« Trolleybussen en Trolleytrucks: elektrisch transport voor een koopje | Hoofdmenu | Cycle Chics: de fiets als sekssymbool »

27 augustus 2009

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Jan Rutz

(1)

Zie m.b.v Google "Fietssnelweg Flevoland"met het daarbij geschreven commentaar.

Kris De Decker

(2)

Dank voor de tip, Jan !

Hier meer info:

http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2008/11/altijd-wind-mee-op-fietssnelweg-flevoland.101273.lynkx

Spelende mens

(3)

In Nederland wordt een mooi beginnetje gemaakt:

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/101958/Huizing_investeert_25_miljoen_in_fietsnelwegen.html

Het staat vandaag ook op teletekst.

Spelende mens

(4)

Ik droomde als kind al van overdekte fiets-snelwegen. Mijn idee leek op dat van Hotchkiss. Maar dat is inderdaad niet heel praktisch (geen deur tot deur vervoer).

Gewoon gebruik maken van een fiets die vrijwel iedereen al bezit, maakt dat de weg vrij is voor het snel en grootschalig opzetten van dit soort projecten.

Een voordeel van een overdekte weg is dat er geen schade aan het asfalt ontstaat door bevriezend water in de porieën.

Misschien kan trouwens ook voor een ander wegdek dan asfalt gekozen worden. Zeker bij een constructie in de lucht kan je het beste kiezen voor een lichte constructie. Een soort bamboelaminaat lijkt me een goede kandidaat.

Een verhoogde weg lijkt me de beste keuze in stedelijke gebieden.
Omdat fietsverkeer niet veel gewicht met zich meebrengt kan de constructie misschien ook licht en makkelijk plaatsbaar zijn.

Stijn

(5)

Betreft regen als excuus om niet te gaan fietsen, zie deze site:

http://www.hetregentbijnanooit.nl/

Corneel

(6)

In Kortrijk is er een fietspad dat zo'n 6-7 km lang is waar je geloof ik maar 1 relatief drukke en 1 ongeveer verkeersloze weg dient te kruisen.

Het volgt het traject van de oude spoorbaan van Zwevegem naar Kortrijk en ligt tot bijna in hartje Kortrijk in de natuur. Het enige nadeel is het vals platte traject, naar Kortrijk toe rijden is lastiger dan ervanweg.

Mesa

(7)

Je hoeft het woord vandalisme maar in te tikken op google, en de plaatjes spreken boekdelen.

Wim Meurisse

(8)

Ik vind dit een goed idee, maar laat a.u.b. die kunstmatige rugwind en klimaatregeling achterwege! Een afgescheiden fietspad is voor mij al meer dan genoeg, ligt er nog een dak en windscherm op zoveel te beter. Al de rest is energieverspilling.

Wat betreft bestaande afgescheiden fietspaden: in West-Vlaanderen zijn inderdaad een pak afgeschafte spoorlijnen "geconverteerd" in fietspaden: Zwevegem-Kortrijk, Avelgem-Herseaux, Ieper-Kortemark, ...

Maar de ideale (bestaande!) fietssnelwegen zijn de paden naast de Leie en de Schelde, die in één ruk volgende steden verbinden: Komen-Wervik-Menen-Lauwe-Kortrijk-Harelbeke-Waregem-Deinze-Gent-Merelbeke-Eke-Gavere-Oudenaarde-Berchem-Avelgem...

Nadeel is wel dat je hier regelmatig ferm tegen de wind moet knokken, vooral als je westwaarts reist. Een afgsloten "fietstube" zou hier zeker niet misstaan! :)

Mark Van den Borre

(9)

Heel heel hééél langzaam begint het in Vlaanderen ook te dagen, getuige daarvan de "fietssnelweg" die groeit tussen Antwerpen en Mechelen. In combinatie met het jaagpad langs het kanaal Leuven - Mechelen kom je zo al een heel eind ver.

Een goed uitgewerkt fietspadennet naast, bovenop, of in de plaats van enkele spoorlijnen naar Brussel, dat zou een wereld van verschil kunnen maken!

Nic. Pleumekers

(10)

Meestal zit er aan beide kanten naast autowegen nog 'n flinke talud. De breedte daarvan zou nog wel 'ns voldoende kunnen zijn, om erboven een fietsstrook aan te leggen; bijvoorbeeld van metalen platen, zoals die nu al wel gebruikt worden voor fietsbruggen.

En wat overdekking betreft, op zich hoeft dat niet, maar er zou eventueel 'n dak van zonnepanelen boven kunnen, net als trouwens boven de autoweg zelf.

Een groen energiebedrijf zou op die manier zoveel stroom kunnen opwekken, dat het z'n klanten zou kunnen aanbieden, om voor enkel zonne-stroom te kiezen, in plaats van de huidige mix, waar nogal wat dieronvriendelijke nadelen aan kleven.

Frederik Blom

(11)

Er kan een fietsbus ontwikkeld worden die gekoppeld is aan een meetsysteem dat opslaat hoeveel energie elke individuele fietser inzet voor de rit. Aan het eind van de rit kan er dan een verrekening plaatsvinden. Het gebruik zijn de kosten en de geleverde energie ten op zichte van de gemiddelde snelheid van een medefietsers is winst. Via een chip wordt alles automatisch verrekend. De fietsbus kan zo gemaakt worden dat het effectiever met de weerstand op de weg en de lucht omgaat, waardoor de fietsers sneller van a naar b zullen komen dan een conventionele fiets.

Rob De Schutter

(12)

Ik vind die monorail toch wel interessant hoor. Enerzijds is er minder wrijving en luchtweerstand, anderzijds het principe van de ligfiets dat wordt toegepast. Die zorgen er voor dat deze vorm van vervoer wel aan een redelijke snelheid kan met minimale inspanning. (volgens hun website 33watt aan 20 km/u, gewoon wandelen vergt 100 watt.)
Rijders hoeven elkaar niet in te halen want met zn twee gaan ze samen sneller, als een trein. Ipv de snelweg te overdekken is het voertuig zelf overdekt, we kunnen de kosten en baten daarvan vergelijken, en waarom zou je niet gewoon naar een station fietsen waar je eigen fiets op je staat te wachten? Wat mij betreft kunnen ze de infrastructuur aanhechten op onze eindeloze verlichtingspalen langs de snelweg...
Het is natuurlijk geen alternatief voor de fiets, maar een vorm van openbaar vervoer.

Dirk

(13)

Beetje late reactie, heb lowtechmagazine echter pas ontdekt. Waarom niet naast elk van onze spoorweglijnen degelijke fietspaden voorzien?

Makkelijke ontsluiting van onze stations. Kortste weg van thuis naar fietspad langs spoorweg, daarna recht naar station (of verder).

Stormbeest

(14)

Een fietspad lang een snelweg lijkt me geen goed idee, naast een autostrade is niet de aangenaamste plaats om te fietsen.

Gijs Hofman

(15)

Ik wordt wel gestimuleerd om te brainstormen en vrij te assosieren na het lezen van het artikel en de reacties. Zomaar wat proefballontetjes:
- een fiets stnelwegbovenop een geluidsscherm dat er vaak al is. Dit verminderd de geluidsoverlast van de auto en bied een voordelige stellage om een verhoogd fietspad te realiseren.
Potentiele voordelen van een verhoogd fietspad zijn:
1) windturbines of gebogen tubes aan de buitenkant van de overdekte snelweg kunnen de windrichting binnen eenvoudig omdraaien waardoor er altijd een "naturlijk" windje in de rug aanwezig is.
2) door toepassing van warmetwisselaars/zonnecollectoren kan de oven van de fietssnelweg op warme en/of zonnige dagen omgetoverd worden in een energieleverancier voor toepassing elders (of voor een alternatief op het "natuurlijke" windje in de rug.

Stormbeest

(16)

Niet ver van waar ik woon, heeft twintig jaar aan een stuk, van eind jaren '1970 tot 1998, ca. 10 km snelweg ongebruikt gelegen. Dat was een prachtig fiets- en wandelparadijs, ik ben daar nog op gaan fietsen en wandelen. Een unieke ervaring is dat! Toen die snelweg uiteindelijk toch openging, waren veel inwoners van de omliggende gemeenten bedroefd.

Alexander

(17)

@Stormbeest, dan hadden jullie waarschijnlijk altijd een beetje het "autoloze zondag gevoel". Eenzaam kuierend over de snelweg...

Op Fietsnet hebben wij een uitgebreide rubriek gecreëerd over welke maatregelen er genomen kunnen worden om het fietsen te stimuleren, dat zijn er nogal wat.

Laten we nu hopen dat de Provincie Flevoland daadwerkelijk met de voorgestelde fietssnelweg komt.

Jan Rutz

(18)

@ Alexander,
De fietssnelweg Flevoland komt er niet zonder een proeftrajekt.
In 2002 stuurde ik o.a. naar De Nationale Toekomstprijs mijn plan om windtunnels voor fietsers,die tevens als geluidsschermen funktioneren,in de grote steden langs de spoorlijnen aan te leggen.Zie ProRail aktieplan geluid.
Overdekte drie meter brede fietspaden als beschutting tegen regen,bliksem,sneeuw,ijzel,mist en harde wind.
In 2004 werd mij meegedeeld,dat het een van de vijftig beste ideeën was.
In Twente wil men de fietssnelweg F35 langs het spoor aanleggen.
Ondanks enthousiasme uit Den Haag en investeringen zoals "Almelo Verdiept"(Google)en 2 extra fietsviaducten langs het spoor bij Ikea in Borne komen de overdekte fietssnelwegen er niet.

Worden Amsterdam en Almere nu verbonden door een metroverbinding?
Bij een stroomstoring zit je dan wel uren onder het IJmeer te koekeloeren,terwijl je met de fiets altijd kan doorfietsen naar je bestemming.

Jan Rutz

(19)

http://www.wonen.nl/product/197426/zonwerende/De+revolutie+in+verandadaken

Bij een hittegolf fiets je in een windtunnel langs de spoorlijn alsof je onder de verkoelende schaduw van een rij bomen fietst. In de winter wordt waterkoude wind droger gemaakt,zodat het ook dan prettig fietsen is.

Jan Rutz

(20)

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?NewsID=84503&replyId=13001&replyId=12987

Het water draagt geluid ver.

roland

(21)

Twee voorbeelden van de fiets toevoeging bij de IJmeer verbinding Almere Amsterdam:
blz 23 http://www.denieuwelijn.eu/Rapporten/Hoofdrapport-De_Nieuwe_Lijn.pdf
blz 14
http://www.m55.nl/data/m55ijmeerlijneindrapportdeel-1hoofdrapport.pdf

Jan Rutz

(22)

@ Roland,
Fietstoevoeging is niet voldoende.
Bij slecht weer moet de fietser zo de tunnel in kunnen rijden en kunnen doorfietsen naar zijn bestemming.
De tunnels zorgen er gelijk voor,dat de metro niet te horen is op het IJmeer.
De ramen van de metro moeten boven de tunnels uitsteken,zodat de passagier ook van het IJmeer kan genieten.
In het woon/werkverkeer kan iemand zijn brood vergeten.Om bijv.de 500 meter moeten er dus viaducten komen.
Terrasjes komen op de eilandjes?

Roland

(23)

@Jan,
Een snel, goed bruikbaar fietspad is al een hele verbetering. Waar vind je zo'n pad in Almere? Het huidige spoorpad kent wisselende kwaliteit en onoverzichtelijke kruisingen.

Het IJmeer fietspad is tevens dienstweg, dat maakt overkapping moeilijk en windafscherming lijkt me belangrijker. Liever betere fietspaden dan enkele "super"paden. Zelfs de kwaliteit van de zogenoemde fietssnelwegen is matig. Die kun je niet echt snel noemen!

Jan Rutz

(24)

De fiets komt op meerdere sites ter sprake in het VerDus project.

http://www.cerium.nl/pagina.asp?id=673

Jan Rutz

(25)

http://otb.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/vier-verdus-postdoc-grants-voor-de-sectie-sro-van-onderzoeksinstituut-otb/

Jan Rutz

(26)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stedenbaan

Met minder ketenmobiliteit in het woon/werkverkeer in de Randstad zijn daar minder stoptreinen en zeer grote fietsenstallingen bij de stations nodig.
Gevolg van dit meer fietsen daar is,dat in het oosten van het land ook minder goederentreinen behoeven te rijden.
De overdekte fietssnelwegen moeten dan natuurlijk wel gerealiseerd worden.

Jan Rutz

(27)

http://dbr.verdus.nl/nieuwsitem.asp?id=1470

Ook bij slecht weer van deur tot deur betrouwbaar
prettig vervoer in het woon/werkverkeer is wat de mensen zoeken.
De auto doet dat,zolang er geen files staan.
De fiets doet dat bij mooi weer en voor slecht weer moeten er daarom overdekte fietssnelwegen komen.

Voor korte afstanden is ketenmobiliteit met de fiets en de trein onaantrekkelijk,omdat je vaak eerst ver naar het station moet fietsen,terwijl je woont tussen het station en je bestemming.

De stadsarchitecten zullen door met afwisseling
te spelen het fietsen en het overdekt fietsen
leuk kunnen maken.

Jan Rutz

(28)

http://www.rli.nl/pers/2009/mobiliteit-in-de-toekomst-verknoopt-en-robuust

Jan Rutz

(29)

http://kennisdeling.verdus.nl/nieuwsitem.asp?id=1347

Jan Rutz

(30)

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-196952.html

Zie Pagina 1 van PDF.

Specifieke overwegingen van Green Deal Fiets in het woon-werkverkeer.
Groei van fietsverkeer en fietsinfrastructuur geeft ook stimulans aan allerlei gerelateerd (duurzame)innovaties,zoals slimme fietspaden.

Jan Rutz

(31)

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ordening-en-bereikbaarheid/documenten-en-publicaties/brochures/2012/11/26/beter-benutten-slim-en-vlot-van-deur-tot-deur.html

Gaarne PDF."Beter benutten" en daarna kaart van pag.11 aanklikken.

Jan Rutz

(32)

http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/citytrips/krijgt-berlijn-binnenkort-een-overdekte-fietssnelweg/diaporama-normal-628501.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=social&utm_source=Facebook

Jan Rutz

(33)

http://www.verkeersnet.nl/18537/proefprojecten-om-fietssnelwegen-beter-benutten/

http://www.dehaene.be/nl/groen-licht-voor-betere-fietssnelwegen-europa-steunt-chips-project


http://www.vlaamsbrabant.be/verkeer-mobiliteit/fiets/fietssnelwegen/hst-route/nieuws-europese-steun-fietssnelweg-leuven-brussel.jsp?startId=tcm:5-38-4

Stormbeest

(34)

Het grootste bezwaar tegen de fiets als transportmiddel is volgens mij niet het weer, maar de ruimtelijke (wan)ordening in Vlaanderen. In het artikel "De file voorbij: afscheid van het automobilisme" is dit onderbelichte probleem aangekaart: in Vlaanderen is de ruimte ontzettend versnipperd, de bebouwing is compleet uitgezaaid. Daardoor zijn de afstanden veelal te groot om met de fiets te doen. Dit probleem is grotendeels juist door het massale autobezit en -gebruik ontstaan.

roland

(35)

@Stormbeest,
De gemiddelde woon-werk afstand is in Nederland groter dan in Vlaanderen, vooral die afstand bepaalt de (on)mogelijkheid van fietsgebruik.

Peter

(36)

Ik lees niets over de loopbandfiets

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl