« Te veel (Afrikaanse) baby's? | Hoofdmenu | Maak alles zelf: online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers »

05 oktober 2009

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

willy

(1)

Geweldige site, ik kijk altijd uit naar nieuwe artikels van jullie.
Doe zo voort. Willy

Willem Vroon

(2)

De toename van windturbines geeft een lichtnet dat sterk afhankelijk wordt van de natuur. Het afrekenen van ons particulier stroomverbruik zou gekoppeld kunnen worden aan de weersomstandigheden.

Zoals we vroeger 's nachts goedkope stroom hadden, zou dit nu door middel van een flexibele, weersafhankelijke prijs gedaan kunnen worden. In de praktijk zouden een aantal ledjes aan kunnen geven in welk tarief we ons op dit moment bevinden.

Bij een rode led, rekenen we per gebruikt kilowattuur meer af dan bij een groene. Zo zou Nederland massaal de wasmachine aan gaan zetten bij sterke wind, en op een windstille dag nog even wachten.

Weersverwachtingen zouden kunnen worden gekoppeld aan stroomverwachtingen. Wat is er op tegen als Helga van Leur ons tijdens het weer verteld dat we morgen, tussen 12 en 16 uur, zo goed als zeker goedkope stroom zullen hebben?

Om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet zo onder de indruk van de manier waarop windenergie op dit moment wordt ingezet. Het zou veel beter zijn een stuwmeer vol te draaien door middel van windenergie. Dat stuwmeer zou als buffer kunnen dienen, door via een water aangedreven turbine stroom op te wekken.

Deze manier van stroom opwekken is zeer flexibel, want vraag en aanbod zijn zeer snel op elkaar aan te passen. Bovendien heeft men hiermee het probleem van opslag ondervangen, en kan men op windstille dagen gewoon verder gaan met stroom leveren uit de watervoorraad die op windsterke dagen is opgebouwd.

Sietz Leeflang

(3)

Er is nog een bijzonder positief aspect aan hetgeen William Kamkwamba bereikte met zijn lowtech windmolen: hij ontpopte zich als een inventief en snel bekwamer geworden en vermoedelijk spoedig veelgevraagd ambachtsman. Een autodidact van de beste soort! Daar zijn er bij ons niet veel meer van en de scholen waar jongeren vroeger door praktisch vakonderwijs tot ambachtsman werden gevormd hebben we in de afgelopen decennia van technowaan, althans in Nederland, afgeschaft. Hoopvol signaal: hier en daar wordt nu weer gepleit voor ambachtelijk onderwijs.
Sietz Leeflang.

Bor

(4)

Met permissie ook nog een stukje high-tech: http://www.heraldextra.com/news/article_b0372fd8-3f3c-11de-ac77-001cc4c002e0.html

Fascinerend om te zien hoe innovatie in alternatieve energie gecombineerd met goede local opslag het systeem weer compleet op z'n kop zou kunnen gooien.

Wat je teveel opwekt aan wind/zonneenergie kan je straks zelf opslaan. De volledige decentralisatie van de energievoorziening ligt op de loer. Terug naar de tijd dat wel zelf nog een boom omhakte om het huis te verwarmen -- maar dan beter, schoner en duurzamer...

trompeneers danny

(5)

ik heb een aircoheater geplaatst, dus met een grote warmtepomp: luchtverplaatsing 2500 M3/uur
deze verbruikt op volle kracht 1500 watt en geeft 6000 watt af, ik verwarm mijn chalet ermee in de winter en koel in de zomer. De enorme luchtverplaatsing heeft mij aan het denken gezet om voor de warmtepomp een kleine windturbine te plaatsen om hiermee elektriciteit op te wekken. hij staat trouwens in mijn tuin. De vraag is waar kan ik deze kopen, daar hij niet groter mag zijn dan 1 meter doorsnee, omdat dit mijn windveld is en deze constant is.

trompeneers danny

(6)

vervolg: ik zou deze windturbine ook zelf willen bouwen maar weet niet goed hoe.

Renaat

(7)

@ Danny,

dat gaat vanwege eenvoudige fysieke wetten (actie-reactie) niet werken. M.a.w. de energieopbrengst van zo'n turbine zal steeds minder zijn dat extra energiekost die het deels 'blokkeren' van de uitgaande luchtstroom teweeg zal brengen.

Als dat wel zou werken, dan zou je de eeuwig geroemde uitvinder van de perpetuum mobile zijn.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl