Lowtech Magazine wees al verschillende keren op het energiebesparende potentieel van veel kleinere en lichtere auto's, of het nu gaat om auto's met verbrandingsmotor ("De 2CV: een groene auto uit 1949") of om elektrische voertuigen ("Elektrische auto rijdt even ver als 100 jaar geleden"). Auto's zijn nu immers zo zwaar dat de energie die ze verbruiken vooral dient om de auto zelf te verplaatsen, in plaats van de inzittenden. De CycleKart Gallery, een grote verzameling foto's van door enthousiastelingen gebouwde mini-vierwielers, biedt heel wat inspiratie voor het "downsizen" van de automobiel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"CycleKarts" (of "Cycle Cars") zijn volledig zelfgebouwde auto's waarmee races worden gehouden. Hun snelheid en motorvermogen is beperkt, maar hun vorm en afmetingen garanderen niettemin heel wat rijplezier. Cyclekarts ontlenen hun naam aan het feit dat ze gebruik maken van fiets- of motorfietswielen. Dat levert op zich al een flinke energiebesparing op, want hoe dunner de banden, hoe kleiner de rolweerstand.
De eenzitters zijn gebouwd uit hout en gerecycleerde materialen, wegen maximum 115 kilogram en hebben een 200cc motor met een maximum vermogen van 6,5 PK - dat is zowat 10 keer minder dan wat de kleinste auto's vandaag onder de motorkap hebben. Een algemene overstap naar voertuigen met dit soort specificaties zou het energieverbruik van het autoverkeer doen verschrompelen.
Uiteraard moeten alle auto's tegelijk (stapsgewijs) kleiner en lichter worden, zoniet staat het rijden in een cyclekart gelijk aan zelfmoord - een SUV rijdt zo'n ding gewoon plat.
Hieronder een selectie uit de fotoreeksen.
Meer foto's in de CycleKart Gallery.
De voertuigen doen denken aan de Bentley Continental die we eerder bespraken - al beschikt die over een moderner koetswerk.
Cycle Cars zijn geen nieuw fenomeen. Ze werden al gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, als een goedkoop alternatief voor de toen nog relatief dure automobiel. Ook toen waren ze meestal gemaakt uit hout - zie bijvoorbeeld de "Flyer" hieronder (één van de allerlaatste cycle cars, geproduceerd van 1919 tot 1923) of de "Red Bug".
- De velomobiel: hightech fiets of lowtech auto?
- Elektrische auto rijdt even ver als honderd jaar geleden
- Zonnepanelen en elektrische auto's: nuttige combinatie of schone schijn?
- Een groene auto uit 1949: de 2PK
- Afscheid van het automobilisme: de file voorbij
- Snelheid vreet energie
|
(1)
"Een SUV rijdt zo'n ding gewoon plat.", lees ik hier.
Dit hoeft niet noodzakelijk te kloppen. In een voldoende stevige lichte constructie word je vooral weggekatapulteerd. Dat zou al met al nog behoorlijk wat overlevingskans opleveren.
Ik ken hier niet genoeg van, en ik vrees ook dat er te weinig ongevalgegevens bestaan, maar... Mensen als André Vrielink van Flevobike.nl kunnen ongetwijfeld meer vertellen over de veiligheidsrisico's van kleine, lichte voertuigen.
Geplaatst door: Mark Van den Borre | 03 augustus 2010 om 15:42
(2)
Wie zich dagelijks met een aktentas van A naar B dient te begeven heeft idd geen grote wagen nodig om in de file te staan.
De trend naar downsizing is reeds aan de gang, maar contradictorisch moeten we steeds verder van huis en flexiebeler gaan werken.
Maar professioneel moeten mensen vaak behoorlijk wat gereedschap meenemen en daarbij dagelijks honderden kilometers afmalen. Zou iemand dat in een minder dan A-klasse dienen te doen,... God helpe hem.
Als met die noden geen rekening gehouden wordt zal het mobiliteisprobleem niet opgelost worden met kleinere voertuigen.
Geplaatst door: Vincent M. | 08 augustus 2010 om 22:51
(3)
Lijkt me gewoon veel praktischer dan de auto, vaak zit je alleen of met 2 in een auto waar je met het gezin mee op reis gaat... De oproepen om met de fiets naar het werk te gaan, halen weinig uit omdat de meeste Vlamingen schrik hebben van regen volgens mij. Als het kon, zou ik me graag in zo een cyclokart naar de universiteit gaan, maar helaas kan ik er dan geen boodschappen mee doen.
Kan er iemand me uitleggen of een cyclokart wel legaal op de openbare weg mag worden bestuurd? Of zit hier weer een of andere politieker achter die vind dat dit te goedkoop is en te zuinig?
Helaas moet er eerst eens in de politiek worden stil gestaan bij wat ze wensen te bereiken. Het enige dat ik de laatste tijd hoor is dat er geld moet worden gevonden en dat ze dat natuurlijk via allerlei omwegen trachten te bereiken. Maar hetgeen wat voor het algemeen nut kan zijn, zoals stilstaan bij velomobielen en pedelec voertuigen en dergelijke, brengt niets op dus doen ze ook niets mee. Moesten ze dit eens promoten dan zouden de mensen er eens worden op attent gemaakt dat de keuze meer is dan enkel een benzine, diesel, overprized elektrische auto en een fiets. Maar nee, dat zou weer geld kosten dat promoten, dus laten ze het maar liggen.
Geplaatst door: Brecht Schatteman | 23 januari 2014 om 18:28
(4)
Mee eens, tegen een S U V maak je niet veel kans.
Ik heb al de Cyclekart site al diverse malen bezocht en zit zelf ook te denken om zoiets te bouwen.
Deze cyclekarts zijn echter bedoeld om mee te rijden op een afgesloten terein.
Wat ik me dan afvraag is, aan wat voor wettelijke bepalingen moet dit voertuig voldoen om volledig street legal te zijn?
als deze voertuigen een bromfiets kenteken krijgen en als brommobiel in het verkeer worden opgenomen, komen ze hooguit op 80kM wegen in aanraking met snelverkeer.
Van de andere kant lijkt het mij erg leuk om je eigen auto te maken en daar dan mee te rijden.
De vraag blijft waar moet deze brommobiel aan voldoen om de straat op te mogen
Geplaatst door: Gerrit Venema | 28 november 2015 om 19:33
(5)
Super toffe dingen, die cyclekarts. Vooral voor mensen die gewoon graag dingen bouwen. In België kan je echter enkel een motorfiets verbouwen, alle andere zaken (hot rods, of zaken je helemaal zelf bouwt zoals deze) krijg je de baan niet op. Je moet namelijk een COC (gelijkvormigheidsattest) hebben.
Zelfs een speed pedelec (snelle elektrische ondersteunde fiets kmph, kan je niet meer zelf ombouwen en dus enkel kopen).
Geplaatst door: Mikebr | 06 augustus 2017 om 11:51