Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Links en updates oktober 2012 | Hoofdmenu | De perfecte stoomkoker is 300 jaar oud »

09 oktober 2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Rob

(1)

Leuk artikel. Prachtig hoe Kris altijd weer met speurwerk op interessante informatie stuit. Dank!

Even ter aanvulling een berekening voor liefhebbers van oldtimers:
Ik rijd in een oldtimer (BMW) van 28 jaar oud, op LPG en ca 5% van de kilometers op benzine, gewicht zo'n 1200 kg... Inmiddels bijna 400.000 km op de teller. Daarmee komt de CO2-uitstoot door de productiefase op dus slechts zo'n 15 gr/km, ervan uitgaande dat de productie vroeger ongeveer tot dezelfde uitstoot leidde. Dat lijkt me vrij reeel omdat sprake is van zowel wat + als - factoren.
Verbruik 1:8 (LPG) resp. 1:9,5 (benzine). De totale CO2-uitstoot per km komt dan op zo'n 225 gram uit waarvan 210 gram voor het brandstofverbruik!
Natuurlijk nog veel te hoog... Maar vergeleken met de alternatieven van een hybride, een Opel Ampera of een gewone benzine- of diesel auto, not so bad.
Voeding door PV-panelen of ingekochte wind-energie van de eigen / gemeenschappelijke windturbine zou natuurlijk wel enorm veel uitmaken.
Verbeteringen bij alle automotoren die snel en eenvoudig tot resultaat leiden is het inbouwen van een klein waterstof-injectie-unitje (prima zelf te doen maar ook zijn er al garages die dat inbouwen en kant en klare kits, het werkt door electrolyse van zout water). Dat scheelt gauw zo'n 10% in het brandstof-verbruik.

Oldtimers ombouwen naar electrisch zou ook een interessante verbetering kunnen geven van de totale milieubelasting. Er zijn al enkele bedrijfjes in NL die dat doen; misschien ook in Belgie. Per saldo is dat een goed alternatief voor iemand die zijn uitstoot door mobiliteit wil terugdringen. Voor minder dan 10.000 euro ben je klaar. Wat je bespaart op aanschaf vergeleken met een hybride of electrische auto investeer je dan in PV-panelen en een laadpunt bij je huis als je je dat kunt veroorloven en je rijdt pas echt schoon!

Trouwens, ook het belang van auto-delen wordt met dit onderzoek mooi onderbouwd. Met name voor electrische auto's is dit eigenlijk een must!

@Kris: veel succes en plezier met je journalistieke werk, ik hoop er nog lang van te genieten!

JC

(2)

beter dit lezen ook
schrijvers van rapport reageren op vragen

http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2012/oct/05/electric-cars-emissions-bad-environment?cat=environment&type=article

Mark Smits

(3)

Deze berekening onderstreept de niche van de electrische auto: in de stedelijke omgeving. Stadsverbruik is veel hoger dan op de doorgaande weg, waardoor de relatieve bijdrage van productie-energie lager wordt. De winst op gereduceerde uitstoot van fijnstof is natuurlijk ook vele malen groter in de stad dan langs de snelweg.

henk honnest

(4)

Mooi artikel weer Kris, met helaas een wat somber stemmende conclusie.
Voor de zoveelste keer komen we erachter dat er voor onze huidige wijze van energie-intensief leven momenteel geen afdoende ecologisch alternatief bestaat.

Technische innovaties kunnen zeker wel enige verbetering in totale emissies brengen, maar bij lange na geen overall oplossing.

Zeker bij een groeiende wereldbevolking -welvaart en (dito) -consumptie, zal voor werkelijke oplossingen uit een heel ander vaatje moeten worden getapt.

Dat betekent: drastisch minderen met energie-intensiteit van praktisch al onze activiteiten, materiële productie en consumptie.
Hoofdzakelijk op gebied van veeteelt (vnl. verminderen), landbouw (o.a. meer lokaal), transport (verminderen van snelheid en intensiteit), verwarming en koeling zijn enorme ecologische winsten te boeken.

Met name op die laatste twee terreinen is met puur technische maatregelen (met name isolatie) zeer grote winst te boeken. En dan gaat het meestal niet eens om innovaties, maar om op grote schaal toepassen van bestaande technieken...

Wil overigens niet zeggen dat we zouden moeten stoppen met technologieën te verbeteren. We mogen er alleen in de verste verte niet vanuit gaan dat ze ooit onze ecologische (en economische) problemen zullen oplossen.

Vraag is wanneer we eindelijk openlijk durven te verklaren dat we verslaafd zijn aan onze consumptieve lusten en daarmee aan het permanente infuus met goedkope fossiele brandstoffen en andere uitputbare grondstoffen?

Een junk kán pas afkicken wanneer hij toegeeft dat hij verslaafd is.
En een junk wíl pas afkicken als hij er vanuit mag gaan dat hij er uiteindelijk beter op zal worden.
Onze schone taak dus om een prettig, maar tegelijk zeer realistisch scenario te schetsen van een toekomstige maatschappij met een duurzaam (en dus grotendeels lokaal en lowtech) welzijn voor iedereen.

Kris De Decker

(5)

@ JC: dank voor de link. Op die pagina wordt trouwens nog een onderzoek vermeld uit juni 2012 dat tot gelijkaardige conclusies komt. http://www.lcaworks.com/EV%20Lit%20Rev%20FINAL.pdf

The Guardian heeft haar lezers gevraagd te reageren omdat er in het Verenigd Koninkrijk beroering is ontstaan over het onderzoek. Dat komt omdat de BBC het niet bepaald objectief presenteerde. De kop bij het artikel luidde "Electric cars 'pose environmental threat'". Maar dat is niet de conclusie van het onderzoek, dat net erg genuanceerd is. http://www.bbc.co.uk/news/business-19830232

Overigens: wie de studie ook in de toekomst wil raadplegen, downloadt nu best de PDF, want binnenkort moet je betalen om het onderzoek in te kijken.

Jeroen Oomen

(6)

Leuk artikel. Ik heb vaker gezocht naar deze informatie maar nooit echt kunnen vinden.

Als ik dit lees en ook het onderzoek (via de link) vind ik het allemaal heel erg positief. Als een auto zoals de Leaf op dit moment al gelijk ligt aan een Mercedes A dan bied dit veel mogelijkheden voor de toekomst.

1. De productieaantallen van een leaf zijn in vergelijking met een Mercedes A veel lager. Als deze dus meer gelijk komen te liggen dan vind er altijd een optimalisatieslag plaats welke het energie verbuik tijdens productie zal verminderen.

2. De energiebalans zal naar de toekomst toe steeds groener gaan worden. Dit maakt volgens de berekeningen een groot verschil.

3. De uitontwikkeling van elektrische auto's is nog lang niet zover als de benzine/diesel auto. Men verwacht bijvoorbeeld nog een flinke optimalisatieslag bij de duurzaamheid van accu's. De kans dat deze elektrische auto's dus meer km's kunnen gaan maken is vrij groot.

4. Recycling. Informatie hierover is erg lastig te vinden maar ik verwacht dat bij een toenemend aantal elektrische auto's en accu's dat de recycling van deze delen een stuk effectiever kan plaats vinden waardoor bij productie minder "nieuwe" schadelijkestoffen gebruikt hoeven te worden.

5. Dit is een inschatting. De huidige benzine/diesel auto wordt denk ik net als de elektronische gadgets ook steeds sneller afgedankt. Het verschil in afgelegde km's zou dus best iets minder kunnen zijn/worden. Zeker als je ziet dat er hele kleine motoren in de auto's worden gebouwd die veel meer op top niveau moeten presteren dan de motoren van 10 jaar geleden en dus best eens sneller kapot zouden kunnen gaan.

Ben benieuwd wat jullie hiervan denken.

ron4u

(7)

De levensduurinschatting van de gebruikte accu's ligt mijn inziens aan de lage kant. De huidige Ni-Mh accu's van de hybrides (15 jaar in productie) halen 300.000 km en meer. In Australie rijdt er en hybridetaxi met 650.000 km met dezelfde accu.
Verder een mooi onderzoek en (weeral) mooi en interessant artikel

J. Koopmans

(8)

Leuk en interessant artikel. Misschien niet goed genoeg gelezen maar mis in het verhaal de kosten (emissie) die gemaakt worden bij het winnen van olie en voor raffinage tot benzine of diesel. Dan hebben we het nog niet eensover de milieu schade als gevolg van ongelukken op zee met booreilanden en tankers.Temeer omdat in het verhaal wel rekening wordt gehouden met de productie kosten en uitstoot bij het maken van elektrische energie.
Aan de andere kant zien we bij automotoren de trend van kleinere motoren die met behulp van turbo's evenveel of meer vermogen leveren dan een motor met meer cilinder inhoud. De krachten op kleine zuigers is in verhouding groter dan bij grotere zuigers. Gevolg meer slijtage en sneller versleten motoren. Waar zit de winst voor het milieu?

Kris De Decker

(9)

@ J. Koopmans: de emissies gemaakt bij het winnen en raffineren van olie zitten mee in de berekening. Milieuschade als gevolg van ongelukken met booreilanden en tankers niet, maar soortgelijke milieuschade is er ook bij elektriciteitsproductie (ongevallen met kerncentrales, dijkdoorbraken bij steenkoolwinning).

@ Jeroen: het is zeker zo dat de milieuscore van de elektrische auto zou verbeteren als de elektriciteitsproductie duurzamer wordt. Vraag is hoe realistisch dat is. We slagen er niet eens in om het bestaande elektriciteitsverbruik te verduurzamen, laat staan het extra elektriciteitsverbruik dat door elektrische auto's wordt geïntroduceerd. Zie het artikel "Zo lossen we de energiecrisis (nooit) op": http://www.lowtechmagazine.be/2009/11/evolutie-duurzame-energie.html

Batterijen zullen beter worden, maar daar is het de vraag of de vooruitgang niet zal worden opgeslokt door hogere prestaties en zwaardere voertuigen. De Nissan Leaf die de onderzoekers als referentie namen, is naar hedendaagse normen een relatief trage en kleine auto. Zie ook het artikel "Elektrische auto rijdt precies even ver als 100 jaar geleden": http://www.lowtechmagazine.be/2010/05/actieradius-elektrische-auto.html

ron4u

(10)

Net omdat de accu's te zwaar zijn in functie van de opgeslagen energie is dit met de huidige stand van de technologie een dood spoor. Hoe groter het rijbereik of hoe hoger de prestaties (een vereiste in een maatschappij die steeds meer en sneller wil) hoe zwaarder de batterijen en des te meer energie het kost om deze massa in beweging te krijgen (wet van versnelling).
Vandaar dat de hybride technologie op dit moment wel een plus biedt. Bvb silverreta E-rally: totaal energieverbruik van de rit (brandstof + electriciteit): oa. nissan leaf, opel ampera en Toyota prius. De toyota komt hierbij als zuinigste voertuig uit de test. Je hoeft enkel naar het gewicht en de technische opstelling te kijken om te begrijpen.
Energieverbruik beperken blijft moeilijk als men het gewicht laat toenemen.

Dirk

(11)

Om met huidig technologie electrisch te rijden is een aanpassing aan het verwachtingspatroon nodig. Vaadertje staat zou onderstaand type van hybrides moeten promoten ipv het ze moeilijk te maken (homologaties, verkeerswetgeving...) http://www.aerorider.com

Johannes Mulder

(12)

Goed dat dit soort onderzoeken wordt gedaan. Ik mis overigens het effect van al of niet mogelijkheid van recyclen. Ik kan me voorstellen dat daar ook een forse bijdrage uit kan rollen.

Jeroen Haringman

(13)

Kris, een zeer goed artikel en het bevestigt wat ik al vermoedde.

Weet jij of er ook een dergelijk onderzoek is naar het *totale* energieverbruik van vervoer per spoor? Ik zou dat graag naast de elektrische en de fossiele auto houden.

Toon

(14)

Hoe is de vergelijking met een auto op waterstof? Verondersteld dat die waterstof via elektrolyse wordt gemaakt. De wagen zelf is compleet anders gebouwd (verbrandingsmotor) dus die vergelijking lijkt me wel interessant. Of zijn de efficiëntieverliezen dusdanig dat het geen zin heeft?
Een voordeel van de elektrische auto lijkt me ook dat 'ie in dichtbebouwd gebied de luchtkwaliteit niet schaadt, en dat 'ie duurzamer wordt als de elektriciteitsproductie duurzamer wordt, zonder dat er aan de wagen zelf iets moet veranderd worden. Het lijkt me een onmiskenbaar voordeel dat door -gecentraliseerd- de elektriciteitsproductie te verduurzamen je in één klap de impact van een heel wagenpark kan verminderen. Uiteraard blijft de vraag hoe realistisch dat op middellange termijn te realiseren is...

Kris De Decker

(15)

@ Toon: de auto op waterstof kent hetzelfde probleem als de auto op elektriciteit. Hij is maar zo duurzaam als de energiebron waarmee de waterstof werd gemaakt. Hoeveel energie de productie van de auto zelf kost, weet ik niet.

@ Jeroen: zie deze studie: "Environmental assessment of passenger transportation should include infrastructure and supply chains", http://iopscience.iop.org/1748-9326/4/2/024008/pdf/erl9_2_024008.pdf

@ Dirk: helemaal akkoord. Binnenkort meer daarover.

@ Ron4u: de link hieronder gaat naar een levenscyclusanalyse van een hybride auto. Dat onderzoek stelt dat een hybride auto over de hele levenscyclus 18 procent emissies bespaart in vergelijking een gelijkaardige auto met verbrandingsmotor. Die score is vergelijkbaar met die van de elektrische auto.
http://www.daimler.com/Projects/c2c/channel/documents/2003777_Environmental_Certificate_Mercedes_Benz_S_400_HYBRID.pdf

Jeroen Haringman

(16)

Kris: Ik heb vanaf mijn website naar je uitstekende artikel gelinkt http://www.solarwebsite.nl/2012/10/levenscyclusanalyse-van-de-elektrische-auto/ maar er is een hardnekkige commenter die het er niet mee eens is (wat niet zo gek is, ik weet dat hij net een Renault Zoë besteld heeft).

Wat denk jij van zijn argumenten?

Anthony

(17)

Mooi artikel. Een bijkomend argument dat in het voordeel van de (batterij van de) elektrische auto zou kunnen pleiten, is de mogelijkheid deze in te schakelen als lokale buffer voor ('groene') elektriciteitsproductie.
Tijdens overproductie van PV cellen (of soorgelijke gadgets) kan dan de auto-batterij worden opgeladen. Eens deze vol, kan ze dan twee doelen dienen: ofwel een ritje per auto, ofwel gewoon huishoudelijk elektrisch verbruik off-peak.

Kris De Decker

(18)

@ Jeroen: ik denk dat je zijn argumenten al voldoende hebt weerlegd. Laat hem nou maar genieten van zijn elektrische auto :-)

Pascal Luwel

(19)

Hoe is het eigenlijk gesteld met onze gemotoriseerde tweewielers? Mijn ervaring zegt me dat er goede prestaties geleverd worden met een laag verbruik (geen diesel en roet). Minder stilstaan in de file helpt ook om minder te vervuilen en ze zullen tijdens de productie ook minder grondstoffen opsouperen. Ook hier wordt er gewerkt aan elektrisch aangedreven exemplaren. Je kan er niet mee op gladde wegen rijden en het is gevaarlijker maar dat ter zijde vind ik het een goed alternatief voor de auto.

Dirk2

(20)

Ik ben geen ingenieur, dus sorry als ik er naast zit. Maar is het niet dat voor de recyclage van een batterij het boeltje eerst gesmolten moet worden om de verschillende componenten (lithium, nikkel, etc) er dan uit te halen ? Dan is er weer een enorme hoeveelheid hernieuwbare energie nodig en komen er opnieuw toxische stoffen vrij. Als de recyclage in Europa gebeurt zal het wel allemaal milieubewust gebeuren, natuurlijk gekoppeld aan een fiks prijskaartje. Gebeurt het overzees dan zal de winst voor het milieu nihil zijn.

Kris De Decker

(21)

@ Pascal: alles wat lichter is dan een Nissan Leaf scoort per definitie beter. Dus een elektrische tweewieler zal een stuk minder energie vragen tijdens de productie. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een tweewieler op benzine.

@ Dirk2: Recyclage kost inderdaad energie. Bijkomende moeilijkheid is dat er ook veel elektronica moet geproduceerd worden, vooral voor het beheer van de batterij. Bij de productie van elektronica gaat de meeste energie verloren tijdens het productieproces. Ze zit dus niet in het eindproduct en je kan ze dus niet recycleren. Zie daarover: http://www.lowtechmagazine.be/2009/09/hoeveel-energie-kost-de-productie-van-digitale-technologie-.html

Overigens zijn de onderzoekers bij hun levenscyclusanalyse wel degelijk uitgegaan van een deel gerecycleerde materialen: "Depending on the component and the metal, our inventory either relies on primary sources or on average consumption mixes of primary and secondary sources (see sheets 6-19 of supporting information S2 on the Web)."

In hun conclusie stellen ze ook een meer doorgedreven recyclage voor. Maar ik zou daar niet te veel van verwachten. Dit artikel is op dat vlak zeer verhelderend: http://www.lowtechmagazine.be/2010/10/genoeg-grondstoffen-voor-zonnepanelen-en-windturbines.html

roland

(22)

In @5 vermindert de batterij CO2 emissie tot 20 gCO2/km bij hergebruik
In @15 neemt de aanmaak van de hybride 15% van de totale CO2 last.
De marge lijkt dus aanzienlijk!

Belangrijkste problemen met de overmatige en eenzijdige aandacht voor de e-auto zijn:
- minder aandacht/inzet voor zuiniger fossiele auto's zijde 99% van het wagenpark. Iedere winst is daar veel belangrijker dan iets meer e-auto's
- goedkope e-brandstof met gesubsidieerde laadpalen (+ gratis parkeren) nopen niet tot een zuinig verbruik. Vergelijk het brandstofverbruik in de VS (nauwelijks belasting) met dat in Europa.
- modieuze e-auto wordt vaak als 2e auto aangeschaft met meer auto gebruik tot gevolg.

Kris De Decker

(23)

Roland: je doelt op de onderzoeken over hybride auto's vermeld in reacties 5 en 15? Bij een hybride auto is de batterij inderdaad veel kleiner en dus ook de ingebedde energie.

roland

(24)

@Kris, "the CO2 emissions from the manufacture of the battery - through materials recycling reduce this by 50%" blz 5 verwijzing @5.
Belangrijk bij een korte levensduur van de batterij, die vaker wordt aangenomen.

lieven

(25)

Aanvullend op dit artikel wil ik eens de aandacht vestigen op de electrische fiets. Licht, goedkoop, sneller dan de auto in de spits, en bovendien bijzonder aangenaam om mee te rijden. Verbruikt honderd maal minder dan een auto. Je beweegt voldoende om jezelf in conditie te houden zonder een spatje zweet. De fiets zit nog steeds in de hoek van de rekreatie, maar zou gepromoot moeten worden als transportmiddel. Werkgevers en gemeenten zouden beter worden aagemoedigd om goede stallingen met stopcontact te voorzien dan oplaadpalen. Goedkoper,en de winst voor het milieu zou veel hoger liggen. Niemand zal het geloven maar electrisch fietsen is zo plezierig dat het voor de gemiddelde autobestuurder helemaal geen opdracht meer is om de wagen zo veel mogelijk te laten staan.Probeer zo snel je kan eens de electriche fiets en stel vast hoe aangenaam het is. Voed vervolgens je omgeving en le kinderen op, en personenvervoer kan er op enkele jaren helemaal anders uit gaan zien. Ondertussen kan ook die electrische auto zich ontwikkelen , hopelijk geïnspireerd door de lichte fiets, ipv zoals nu door de zware auto.

roland

(26)

@(15) Lieven, In stedelijke omgeving is een e-fiets niet echt sneller met veel vertragende kruisingen. Voor het milieu is de overstap van auto naar fiets zinniger.
Maak fietsroutes sneller dan autoroutes, niet alleen voor de e-fiets maar voor alle fietsers. Snelle, aantrekkelijke fietsroutes maakt een andere opvoeding overbodig.

Stormbeest

(27)

Dit onderzoek bevestigt nog maar eens dat de enige manier om de milieu-impact van auto's te drukken is: de prestaties en het gewicht fors verminderen.

Lieven Bervoets

(28)

Misschien een additioneel aspect waar op gelet moet worden: als ik het goed begrijp moet je 20000 km per jaar rijden om een (eerder) geringe milieuwinst te hebben met een electrische wagen t.o.v. een benzine of dieselwagen. Mensen die dus veel minder dan die 20000/jaar rijden schaffen zich dus zeker best geen electrische wagen aan want dan wordt de milieuwinst kleiner; of zie ik dit fout. Gaat een batterij een bepaald aantal kilometer mee onafhankelijk van de levensduur?
Aleszins is het best om zo weinig mogelijk met de auto te rijden, eender welk soort moter hij heeft.

roland

(29)

@Lieven Bervoets,
Ook bij minder km per jaar is de e-auto volgens deze en andere studies minder belastend dan de diesel/benzine auto. Met stroom volledig afkomstig van kolenstook is die vermindering uiteraard minder dan bij gasstook.

Deze studie neemt aan dat de batterij evenlang meegaat als de auto zelf. Andere studies gaan uit van een (veel) kortere batterij levensduur, dat vergroot de milieubelasting.

roland

(30)

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=90552
Opmerkelijke kantekeningen bij deze studie.
- een erg hoge CO2 uitstoot voor stroom
- een hele hoge belasting voor de batterij produktie
Dat roept de vraag op, hoe neutraal is deze studie

Kris De Decker

(31)

Roland, ben je zeker dat je de juiste link hebt geplaatst? Ik lees helemaal geen opmerkelijke kanttekeningen bij deze studie. Duurzaam nieuws heeft gewoon een samenvatting gemaakt van mijn artikel en de studie, en verwijst vervolgens naar beide bronnen. Ze geven helemaal geen nieuwe informatie of kritiek.

Kris De Decker

(32)

@ Roland: OK, je bedoelt dus de reactie die onder het artikel staat. Hier mijn commentaar:

-- "Een heel hoge belasting voor de batterijproductie":

Zoals vermeld in mijn artikel, hebben de Noorse onderzoekers ook rekening gehouden met de productiekost van de elektronica en passieve koeling die bij de batterij hoort. De energiekost daarvan is groot. Geen enkele van die onderzoeken waarnaar de criticus verwijst, houdt daar rekening mee.

Ik citeer uit één van die rapporten (dat van de Amerikaanse overheid): "From our assessment of the CTG life-cycle data, we conclude that there is need for more material production energy data on batteries."

Het Noorse onderzoek komt daar aan tegemoet, al heeft ook die studie uiteraard niet het laatste woord. Nieuwe onderzoeken zullen de resultaten van de studie bevestigen, weerleggen of verfijnen, een proces dat nooit zal stoppen want ook de productiemethoden van batterijen evolueren.

-- "Een erg hoge CO2-uitstoot voor stroom":

Daar ben ik het niet mee eens. De onderzoekers nemen een correcte, realistische, gemiddelde waarde. Uiteraard verschilt de CO2-uitstoot van de energiemix per land, dat is ook de boodschap van hun artikel. De onderzoekers berekenen de impact van de elektrische auto voor alle energiebronnen apart, dus ze spelen open kaart. Iedereen kan de resultaten uit de studie gebruiken om de berekening te maken voor een andere energiemix.

-- Verder stelt de criticus "Zij nemen voor het gebruik van de vergelijkbare diesel theoretische (NEDC) ipv praktische waarden. Zij onderschatten de praktische uitstoot van een conventionele auto daardoor met circa 30%."

Kan zijn, maar dat geldt evenzeer voor de elektrische auto. Maakt dus niets uit.

Roland, je hebt zelf eerder aangehaald dat de veronderstelde levensduur van de batterijen in de Noorse studie bijzonder optimistisch is. Als de onderzoekers met alle geweld wilden aantonen dat de elektrische auto een slecht idee is, dan hadden ze hier een realistischer waarde kunnen kiezen.

PeterC

(33)

De Noorse studie vertaalt in cijfers wat het gezond verstand al aanvoelde.

De levensduur van de batterij is dus van doorslaggevend belang bij de bepaling van de totale uitstoot van de elektrische auto.

Dan ziet het er volgens mij niet goed uit. Elektrische wagens zullen door hun beperkte autonomie niet worden gebruikt voor lange trajecten. Voor onze eerste wagen met 36.000km per jaar komt een elektrische wagen niet in aanmerking, voor onze tweede wagen met 10.000km wel maar daar is een elektrisch alternatief vandaag nog veel te duur voor.
Ik denk niet dat veel elektrische wagens sowieso 100.000km zullen halen op hun gebruiksduur, en al helemaal geen 200.000.

En als ik zie hoe snel de capaciteit van de LiIon batterijen van onze pc's en GSM's degraderen. Kon ik in het begin vlot 4hr autonoom werken met mijn PC, dan is dat nu na 2jr met moeite 1.5hr, en dan moet ik het lichtniveau op het minimum instellen.

Sjors

(34)

Jammer dat er totaal geen rekening wordt gehouden met het feit dat accu's nog in de kinder schoenen staan.
De verbrandings motor is al heeeeel erg lang in ontwikkeling om nu een zeker punt te hebben bereikt, de elektrische auto heeft zich nog niet mogen bewijzen en wordt nu al afgeschreven.
De wereld zal een betere plek worden als mensen meer open komen te staan voor oplossingen ipv te focussen op problemen.
Natuurlijk moet er niet geroepen mogen worden dat het CO2 neutraal is, dat is gewoon provoceren. Maar in dit artikel lijkt het feit dat het niet CO2 neutraal is neergezet als al genoeg reden opzich om de elektrische bolide af te keuren.
Wordt trouwens ook alle oorlog om olie meegerekend. ik weet heel zeker dat dat niet wordt opgenomen in het rapport. Nou ja al die mensen die omkomen gebruiken nu geen energie meer dus dat kan van de CO2 productie af gehaald worden die het kost om brandstof te maken. Kijk eens bij tegenlicht daar zie je dat Afrika nog steeds een grote olie ramp is. Komt dat milieu effect terug in het rapport? NEE.

Kris De Decker

(35)

Sjors: de elektrische auto is minstens even oud als de auto met verbrandingsmotor. Hij heeft dus heel wat kansen gehad om zich te bewijzen. Zie: http://www.lowtechmagazine.be/2010/05/actieradius-elektrische-auto.html

Renaat

(36)

@ Sjors,

de wereld zou ook een pak beter zijn als mensen minder zouden geloven dat technologie onze problemen wel zal oplossen. Niet dat technologie nooit een belangrijke bijdrage kan leveren maar vaak is de technologiegeloof een reden om niet reeds toe te passen wat bewezen werkzaam is.

Henk Brasschaat

(37)

Idd, wat bewezen werkzaam is, de huidige technologie kan het probleem prima oplossen. De echte problemen zijn de commerciële en de monetaire en de politieke. Affijn daar hebben we het nu niet over, maar ik pleit bij deze voor de waterstofauto, aangezien als het goed is BMW al een karretje had wat 700km kon op 1 kilo waterstof. Bij deze is de berekening al vrij duidelijk ten opzichte van bakbeestachtige batterijen en accu's. Affijn ik kijk uit naar de aanval vanwege de productie van waterstof! :)

Johan De Mulder

(38)

Lieven heeft het helemaal bij het juiste eind volgens mij. De elektrische fiets is al populair maar het gebruik ervan kan nog veel meer in belang toenemen. Hier en daar zijn er al een paar pendelaars die hem ontdekt hebben. De steunmaatregels van de overheid zijn beperkt en vallen in het niet bij de belastingkortingen op zogenaamd duurzame autos, maar omdat de e-fiets intrinsiek zo gunstig is, is hij desondanks ook nu al snel terugbetaald.

De meeste werknemers komen in aanmerking voor de belastingvrije 0,21€/km fietspremie. Als je ver genoeg woont om een elektrische fiets de moeite waard te maken dan valt die fiets op minder dan 2 jaar terug te betalen. Als je hem koopt met een krediet dan kan de maandelijkse afbetaling lager zijn dan de maandelijkse fietspremie, hij betaalt zichzelf vanaf dag 1. En toch vinden veel mensen de elektrische fiets duur.

De fiscus staat werkgevers toe om bedrijfsfietsen te verstrekken, en die zijn dan voor 120% aftrekbaar en vormen geen voordeel in natura. Een bedrijfsfiets mag gecumuleerd worden met een bedrijfswagen en met de fietspremie. En toch zijn er nauwelijks werkgevers die deze mogelijkheid gebruiken. De overheid doet dus wel wat, maar die voordelen worden te zelden gebruikt.

Het vooroordeel tegen elektrisch fietsen is vaak nog groot: mensen vinden zichzelf ''te sportief en te fit" om met de elektrische fiets te rijden, en stappen dan maar in hun auto. Zolang zitten in een Porsche als sportiever wordt gezien dan trappen op een elektrische fiets, is er nog werk aan de winkel.

Reinier

(39)

In betreffend artikel zie ik dat vwb uitstoot vooral gekeken is naar bv windmolens om stroom op te wekken. Graag zou ik een aanvulling zien wat de totale effecten worden indien de koper van een electrische auto zijn dak vol legt met zonnepanelen, jaar opbrengst 5000kwh voor 5500 wattpiek oftewel 200 keer bv een nissan leaf compleet laden(vlgs nissans verbruiksopgave 35000 km).Ook interessant wordt het om de produktie kosten van nanocondensatoren te nemen ipv accu's voor produktie en gebruik.Ook dat is een nieuwe ontwikkeling. Per slot is de huidige benzine auto al zeer ver doorintwikkeld en staat de ontwikkeling van stroomopslag nog in de kinderschoenen.

PeterC

(40)

Dinsdag ll in DS http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130311_00500553&word=elektrische+auto "Elektrische auto legt nauwelijks kilometers af", zoals kon worden verwacht.

roland

(41)

@PeterC (40)
gemiddeld bijna 7.000 km is niet "nauwelijks" en begrijpelijk. De e-auto is vooral een tweede stadsauto aangemoedigd door vrij parkeren en andere gunsten.
Helaas is weinig bekend over de accu levensduur, zeker als deze mede als opslag benut wordt. Welk (energie)kosten kent de accu hergebruik?

Peter

(42)

Zonder een CO2 - uitstoot "prijskaartje" na 150.000 km van het recyclen van een electrische auto is er nog geen goede conclusie te trekken, m.b.t. milieubewustzijn en duurzaamheid. Heb zelf een "conventionele" auto die komende maand waarschijnlijk de 350.000 km gaat passeren, en vraag me dan af - zelfs afgezien de veel hogere belasting waarmee tig bomen kunnen worden geplant even afgezien waar :) - wat "in the end" beter is.

johan meylaerts

(43)

Ik stel me toch ernstige vragen bij deze studie. Waarom neemt men de volgende elementen die bijdragen aan uitstoot van broeikasgassen bij brandstofmotoren niet op in de studie:
olie-exploratie
oliewinning (pompen, fracking, oil- and tarsands)
transport van crude (pijpllijnen, tankers)
raffinage en fakkelen
transport van petroleum naar verdelers (pijplijnen, tankers)
transport naar retail (vrachtwagens)
frequenter verplaatsen voor onderhoud
benodigde smeeroliën (10x meer bewegende delen in brandstofmotor)

En wat van volgende elementen:
Het olieverbruik van het militair apparaat nodig om wereldbevoorrading veilig te stellen en de olie-gerelateerde conflicten ( 1e en 2e golfoorlog)
De desastreuze olievervuiling en olierampen (Nigeria Delta, Ecuadoriaans regenwoud, Exxon valdez, Amoco Cadiz, Gulf of Mexico, Ixtoc 1,...)
Verlies aan biodiversiteit wereldwijd.
Fijnstof en toxische stoffen voor mens en milieu


Wouter Peeters

(44)

Een oldtimer voorzien van een elektromotor, een klein batterijpack en een simpele LPG- of aardgasgenerator als range extender: is dit op het moment dan de meest aanvaardbare 'zware' auto? Dat doet me stilstaan bij het feit dat misschien elektrische auto's eerder geschikt zijn voor een update. Een Nissan Leaf bijvoorbeeld die een milieuvriendelijkere batterij krijgt binnen vijf of tien jaar, als die wordt aangeboden. Zo krijgt de auto op zich, dus onafgezien van de batterij, een tweede, derde, ... leven.

Een ander puntje is dat elektrische auto's bijdragen aan een gezondere en aangenamere stad. Alles wat het stadsleven verbetert, en mensen naar de stad trekt heeft ecologisch nut. Dus dit onrechtstreeks voordeel mag ook toegeschreven worden aan de voltmachines.

Renaat

(55)

http://www.standaard.be/cnt/dmf20141109_01367656?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart