« Prior, alstublieft: raketpost | Hoofdmenu | Weg met de stand-by knop ! »

02 juni 2009

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

riek

(1)

prachtig,
maar prijzig,
dat moet goedkoper kunnen !

maar wat alleszins een feit is:
die EPB-regelgeving is een maat voor niks
als eko-architekt zag ik al de serieuze bevoordeling voor het gebruik van
NIET-ekologische materialen (zoals pu-schuim > een milieuramp op zich)
en nu komt dit artikel met een tweede grove fout in de milieu-opzet
van de overheid: kleiner is niet beter

goed geschreven,
ik raad U aan klacht neer te leggen tegen de wijze waarop de EPB-regelgeving is opgemaakt
het wordt met de dag duidelijker dat de lobby van vervuilende bedrijven (= de sponsors van de EPB-software nota bene) hier het pleit gewonnen heeft,
niet om CO2 te besparen,
of energie (niet cfr de oppervlakte)
maar enkel en alleen om hun milieu (lees= de bankrekening) te verbeteren

ik sta al jaren te klagen,
maar er wordt niet geluisterd


Tim

(2)

Ik denk dat het inderdaad gaat over bewust worden van energieverspilling, maar ik betwijfel of dat gezocht moet worden in kleinere huizen. Een huis is immers iets waarmee je echt elke dag geconfronteerd wordt, en dat toch wel een zeer grote impact heeft op je comfort. Hoe je het ook draait of keert, 60 vierkante meter is goed voor een gezin van 2 personen, maar indien er kinderen komen wordt het al moeilijk. Je offert dan gewoon té veel comfort op. Energie kan gerust op andere manieren bespaard worden, of duurzaam worden opgewekt, zonder hiervoor zoveel comfort te moeten opgeven. Als je energiebewustzijn populair wil laten worden, dan moet je het kunnen verkopen zonder dat dit dergelijke drastische gevolgen heeft.

Overigens is 3,3² gelijk aan 10,89 en niet aan 9,9.

tom

(3)

Als aannemer/vastgoed investeerder is dit allemaal leuk om dit te bespreken, maar ik heb vooral twijfels op gebied van de grootte!
door zo klein te bouwen sluit je al oudere of mindere mobiele mensen uit.(die kunnen niet gaan slapen is zo een klein dakslaapkamertje)Er is ook te weinig berging (bijna iedereen gaat soms 1 of meerdere keren op vankantie, wat doe ik met koffers,spulletjes, ect..)ik weet dat menig mensen nu wel minder rommel sparen dan vroeger, maar toch moeten mensen nog berging hebben.
Volgens mijn eerste indruk lijken de wanden niet super dik, te weinig isolatie( zelfs al is dit volledig in hout!!) de ruimtes zijn zo klein, zou er rekening gehouden zijn met afvoer van uitgeademde lucht(co)= hoe kleiner de ruimtes hoe ongezonder leven.
Inderdaad epc is zeker niet op punt, maar ik denk alleen dat isoleren,isoleren,isoleren,isoleren en ook rekening houden met lucht doorstroom zal hoedanook de enige manier zijn van een goed beleid, zolang dit niet effectief word uitgevoerd zal al de rest van alternatieve producten een lapmiddel blijven, zoals bijv. canadese putten,ect....

KoeN

(4)

Als gedachtenexperiment is het leuk, maar in de praktijk zou ik er nooit aan beginnen. Ik huur nu een eerste woning van 150m² en dat is heus niets teveel.
Ik vind ruimte aangenaam en dat brengt me tot rust, in zo'n klein kippenhok kan je toch echt niet leven. Ik investeer liever in een groter huis met duurzame technologie etc.
> wasruimte?
> wc/douche/badkamer?
> ...
ik wil het zien gebeuren op 8m² of mogen we ook niet meer wassen in de toekomst?

kris de decker

(5)

WC en douche zijn inderdaad inbegrepen in de 8 vierkante meter (zie foto's op de website) en vormen samen een aparte badkamer.

Wasruimte uiteraard niet. Maar daar zijn toch openbare wassalons voor? Veel ecologischer dan thuis wassen bovendien.

Sietz Leeflang

(6)

Compliment voor dit artikel, dat je - hoe dan ook - stevig aan het denken zet. Als vurig aanhanger van kleinschaligheid en menselijke maat heeft het kleiner wonen en het beter benutten van kleine ruimten mij in mijn "Kleine Aarde"-tijd en later ook als 12-ambachtenman steeds weer beziggehouden (ontwerpen voor wonen in opleggers, woonwagens, woonboten). Wie in een groot huis woont zal ontdekken, dat het niet alleen enorm energiebesparend, maar ook heel aangenaam en comfortabel (wij Nederlanders noemen dat dan "gezellig") kan zijn door je 's-winters in een klein deel van je huis terug te trekken en bijvoorbeeld een deel van de woonkamer door een schuifwand af te sluiten. Reinder van Tijen (van Demotech) werkte ooit in een kerkgebouw, waarin hij een soort tent had opgehangen. Daar was er 's-winters lekker warm, de kerk was steenkoud. In je "winterverblijf" ontdek je minder nodig te hebben, als het er maar warm is en je een stel goeie boeken hebt...
Krijg je een feest, dan haal je die schuifwand weg en komen er voldoende mensen, dan wordt het vanzelf warm!
Sietz.

Corneel

(7)

Dat epb op niets slaat, dat is helemaal terecht.
Maar ruimte is luxe, en ik woon nu al een heel eind in studentekoten van 12m² en ik smacht naar meer. In zo'n huisje kan ik niet eens mijn gitaarversterker binnekrijgen :p

Nu, wie wil mag er gerust in gaan wonen van me!

Koen Vandewalle

(8)

In het kader van de recente verkiezingen, en deze website als achtergrond, lijkt het misschien een idee om een partij van technologen op te richten. Niet om op het bestuur te wegen, maar wel om aanwezig te zijn op de plaatsen waar de lobbyisten de huidige bestuurders misleiden en aanzetten om steeds complexere en resourceverslindende uitvindsels te promoten. Eventueel een minister van consumentenzaken te leveren? Mevrouw Merkel uit Duitsland is natuurkundige. Een ingenieur met 20 jaar veldervaring of met academische kennis over technologische processen ga je minder nonsens wijsmaken dan een jurist die eens een website gelezen heeft over technologie of die zich laat informeren door of via een fabrikant of een bedrijfssector. Niks tegen juristen of management-experten, maar elk zijn stiel is niet verkeerd, en technologische mensen zijn mijns inziens sterk ondervertegenwoordigd bij het nemen van de overkoepelende beslissingen.

Werner Deprez

(9)

Laat ons eerlijk zijn en dit is geen verwijt!de meesten onder ons hebben alleen maar een groot huis omdat het zo hoort? of voor het zicht van de straat.Inderdaad laten de bouw voorschriften niet toe om onze droom woning te laten bouwen, laat staan om deze zelf te bouwen!
Na een aantal gesprekken in de jaren 80 met een firma die bouwketen op de markt brengt, kreeg ik de kans om mijn idee van een huis in bouwpakket te laten zien. Door de bouwheer zelf te plaatsen of niet.Wij kwamen uit op 10.000 euro voor een gezonde woning van 40m2 afgeleverd on site deze kon vergroot worden met een 2e of 3e module. Alleen de zonnepanelen niet, want toen waren deze enorm duur( nu nog te duur)
Na een markt onderzoek, bleken er weinig mensen bereidt om hun te grote droomhuis voor een 10 maal goedkoper huis te ruilen.Uiteraard waren de reacties van architecten, bouwfirma's en staatsinstellingen ook niet van de poes maar dan om meer financiële en betuttelende redenen.
Het algemeen beeld over een huis is tot nu toe nog altijd in ons gevoel centrum ingebakken zoals onze baksteen in onze maag zit.Passen de instanties een meer normaal beleid toe, dan kunnen we misschien ecologisch/economisch gaan wonen

Kwadro

(10)

Dat is toch helemaal geen open haard, maar een gewone? Of nou ja gewoon, een minikacheltje. Wel mooi, maar extra veel werk aan hout kleinmaken.

Stormbeest

(11)

Nu ja, 8 vierkante meter is wel héél klein, ik denk niet dat ik daarin zou kunnen leven! Maar zoals er tegenwoordig gebouwd wordt in België vind ik wel heel verkeerd. Sinds een jaar of 30,40 worden hier bijna geen rijwoningen meer gebouwd. Het zijn altijd ófwel grote, vrijstande huizen, ofwel appartementsgebouwen. Als je vraagt waarom er geen rijwoningen meer worden gebouwd, luidt het antwoord steeds: "Omdat er geen plaats meer is." Terwijl er zoveel Lebensraum opgeofferd wordt aan protserige villa's. Zoals ze nu bezig zijn, is heel het land één grote bebouwde kom tegen dat ik oud ben. En als er niets van landbouwgrond meer is, van waar zal het voedsel dan komen? Lang leve de rijwoning!

M. v.Egmond

(12)

Als je veel van die kleine huisjes in een gebouw onderbrengt, wordt er veel minder energie verbruikt omdat er minder buitenoppervlak is. Het wordt dan een mini appartementen gebouw.

Stormbeest

(13)

Voor appartementen heb ik het ook niet zo, mensen zijn niet gemaakt om in bijenkorven te leven.

kees moerings

(14)

Ik ben het eens met de briefschrijver dat levensruimte klein kan zijn.
Ik heb een grote woonkamer en ik gebruik er maar een klein deel van.Je ziet het overal dat mensen in een groot huis toch op enkele vierkante meters wonen/leven. In de hoek waar de bank staat t.o. de televisie het zijn maar enkele m2.
Kijk maar hoe gezellig mensen het hebben in een caravan. Het zit ook een beetje tussen de oren.
Groot is niet gezellig en niet knus en niet eens practisch.

Walli

(15)

Ik woon zelf in een micro studio van 15 m2. Dus onder de norm van de Vlaamse Wooncode, maar als eigenaar kan dat. Zulke kleine mogen wel nu niet meer gebouwd worden. Ik vind dat ik ruimte genoeg heb, meer zelfs dan mensen die hun appartement vol zotte meubelen steken: sofa's en tafels voor als heel de familie binnenvalt. Ik heb maar 1 stoel, 1 zetel. Komt er bezoek gaan we op café. Ik heb 2 wandrekken tot aan 't plafond: je moet in de hoogte werken. Tafel, TV, computer zit wandrek. Boven me lopen wandrekken links en rechts door: kampeergerief, plooifiets, boeken... Bed is laag en kantel ik tegen kast. En vooraleer iemand me beklaagd: uitgespaard geld zit in 2 kleine bungalows: Spanje en Moezel, boot, reizen. Zet de tering naar de nering, de beloning is meer vrijheid, en meer fun !

Imme

(16)

@Walli, 3 woningen, een boot en veel reizen... Dat klinkt niet als milieuvriendelijk! Maar je hebt gelijk, 15 m2 is in principe genoeg voor 1 persoon. Ik zou toch graag iets extra ruimte hebben, maar dat hoeft niet geïsoleerd te zijn om te slapen en om spullen te bewaren. Ik zou best in een heel klein huisje kunnen wonen, maar dan wel met een redelijke tuin of open ruimte er om heen. Niet omdat ik de ruimte nodig heb, maar omdat ik de rust nodig heb.

Walli

(17)

Imme, ja misschien niet zo milieuvriendelijk, maar wat is het wel ? Een economische wet zegt dat een inkomen altijd helemaal zal worden gespendeerd. Dus iemand die met de fiets naar het werk gaat, plant met uitgespaarde geld geen bossen aan, maar koopt een artikel. Zelfs als het op de bank staat, zal de bank er mee investeren. Deze studio kostte me 15 jaar geleden 15.000 €, de 2 "hutjes" samen ongeveer evenveel. De boot is ook piepklein. Punt is: de meeste gewone inkomens kopen en lenen boven hun capaciteit, en brengen uiteindelijk banken en economie in gevaar. Ze wonen in een vrijstaand huis met tuin, hebben lederen sofa's, een auto (ik niet), moeten levenslang afbetalen ,en hebben minder plezier dan ik die op 4 plaatsen kan logeren.

J. van Saeftinghe

(18)

De genoemde 8m2 is wel heel erg klein, meer het éne uiterste.

Zelf woon ik op een, Belgisch fabricaat, scheepje van 20 m2 aan leef oppervlak.
Uitermate goed uitgenut scheepje.

Haal energie binnen met 250Wp zon paneel.
Alle comfort is aanwezig warm water douche verwarming neemt 2 ltr dieselolie per dag in de winter maanden.

Bevallen de buren me niet dan ga ik een stukje verder ten anker, of naar een andere kaai.

Maak flinke reizen en heb altijd alles bij de hand.

Meeste gebruiksartikelen kan ik zelf maken.

Wilde dat ik wat beter kon vissen, dat zou me nog makkelijker maken een lange neus te maken naar de over georganiseerde maatschappij.

Marc Van Hummelen

(19)

Wellicht niet veel zin meer om hier nog op te reageren, maar toch... Ik woon nu in een groot huis en ik snak naar iets veel en veel kleiner, ik heb geen zin meer om verschillende kamers te stofzuigen, grote ramen te kuisen, overal rommel op te ruimen, een hoog dak herstellen, ettelijke vierkante meters gevels te schilderen, enzovoort en eeuwig zo voort. Ik droom van een woonwagen op een stukje land, veel tuin. De weinige ruimte binnenin kan je compenseren door gebruik te maken van buitenruimte. Maar ik heb nu even opgezocht wat je moet doen om ergens een woonwagen te kunnen plaatsen, zelfs op een eigen stuk grond. Wat een regels en vergunningen en concertatievergaderingen en burenoverleg en verplichte aansluitingen heb je nodig!!! Er lijkt gewoon geen beginnen aan. Ik zie me al een procedure doorlopen die jaren kan innemen, met het risico op het einde van de rit nog nul op het rekest te krijgen...

Marjo

(20)

Wij wonen met 2 mensen en een kat op 22m2 en dat is prima te doen. Ik woonde eerst in een 3 kamer appartement van 90m2 maar gebruikte slechts 1,5 kamer. Het is ook maar net wat je je zelf aan went, veel mensen leven voor de buiten wereld met hun grote protserige huizen en auto's, helemaal nergens voor nodig.

Kleiner wonen, minder financiële stress :)

Quirine de Kok

(21)

Zoveel heb je niet nodig, ik woon liever klein, ben toch veel buiten en less is more, hoe meer je hebt hoe meer last en zorgen

Mariet Sonnemans

(22)

Ik ben al lang op zoek naar een tiny-house maar ik kom ieder keer weer bij dit model uit nu wil ik graag weten wat voor onderstel eronder zit en waar ik op moet letten als ik het koop en wat er aan veranderd moet worden. Intussen is het in Nederland wel in opmars ik wil bewust een tiny- house op wielen zodat ik me kan verplaatsen. Ik zit op facebook met een besloten groep van tiny-house van marjolein in het klein waar we onderling inspiratie opdoen. Mvg Mariet

Lucie

(23)

Grappig hoe mensen vast houden aan oude patronen. Wij hebben onze stadswoning verbouwd en de aanbouw gesloopt om zo een mooie grote tuin voor de kinderen te creëren. Qua cijfers houden wij nu slechts 90 m2 aan woonoppervlakte over. Echter door een goede indeling en maatwerk hebben we 2x zoveel leefruimte als de buren aan beide kanten die allebei de tuin hebben volgebouwd. We hebben een badkamer met een grote bad en een walk in douchen waar je met zn tweeën kunt douchen, twee slaapkamers met ruimte voor een kingsize bed en grote ingebouwde kasten en een wasruimte. In de woonkamer/keuken kunnen gezellig 20 mensen zitten zonder zich opgepropt te voelen. In de woonkamer staat een grote aquarium, een piano en een drumstel en toch kan de kleine rondjes van 10 meter heen en 10 meter terug rijden op haar rolschaatsen of fiets (als we even niet kijken, want toegestaan is het niet). Het is allemaal een kwestie van goed plannen en slim bouwen.

Stormbeest

(24)

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/bizar/is-dit-het-kleinste-huis-ter-wereld/ar-BBIxNHw?li=AAazS59&MSCC=1506746919&ocid=spartandhp

Om mee rond te trekken lijkt me zoiets wel leuk, maar om permanent in te wonen, dat is nog wat anders.

Friedhelm Veldhuijzen

(25)

Beste Kris,

In NL wordt het tiny house idee steeds meer geaccepteerd. Veel gemeentes staan er welwillend tegenover hoewel met de gebruikelijke koudwatervrees.

Wordt het geen tijd om bij lowtech eens het hele tiny idee uit te werken of de beschikbare lowtech-technieken op een rijtje te zetten?

Ben zelf bezig met een tiny house van 37,5 m2 (iets groter dan gemiddeld denk ik) en kom daarbij allerhande tiny concepten tegen op elk gebied: constructie, waterzuivering, verwarming etc.) Lijkt me goed die eens te bundelen en de creativiteit aan te spreken zodat e.e.a. verder wordt verbeterd.

Harry van der Velde

(26)

Ik ben me aan het oriënteren op een project van vijf Tiny Houses op een kavel van 900 vierkante meter in Culemborg in Nederland. Als het rondom mij maar aangenaam is, kan ik prima wonen in een dwerghuisje.

Aangenaam uitzicht en buren en de nodige faciliteiten in de buurt blijken cruciale succesfactoren. En de nodige producten en diensten (wassen bijvoorbeeld). De omgeving blijkt dus de meest bepalende factor.

Het integrale ecosysteem ontwerpen blijkt de grote kunst.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl