Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens
  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Turf

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld
  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient. Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen
  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Energie-efficiëntie

 • Zuinig lampje
 • Mag het een zuinig lampje minder zijn?
  Iemand die elke avond een boek leest bij één gloeilamp verbruikt veel minder energie dan iemand die 29 spaarlampen heeft ingeschroefd, op twee zuinige laptops tegelijk werkt en naar een met zonne-energie opgeladen muziekspeler luistert.
 • Viva Las Vegas: Led's en de paradox van energie-efficiëntie
  Zuiniger apparatuur heeft vaak nieuwe toepassingen of een intensiever gebruik als gevolg, waardoor het totale energieverbruik terug op het zelfde niveau komt te liggen, of zelfs stijgt vergeleken met de situatie voor de komst van de zuiniger technologie.
 • Een groene auto uit 1949
  Ondanks alle spitstechnologie die sindsdien in auto's is gestopt, blijft de 2PK uit 1949 zuiniger dan de kleinste Citroën vandaag.

Voedselproductie

Made in Vlaanderen

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

Snelheid vreet energie

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?
  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Maak alles samen

« Vakantie zonder vliegtuigen: waar is het passagiersschip naartoe? | Hoofdmenu | Vrachtwagens met trappers »

02 september 2008

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Antoinette

Geweldig! Wat leuk om door deze kaarten heen te struinen. Ik hoef me deze winter niet te vervelen!

Fenix

Prachtig..... komt mooi van pas bij mijn genealogie hobby !
De wereld zag er 250 jaar geleden toch heel anders uit !
Wel jammer dat je ze niet kan opslaan/kopieren.

Kris De Decker

Klopt, dat vergat ik nog te melden. Ik denk dat ze dat verhinderen om hun hosting-kosten te beperken. Als bezoekers de volledige kaart in hoge resolutie zouden kunnen bekijken, verbruikt dat veel bandbreedte en gaan ze erg veel moeten betalen om hun website draaiende te houden. Ik denk niet dat het met auteursrechten te maken heeft, want al het materiaal is in het publiek domein (=iedereen mag het kopiëren).

Wat je ziet op je scherm kan je wel altijd kopiëren, via de print-screen functie, zoals ik in het artikel heb gedaan. In principe kan je zo het hele beeld opnieuw in hoge resolutie samenstellen, maar dan ben je wel even bezig...

Remko Waanders

De kaart die hier Enschede wordt genoemd is in werkelijkheid van Enkhuizen

Huug van Vossen

Bij de kaarten van Vlaanderen staan bij Kapellen twee kaarten aangegeven. Beide kaarten horen echter thuis bij de plaats Kapelle in de provincie Zeeland (naast Goes). Het betreft slot Maelstede en het huis Bruëlis.

Verder een zeer leuke site!

Folkert Dekens

boeiend om te zien die oude kaarten, zoals verandering van rivierloop of kustlijn een dorp zijn haven doet verliezen (provincie Groningen) de stokoude naamgeving/typografie en de wonderlijke illustraties op de kaart, leesvoer om rustig te herkauwen en doorproeven, een kleine tijdmachine en het prikkelt me om meer te lezen over de historie van mijn stad en streek;

ik vind de website sowieso leerzaam en helder van vormgeving, technisch inspirerend (constructies en besparingsideeen) ik tipte diverse mensen om kijkje te nemen en kreeg dan verheugde reacties retour - bedankt en succes gewenst met dit mooie dienstbetoon dus-

Herman Vanmunster

Hasselt staat hier in de lijst van 'Vlaamse en Brabantse steden afzonderlijk'.
Wanneer men echter op de kaart klikt verschijnt het Nederlandse Hasselt (omgeving Zwolle), en niet het Belgische Hasselt.

De link zou dus naar de andere lijst moeten verplaatst worden (Nedrlandes steden en provincies afzonderlijk).

Het is slechts een detail.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


De Hefboombijl

Auto's

Energie

Bouwen & Wonen

Pedaalkracht

Zelf energie opwekken

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje
  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten. Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.
 • Alleen een idioot reist per trein
  Hoe kan je het mensen kwalijk nemen dat ze het vliegtuig nemen als het milieuvriendelijk alternatief drie keer duurder is?
 • Hoe duurzaam leeft de stadsbewoner?
  Stedelingen nemen vaker het vliegtuig dan plattelands-bewoners, wat hun ecologische voetafdruk een stuk groter maakt dan gedacht.
 • Transport: alle artikels
  Zeppelins, hogesnelheidstreinen, oceaanstomers,...

Computers en gadgets

Scheepvaart