« De nieuwste generatie vrachtfietsen | Hoofdmenu | Hoe veilig is de zelfrijdende auto? »

13 mei 2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Marc Van Hummelen

(1)

En het werkt echt goed! Ik heb er eentje gemaakt van restjes pu-isolatie. De bonen gaan 's morgens in de kist en 's avonds is het kookwater nog altijd heet. Een foto vind je in dit artikel: https://villavanzelf.wordpress.com/2014/03/17/dromen-vouwfietsen-renoveren-en-koelkastloos-leven/
Rijst en aardapels zijn binnen het uur gaar. Je moet er wel aan denken om éérst de rijst op te zetten voor je met het hoofdgerecht begint

Rob Hennekens

(2)

Leuk artikel!

In m'n studententijd had ik een thermosfles met brede vulopening van het merk Rotpunkt.
's Ochtends de aangekookte rijst + gewelde peulvruchten er in en 's middags was het gaar.
Omspoelen voor de volgende dag en klaar!

Dre thermosfles is weggegeven. Helaas!

WT de Vries

(3)

Ik gebruik de magnetron bijna elke dag voor koken, dus niet voor opwarmen van kant-en-klaar maaltijden!

Aardappels en groenten kook ik uitsluitend in de magnetron in z.g. kookzakken. Die kunnen net zo goed diepvrieszakken zijn, en zijn vele malen te gebruiken.

Na een tamelijk beperkte kooktijd -bijv. 7 min. bij een vermogen van 630 Watt- doe ik de gevulde kookzak in een theemuts voor 10 minuten nagaren.

'k Doe dit al jaren; smaak en geur blijven behouden en dikke groenten zoals witlof en prei zijn door en door gaar, zonder dat je ze in stukken hoeft te snijden.

Alex

(4)

Ik gebruik hooikist(en) al 5 jaar.

Alle zijn op basis van recuperatie. Geen kist bij mij, ik kan niet zagen. Alleen kartondoos of zelf genaaide mand of recuperatie-emmer. Isolatie material: papierbol of recuperatieschuil (witte mattrassen bij luxe druiven), of oude baddoeken.

Met vocht omgaan is makkelijk: gewoon de hooikist een paar uur open laten.

Zo was deze middag mijn maaltijd: rijst + linzen. De rijst heeft normaal 20' kooktijd nodig, de linzen 1uur. Eerst heb ik alles 12uren in water gelaten. Deze ochtend maar 3' doorkoken als het kookpunt bereikt is, daarnaa in hooikist.
Met de hooikist is het zeer makkelijk alles samen koken, zelfs als de ene ingredient 5' nodig heeft en de andere 1uur.

hierbij nog een link met allerlei foto's van hooikisten en een paar recepten:
www.marmite-norvegienne.com

Chanouk

(5)

Ik heb jarenlang een hooikist in de keuken gehad. Heel makkelijk te maken. Een houten kist maken, alle zijden met tempex bedekken. Daarin deed ik mijn slaapzak tot -30. Om de pan deed ik een keukenhanddoek als bescherming voor de slaapzak. 's Ochtends erin was 's avonds nog warm. Maar niet warm genoeg om gedroogde bonen goed te krijgen want ik werd er altijd niet lekker van, in tegenstelling tot een paar uur gewoon koken. En de rest roerbak ik,of is de kooktijd maar kort van.Terwijl je de rest van de maaltijd klaarmaakt. Zelden gebruikt dus, ik vind het totaal niet praktisch.

Wat betreft de zonnekoker. Die werkt bij ons helaas niet. Heb hem eerst in een ecodorp gezien in Duitsland waar ze hem niet meer gebruikten. Ook in Portugal waar het elke dag zonnig was en rond 39 graden, lukte het niet om in 1 dag appelmoes te maken. En dan moest je de hele dag dat ding in de gaten houden en draaien om hem op de juiste manier richting zon te zetten, ook niet praktisch.

Hele grote zonneschotels gericht op een oven werkte daar wel.

Thermoskannen zijn ideaal, zoals hierboven genoemd. Ik kook altijd een kan vol voor thee. Ook tijdens kamperen, 's avonds gemaakt, je kan je kookspullen vast opruimen en de volgende dag nog een liter warme thee. Ik kan mij voorstellen dat als je soep naar je werk mee wilt nemen of zo, dat je daar een aparte thermoskan voor koopt.

Ditan


(6)

Wij maken tijdens de vakanties gebruik van de slaapzakken. Inmiddels maken we thuis ook al enkele jaren gebruik van de hooikist van schapenwol en linnen. Stoofpotten, hachee, soep, bouillon etc etc werkt prima en nu de kinderen groter zijn gaat de kost voor de laat eters in de hooizak en eten ook zij warm.

Het zou een mooi idee zin om een van de keukenlades op te offeren voor een hooilade. Hier zouden dan drie pannen tegelijk in kunnen. Aardappelen, bonen en stoofvlees bijvoorbeeld.

Benfatto

(7)

Toen ik in het buitenland een kleine studio betrok had ik een kookstel met slechts één pit - dus vlees met arrdappelen of macaroni met saus leek op het eerste gezicht lastig, totdat ik op het internet kennisnam van dit principe.
Mijn hooikist werd echter simpelweg mijn bed: water aan de kook brengen, macaroni erin, deksel en handdoek op de pan en in mijn bed stoppen, vervolgens de saus klaarmaken. Ging goed.

De concepten van de NGO's zijn goedbedoeld, maar ook in ontwikkelingslanden hebben steeds meer mensen beschikking over electriciteit en gas. En dat wil men natuurlijk ook.

Een echt succesvol ontwerp moet dus net zo praktisch zijn in ontwikkelde landen, anders raakt het alsnog in de vergetelheid.

Een electrische rijstkoker die je overal in Azië ziet is op hetzelfde principe gebaseerd. Hoe lastig kan het zijn om een apparaat te ontwikkelen dat niet alleen rijst maar ook aardappelen, soep, stoofvlees etc. kan koken?

Marjo

(8)

Door dat wij klein behuisd zijn en maar twee kookpitten hebben maken wij ook gebruik van deze manier van koken alleen wij zetten de pannen onder een dikke laag dekbedden in bed :)

Werkt uitstekend en de kachel hoeft niet meer aan in de slaapkamer omdat de bedden al voor verwarmt zijn.

Renaat

(9)

https://www.trouw.nl/groen/hedendaagse-hooikistpan-bespaart-slechts-een-paar-kruimeltjes-energie~ad2e2583/

kris de decker

(10)

Dank voor de link. Bizar artikel. Als ik het goed begrijp is de hooikist de moeite niet omdat de productie van voedsel meer energie kost dan de bereiding ervan?

Volgens dezelfde redenering heeft het besparen op bijvoorbeeld verlichting ook geen zin, want verlichting is goed voor slechts een klein deel van het elektriciteitsverbruik thuis.

Als je het energieverbruik maar in genoeg vakjes opdeelt, dan is er uiteindelijk helemaal geen probleem.

Sophie

(11)

bedankt voor het artikel! Er zit veel nuttige informatie in!

rianluijten

(12)

Een ander woord voor isolatiefornuis is een hooikist . mijn moeder had die ook.zij zetter er de rijst in en die was s avonds gaar en bleef lekker warm.

Herwin Heyman

(13)

Allemaal heel boeiend. Kan een gietijzeren pot bijdragen aan het proces in een hooimadam/hooikist?

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl