IFEDE//easnet.dll/GetDoc?APPL=1&DAT_IM=20429B&DWNLD=Stock_Model_Report)

Het gemiddelde energieverbruik van koelen en vriezen op Europees niveau ligt dus nog iets hoger dan 1 kWh/d.

De aanpassingen in de inleiding maken dit artikel wat mij betreft nog enigszins juister.

Wat betreft de evolutie van koel en vriestoestellen denk ik dat de Europese wetgeving omtrent energielabels ervoor zorgt dat er toch enige winst wordt gemaakt op het vlak van een daling van het energieverbruik van deze toestellen.

Lucas Brouns

(12)

Op een dag zal de EU misschien ook normen ontwikkelen voor de warmte-opbrengst van zonnedrogers :) Check via de Velt-link onder het artikel de Homepower-artikelen waarin wetenschappelijke proeven worden gedaan met diverse modellen.

Het model zoals in mijn artikel heeft op 30 september 2011 (flink zon vanaf 's ochtends vroeg en een buitentemperatuur van ca. 25 graden Celcius) in het drooghuisje de 50 graden Celcius gehaald. Meestal werd het er de afgelopen weken 30 graden met sluier- of wisselende bewolking en 40 graden als het onbewolkt was.

Nico Somers

(13)

Ik heb zelf eens geëxperimenteerd om de zonnewarmte, die door een huisraam naar binnen valt, efficiënter op te vangen om het huis (bij) te warmen tijdens mijn afwezigheid. Hiervoor sneed ik een karton op maat van het raam en spoot het daarna mat zwart. Indien het karton in de zon opwarmt begint het aardig te ruiken. Ik vrees een beetje voor dampen van de zwarte verf, zeker indien deze in contact komen met voeding. Voor het overige een prima idee. Zelf speel ik nog met het idee om met zonnewarmte de was aan een wasrek te drogen ipv in de droogkast.

Roland

(14)

Leuke diskussie over energielabels (#9,10,11). Tien jaar terug is al gesteld dat deze labels belemmerend kunnen werken, die bij koelapparaten is daar een treffend voorbeeld van. Naast de genoemde verschuiving naar grotere appararen, ook minder ontwikkeling naar zuiniger, waardoor ook hier energiebesparing gemist is Over dit onverschillig beleid stelt het rapport:

Is dit niet het geval, dan kan het systeem van energielabels zelfs een averechts effect sorteren (Jeeninga, 2000). Indien vrijwel alle fabrikanten er in slagen om hun modellen in de meest energiezuinige klasse van het labelsysteem te positioneren, dan valt het onderscheid tussen de apparaten weg. Voor fabrikanten is het niet (nauwelijks) lonend om apparaten te ontwikkelen die beter scoren dan de huidige A-label blz 25
Indien de op het energielabels gebruikte classificatie niet wordt aangescherpt, dan is het te verwachten dat de ontwikkeling van de gemiddelde efficiëntieverbetering stagneert en de voorsprong die Nederland heeft op het gebied van de ontwikkeling van de gemiddelde efficiëntie van nieuw verkochte apparaten grotendeels teniet wordt gedaan (Jeeninga, 2000). blz 26
http://www.ecn.nl/docs/library/report/2001/c01002.pdf

Johan

(15)

Roland "Europa" heeft het A probleem al opgelost

Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de vermelding van het energieverbruik en het verbruik van andere hulpbronnen op de etikettering en in de standaardproductinformatie van energiegerelateerde producten Voor de EER relevante tekst

Publicatieblad Nr. L 153 van 18/06/2010 blz. 0001 - 0012

(22) De technologische ontwikkeling en het gegeven dat bijkomende aanzienlijke energiebesparingen mogelijk blijken, kunnen naargelang van het betrokken product in mindere of meerdere mate een verdere productdifferentiatie nodig maken en een evaluatie van de classificatie rechtvaardigen; die evaluatie moet in het bijzonder de mogelijkheid omvatten om de indeling te wijzigen. Deze evaluatie moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd in het geval van producten die door hun zeer innovatieve kenmerken een aanzienlijk bijdrage tot de energie-efficiëntie kunnen leveren.

Roland

(16)

@Johan (#15)
De verplichte labels bij koelkasten is voor mij kenmerkend voor de verloedering.
In 2010 heeft Europa voor koelkasten andere labels dan A verboden. Elders staat het A label voor het meest zuinige, is bij koelkasten nu het A label de MINST zuinige, want er ook nog A+, A++...!
De burger wordt geacht dit te begrijpen! Vergelijk ook deze adviezen:
- 1 - "zo klein mogelijk" Het energielabel lijkt daarbij een handige hulp, maar het label is gebaseerd op het verbruik per liter inhoud. http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/koelkasten/extra/kleine-koelkast-zuiniger/
- 2 - De vaststellingen zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Zo blijkt het verbruik niet recht evenredig te stijgen met de inhoud van de koelkast. Ook de aanwezigheid van een vriesvak betekent niet noodzakelijk een hoger stroomverbruik. http://energieadviseur.luminus.be/nl/In-de-praktijk-getest/Koelkast-vervangen-of%20niet.aspx
- 3 - Voeg daarbij het beperkte toezicht op de naleving van de labels.
http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/koelmeubelen/meer-dan-50-koelkast-energielabels-fout-17938

Dirk

(17)

Waarom er geen geventileerde koelkasten bestaan begrijp ik niet; twee (automatisch & geisoleerd af te sluiten) buisjes met kleine ventilator door de muur zou wel wat kunnen sparen op koeling, niet?

Lucas Brouns

(18)

Nico (13), nuttig dat je die kwestie van verfdampen wilt aansnijden. Misschien varieert dit naar soort verf, soort ondergrond, hoe heet het wordt en hoeveel frisse lucht er beschikbaar is (hoeveel kieren en of de luikjes openstaan).

Overigens lijkt het me lastig alle contact tussen mens en chemicaliën te vermijden. Het gaat om de optelsom van alle chemicaliën waarmee je in aanraking komt. Dus ik vind het wel nuttig om hierover te blijven nadenken maar je wordt anderzijds denk ik niet ziek van een heel klein beetje verfdampen. Hopelijk vinden we indien nodig een vriendelijkere methode dan metaalverf of -primer.

Ik zag een andere zonnedroger waar ze een oude dansvloer (dik zwart vinyl of iets dergelijks) in hadden gebruikt. In de versie zoals in mijn artikel heb ik nog geen verfdampen geroken, maar ik zal het in de gaten houden en er eventueel op terugkomen. Ook roep ik mensen die verstand van verf hebben, op hun inzichten vooral hier te posten.

Lucas Brouns

(19)

Op mijn laatste post wil ik graag even terugkomen. Natuurlijk is het wel wenselijk om contact tussen (gevaarlijke) chemicaliën en de mens te voorkómen. Ik had moeten schrijven: toen ik deze zonnedroger bouwde ben ik met de kennis en de tijd die ik had op deze oplossing uitgekomen. Ik ben benieuwd of er andere soorten verf of zwarte oppervlakken zijn. Is de genoemde zwarte ex-dansvloer van AgnesKruiden.nl een oplossing?

Lucas

(20)

@008sacuL
Velt vzw toont zijn #zonnedroger op youtu.be/7jZXncRY3kg

Harry M.

(21)

Zou ik een droogkast kunnen gebruiken om mijn kruipruimte op warme droge voor- en najaarsdagen op te warmen en te drogen? Dat scheelt weer energie voor de opwarming van de woning. Of zie ik iets over het hoofd?

Renaat

(22)

Zo'n zonnedroger (of droogoven - het woord droogkast zou ik niet gebruiken omdat het verwarring oplevert met het toestel om kleding te drogen) moet natuurlijk (deels) in de zon staan. Hoe ga je dat doen in je kruipruimte?

henk honnest

(23)

@lucas brouns: chemicaliën in verf
Als je de aluminium of stalen plaat wil zwarten, dan kan dat ook door deze te beroeten met een vlam. Scheelt zowel in chemicalien als in kosten. Bovendien schijn je een zeer goede matheid te krijgen, waardoor de straling nog beter geabsorbeerd zou worden. Zag dit principe laatst toegepast bij een zogenaamde 'solar air heater'. Heb het principe nog niet zelf uitgeprobeerd.
Als het om zwart maken van hout gaat, weet ik niet of dat ook goed te doen is met roeten.

Lucas Brouns

(24)

@ Harry M. en @Renaat : Dan zou dus de hitteplaat buiten moeten staan en de warme lucht omlaag moeten worden geleid naar de kruipruimte. Maar warmte lucht wil omhoog. Misschien met een ventilator de lucht in de kruipruimte blazen? Er moet ook lucht kunnen ontsnappen uit de kruipruimte, dus je moet de openingen in je spouwmuur spinnewebvrij houden :) Ik ben benieuwd waar anderen mee komen, het klinkt nuttig. Ik heb ook zo'n kruipruimte waar vaak water in staat.

@Henk Honnest : kijk, dan zijn we al weer een stuk verder. Ga ik zeker weten uitproberen bij de volgende droger dit jaar.

HarryM.

(25)

Low tech oplossing: Zwarte plastic of metalen buis aan achtergevel monteren en onderaan luchtdicht verbinden met ventilatierooster van de kruipruimte. Op zonnige dagen warmt de buis op, waardoor de lucht daarin opstijgt. Dat onttrekt lucht aan de kruipruimte die weer wordt aangevuld door ventilatierooster in voorgevel.

Alternatieve constructie voor extra ventilatie van kruipruimte op warme dagen zou misschien ook bereikt kunnen worden door de kruipruimte te ventileren via de spouwmuren. Daarin warmte de lucht op een zonnige dag immers ook op.

Lucas Brouns

(26)

@Harry, Goed idee zeg, dank u!

Lucas Brouns

(27)

De zonnedroger die hierboven werd gemaakt in het artikel, heeft nu rekjes gekregen van kaasdoek, oftewel ongeverfd linnen. Ze doen het goed voor kruiden!

Carien & Rinus

(28)

Leuk artikel. We wonen zelf op een plek waar we alleen maar elektriciteit met zonne-energie hebben. Dus zuinigheid is een must bij ons. Ik zou zelf ook graag een zonne-oven maken, dus wat mij betreft mag dat het volgende project worden.

Lucas Brouns

(29)

Waarde lezer,

Van een partner kreeg ik een update getipt van Scanlin, een van de belangrijkse bronnen van bovenstaand artikel en aangaande het model dat ik toen heb gebouwd.

http://www.motherearthnews.com/diy/tools/solar-food-dehydrator-plans-zm0z14jjzmar.aspx?newsletter=1&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=09.16.15%20MEN%20DIY%20eNews&utm_term=DIY%20eNews

Vriendelijke groet, Lucas Brouns

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart