Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Maak Alles Samen: Open Modulaire Hardware (2) | Hoofdmenu | Links en Updates -- Januari 2013 »

08 december 2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

mm

(1)

fantastisch artikel !
daarom dat de landrover defender rijders zo enthousiast zijn/blijven !

de oude onderdelen kunnen sinds 60jaar perfekt worden uitgewisseld met de nieuwe modellen.
dit in tegenstelling met de gangbare wegwerpautos !
ook andere modellen en zelfs onderdelen van andere merken passen op dezelfde basisstructuur !
nu nog een aanpasbaar en recycleerbaar alternatief voor de zware dieselmotor en deze 'vuile 4x4' wordt een échte groene auto ...
(effi zonder rekening te houden met de andere kritiek op de auto in het algemeen en dit type in het bijzonder )

Rarrie

(2)

Dùùùùùrzaam met z'n allen ...

Is dus NIET samen met "Nonkel-Bella-Ciao-Nic-nic-nic" (Balthazar) meezingen
Maar met Lego-blokjes spelen, en van die dingen ...

JW

(3)

Deze site kwam ik van de week tegen..zou hier goed bij in kunnen passen: http://www.wikihouse.cc

Kris De Decker

(4)

@ JW: klopt, helemaal hetzelfde idee. Hoewel er ook met OpenStructures soortgelijke bouwwerken kunnen worden ontworpen (zie hun blog, vooral in de beginjaren) leek Thomas Lommée daar tijdens het interview niet meer zo enthousiast over. Hij stelde zich de vraag of huizen wel modulair moeten zijn. Beter is het een huis zo te ontwerpen dat het 400 jaar blijft staan.

Wel zou dit soort gebouwen handig kunnen zijn om mensen te huisvesten na aardbevingen en dergelijke.

Friedhelm

(5)

Jee wat gaaf! Zat al zo vaak te denken aan modulaire fietsen, huizen (zijn hele mooie voorbeelden van), maar alles combineren geeft opeens zoveel meer mogelijkheden.

Wel grappig trouwens dat Thomas zat te twijfelen tussen een niet-modulair systeem met duim en stone en het metrisch stelsel waar alles modulair is (denk aan de Watt: =F v (kracht maal snelheid), =V I (spanning maal stroom), =0,5 m (v1^2 - v2^2)/t (versnelling), etcetera)

Misschien wordt OS commercieel interessanter als de afschrijving van de onderdelen geminimaliseerd wordt, dus dat de tweedehands onderdelen een hoge prijs opbrengen door schaarste, licentie etc.

Ik ga es kijken of ik van die kicksled (http://www.lowtechmagazine.be/2012/12/de-stepslee-of-kicksled.html) van Kris een OS kan maken.

Kris De Decker

(6)

Het is een beetje deprimerend om te zien dat iedereen de wikihouse link uit reactie #3 aanklikt terwijl er in het tweede deel van het artikel een heleboel soortgelijke links zitten die veel interessanter zijn.

Anne Koelewijn

(7)

@Kris,

Gewoon alle reacties verschuiven naar deel 2 van het artikel.

Kris De Decker

(8)

Anne, dat gaat niet meer, tenzij ik het handmatig doe, en daar heb ik geen zin in.

Maar ik heb deel 2 nu mee in deel 1 gezet.

Toch wel bizar dat mensen wel bereid zijn op een link te klikken die in de reacties staat, maar niet op een link die naar het tweede deel van het artikel gaat.

Thijs Bollen

(9)

En daar is Kris weer met zijn neus voor inspiratiebronnen voor de weg naar een betere wereld! Mijn complimenten!
Het idee is geweldig.

Het zoeken is nu naar de beste toepassing. Huizen? Nee, ik deel de mening dat die eigenlijk voor 400 jaar gebouwd zouden moeten worden. Voornamelijk mechanische gebruiksvoorwerpen? Ook die zouden voor een langere levensduur gebouwd moeten worden. En hoe zit het met kwaliteit en esthetiek? Dan wint de methode van de fluitenmaker waar je eerder over schreef toch glansrijk? Dan zie ik meer in goedkope restauratietechnieken van oude mooie en bewezen goede spullen.

Echte winst zou kunnen zitten in elektronica. Dat is al wel redelijk modulair opgezet, maar het veroudert nu te snel en je zou eigenlijk elektronische elementen van een wasmachine, pc en dvd-speler zo moeten kunnen uitwisselen, inclusief bijbehorende software.

Tom Decorte

(10)

Tof artikel. Een project dat hier volgens mij naadloos bij aansluit: http://littlebits.cc/mission

Kris De Decker

(11)

@ Tom: inderdaad, zeer interessant. Zoals Thijs ook opmerkte, heeft elektronica nood aan meer modulariteit.

Arduino is enigszins vergelijkbaar, lijkt mij: http://www.arduino.cc/

Johan

(12)

Kris.

Als eerste m'n compliment voor het uitgebreide artikel. Lees al een paar jaar lowtech magazine en de artikelen zijn erg goed om te lezen.
Gaan gewoon een stuk verder dan de meeste persberichten en bla bla die je veel tegenkomt.

In het artikel maak alles samen gaat het ook even over makerbeam. Wij zijn doorgegaan met de ontwikkeling van de profielen. De link in je artikel verwijst nog naar de oude versie bij een webshop. op de blog http://blog.makerbeam.eu/?p=518 staat er iets meer info over het nieuwe profiel.

Het klopt dat de onderdelen niet 100% compatibel zijn tussen makerbeam en openbeam. Maar op veel punten proberen we wel samen te werken.
Zo gebruiken we alle twee M3 als schroefdraad, proberen onderdelen zo te maken dat ze op alle 2 de systemen bruikbaar zijn
http://blog.makerbeam.eu/?p=529#comments

Qua ontwikkeling en locale productie lukt het met makerbeam al een beetje. De ontwerpen zijn zelf lokaal te printen in plastic
http://blog.makerbeam.eu/?p=564 en winkels verlopen ook al onderdelen die ze lokaal printen om bij de makerbeams te verkopen zoals voetjes.
http://www.makerbeam.eu/epages/63128753.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63128753/Products/vec3d

Wat wij gemerkt hebben bij makerbeam is dat het idee op kickstarter alleen niet voldoende is voor succes.
http://www.kickstarter.com/projects/mnemnion/makerbeam-an-open-source-building-kit

Makerbeam heeft bijna 1 jaar stil gelegen omdat het gewoon nergens te koop was. Door het beschikbaar te maken gaan mensen er verder mee en worden er ook weer nieuwe onderdelen voor ontwikkeld. Het breed beschikbaar hebben is iets wat vaak mist bij open hardware ontwerpen. Gridbeam is daar denk ik wel een mooi voorbeeld van. Nu er een webshop met makerbeam is is er ook genoeg omzet om een nieuwe versie te maken. Hierop worden er door andere gebruikers weer nieuwe onderdelen ontworpen die er op passen. Zo begint het te leven en kan het ook groeien.

Vriendelijke Groet
Johan

rudy de jaegher

(13)

al eens gekeken op www.leho.be?

Koen Vandewalle

(14)

De wegwerpmaatschappij stokken in de wielen steken. Dat is inderdaad wat we moeten doen. Al moet ik er wel bijvertellen dat de wegwerpfabrikanten goed verschanst zitten in wetten en richtlijnen die vooral via veiligheid en allerlei normen werken. Bij sommige van deze modulaire systemen kan je al gauw gevaarlijke machines maken.

Ik schrijf dit omdat ik ooit als tiener met mijn meccano een soort ventilator gemaakt had, en eenmaal hij op toeren gekomen was, begon het ding zo onstabiel te worden, dat ik mijn kamer uit gevlucht ben, en niet meer durfde binnengaan om hem af te zetten. Door een dik kussen van een zetel voor mij te houden, ben ik dan tot bij het stopcontact geraakt, en kon ik hem afzetten.

Met de plastieken versie van de meccano van mijn kinderen hier, hebben we ook al een fantastische mini- "trebuchet" (katapult) gebouwd. Ook daar mogelijkheden legio.
Maar goed, dit leert je omgaan met creativiteit, veiligheid en verantwoordelijkheid. Net wat we nodig hebben.

Kris De Decker

(15)

Nog een interessant open modulair systeem, sinds een paar dagen op Kickstarter: Makeblock. Combineert veel elementen van andere systemen en bevat ook elektronische modules.

http://www.kickstarter.com/projects/1397854503/makeblock-next-generation-of-construct-platform

Geert FA G

(16)

Die modulaire velomobiel blijft maar spoken. ;-)

Geert FA G

(17)

Erg boeiend artikel. Aan de voorwerpen kan esthetisch nog wat gewerkt worden, maar dat is geen onmogelijk te nemen hindernis lijkt me.

Manuel

(18)

Kleine correctie: In het artikel staat dat er geen succesvol verdienmodel bestaat voor Linux ed. Niets is echter minder waar. Er bestaan reeds vele projecten waarbij de software opensource is en er betaald moet worden voor de service. http://en.wikipedia.org/wiki/Business_models_for_open-source_software

Kris De Decker

(19)

@ Manuel: Klopt. Dat verdienmodel bestaat. Maar erg succesvol is het niet. De grote meerderheid van Linuxgebruikers betaalt niet voor de software. Linux verkopen is geen winstgevende activiteit, het levert geld op om de gratis versie te kunnen blijven ontwikkelen. Bij hardware is er meer economisch potentieel.

Koen Vandewalle

(20)

Scholen, universiteiten, bibliotheken,... dat zijn ook niet echt verdienmodellen. En toch is het georganiseerde, gratis verspreiden van kennis en inzicht de enige manier om onze complexe samenleving te laten draaien. Zoniet waren we hier waarschijnlijk nog allemaal akkkers aan het bewerken met handgereedschappen. De toekomst zal het moeten uitwijzen, maar intellectueel eigendomsrecht en/of fabrieksgeheim zijn mijns inziens niet de beste systemen om met kennis om te gaan, ook al geven ze de mogelijkheid om er aan te verdienen.

Ik druk me voorzichtig uit, omdat ik het ook niet leuk vind als een ander poen schept met ideeën die hij "geleend" heeft van iemand anders.
Anderzijds ken ik er bitter weinig die beter geworden zijn van het poenscheppen.
Een blijvende -bescheiden- bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van een stukje van de mensheid, en dat zien evolueren, schept genoegdoening. Je kunt dat hier op deze blog ook duidelijk merken.

Via deze weg wil ik Kris, maar ook de schrijvers van commentaren, nu al danken voor het voorbij jaar van fantastisch interessante en vlotlezende stukjes, en iedereen een creatief en low-tech 2013 toewensen.

Koen

hp

(21)

ik ben pro maximale modulariteit

ik mis een indrukwekkende lijst van dingen die modulair kunnen worden gemaakt

mijn lijst
allerlei opberg-oplossingen
meubilair

koelkast ?
moet erg goed te onderhouden zijn

microgolfoven ?
moet veilig zijn !
en makkelijk te onderhouden
als die ventilatoren nu eens standaard zouden zijn
en makkelijk te vervangen
en als glazen draaiplateau's universeel zouden zijn

fiets ?
wielen , pedalen enz zijn vervangbaar
rest het frame
uitgerekend bij de verbindingen /overgangen moet er een vloeiend krachten-verloop zijn
het wordt zwaar en duur

toestellen met elektronica ?
bij verbindingen is er het corrosie-probleem
één-stuk toestanden en "gedoopt" (luchtdicht) is betrouwbaarder

voor aantal toestellen is gewicht van belang
bvb smartphone / fototoestel / uw bril
en dan is één-stuk lichter

heel wat zaken zijn klein
en ongeschikt om thuis in elkaar te klussen

voor talrijke gebruiksvoorwerpen is ergonomie
niet onbelangrijk en is een precieze vormgeving van belang ; niet evident met standaard modulaire componenten

enz

Rens Verpaalen

(22)

Het aantal en de gevarieerdheid van de reacties maakt wel duidelijk dat je hier iets heel belangwekkends hebt 'opgewekt'.

Dankjewel Kris, voor het waardevolle werk dat je verricht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart