« Duurzaam printen op een ouderwetse manier | Hoofdmenu | Het is jouw energie: de spierkrachtcentrale »

18 maart 2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Willy Zon

(1)

Creatieve warmte deskundigen uit een ver verleden. Prachtige bijdrage. De adel in de UK hadden er alles voor over om de meest vernuftige accumulatie warmtesystemen te bedenken voor hun ... woonvertrekken??? Nee, daar was het rillen in stilte. Maar wel voor de teelt van de meest exotische vruchten in hun verwarmde serres met als (enig) doel te kunnen uitpakken met deze 'zelf gekweekte' lekkernijen tijdens hun party's. Ze dachten er gewoon niet aan om deze technologie ook te gebruiken in hun riante optrekjes. Ik denk dit ooit gezien te hebben o.a. in 'The lost gardens of Heligan'. Maar dit bezoek dateert al van voor het digitale fotografie tijdperk.

roland

(2)

"recent onderzoek laat zien dat de technologie tijdens de middeleeuwen verder werd gebruikt en zelfs aanzienlijk werd verbeterd."
- helaas ontbreekt hierover info, welk rendementsverbetering werd gehaald?

kris de decker

(3)

@ roland

Zie de drie paragrafen onder het kopje "Eén keer stoken, dagenlang warmte".

kris de decker

(4)

@ Willy

Dank voor de tip. Ik ben het onderwerp tegengekomen bij het onderzoek voor het artikel over de geschiedenis van de glastuinbouw en de fruitmuur:

http://www.lowtechmagazine.be/2015/12/de-fruitmuur-stadslandbouw.html

Vooral deze bron heeft meer informatie: "A Golden Thread: 2500 years of solar architecture and technology", Ken Butti & John Perlin, 2009

Mark

(5)

Dag Kris, een kleine correctie: de Nederlandstalige naam voor het Engelstalige "Livonia" is "Lijfland".

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfland

Bedankt voor je werk aan lowtechmagazine. Ik apprecieer het zeer!

kris de decker

(6)

Dank, Mark!

Brecht Schatteman

(7)

Ik had nog nooit gehoord van dit systeem. Lijkt me in beperkte mate interessant, al vraag ik me af of het comfort van warmtestraling niet teveel verloren gaat door de dagen erna de lucht te verwarmen met restwarmte? Langs de andere kant is het wel een goede lowtech oplossing voor mensen die te lui zijn om geregeld te stoken. Alhoewel en tegelkachel of andere massa-kachels dan toch beter lijken, het stoken kost het minst moeite (geen aparte ruimte nodig waar men naartoe moet) en blijkt tegenwoordig beperkt populair te zijn.

sietz leeflang

(8)

Blij verrast met dit tweede zeer informatieve artikel over stooksystemen van onze voorouders. Onverwacht brengt Kris ons nieuwe actuele gegevens die voor ons onbekend waren toen wij ons bij De Twaalf Ambachten rond 1980 gingen bezighouden met stralingswarmte, ontwerp en bouw van tegelkachels. Wij beschikten toen slechts over weinige en meestal niet erg gedetailleerde beschrijvingen van Romeinse hypocausta, toen nog door ons beschouwd als de enige voorbeelden van op straling gebaseerde verwarming uit de oudheid. Voor het onderwerp stralingswarmte bestond in de bouwwereld nog vrijwel geen belangstelling. Bedankt Kris!
Sietz Leeflang.

kees

(9)

Ik las ergens iets over een verwarmingsketel die werkt met zeoliet. Weet iemand daar iets meer over ?

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl