« Waar blijft het papierloze kantoor? | Hoofdmenu | Kan een moderne samenleving op menselijke spierkracht draaien? »

28 november 2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Jacco van der Pol

(1)

Ja klopt. Wij wonen sinds een paar jaar in Zweden. We verwarmen het huis met vloerverwarming, gevoed door een wateraccumulator. Dat is een tank met 1200 ltr water die we verwarmen met een grote houtkachel en zonnecollector. Daarvoor moeten we jaarlijks 30 m2 hout naar de kelder sjouwen. Dat is veel werk. In de winter plan ik het stoken van de kachel zodanig, dat ik maximaal gebruik kan maken van de zonnewarmte.

Wat ook helpt is dat we hier de elektriciteitsrekening per kwartaal of per maand kunnen krijgen. Je bent dus veel bewuster van de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt. Een voorbeeld. We hebben in de accumulator tank ook een elektrisch verwarmingselement zitten. Die gebruiken we eigenlijk alleen maar als we in de winter een paar dagen weg zijn (zodat de vloerverwarming niet bevriest). Afgelopen winter zijn we een keer 5 dagen weggeweest, wat resulteerde in een verdubbeling van de elektriciteitskosten die maand.

Ed Romeijn

(2)

Weer een heel helder en bewustmakend artikel.
Ben benieuwd wanneer MilieuCentraal op deze genuanceerde wijze gaat communiceren. 😘

Rymen Paul

(3)

Wijzelf wonen in Zuid-Frankrijk, Provence, hier is voor de overheid nog een grote rol weggelegd om de mensen bewust te maken hoe om te gaan met energie. Om een voorbeeld te geven: 's avonds bij de TV brandt er nergens licht, de TV geeft immers voldoende licht.., maar anderzijds hangen door het hele huis wel elektrische vuurtjes. Inderdaad, waanzin, ik kan begrijpen dat je dit in een badkamer gebruikt waar je snel en kort warmte nodig hebt, maar het hele huis??Helaas kost zo'n ding in de supermarkt maar enkele Euro's en qua installatiekost is het ook al 2x niks. Dus hier is het zeker van tel, de mensen kunnen moeilijk onderscheid maken tussen een grootverbruiker en een spaarlamp.

Henk Poldervaaart

(4)

Dank u wel Kris voor dit artikel. Al enige jaren volg ik uw Lowtechmagazine met veel interesse.
Na aanschaf van uw boek over stralingswarmte heb ik voor de badkamer een tweetal infrarood panelen in het plafond aangebracht. De aansturing geschiedt met behulp van een thermostaat. Later volgt nog een infraroodverwarming voor de slaapkamer en toilet. Nu is onze hoekwoning met 2 etages nog verwarmd door een cv-installatie op gas. (Ook warm water wordt via de cv combi ketel verzorgd).
In de woonkamer hebben wij sinds ruim een jaar een spekstenen kachel.
Het gasverbruik is dit jaar gedaald van 1546 m3 naar 350 m3.
Ons elektriciteitsverbruik is nu 1800 kWh en ik overweeg om volgend jaar zonnepanelen aan te schaffen. Volgend jaar wordt bekend of de regering in Nederland teruglevering aan het energiebedrijf door vebruikers al of niet gaat verbieden in 2020.
Via een App van mijn energiebedrijf kan ik het energieverbruik van gas en elektriciteit via een slimme meter nauwlettend volgen en waar mogelijk optimaliseren. Uw artikelen zijn hierbij voor mij een belangrijke leidraad.

Willy Zon

(5)

Off the g-ridders aller naties verenigt U... want het zou wel eens harde noodzaak kunnen worden. Ergens in Vlaanderen koestert een brave zonneziel zijn eigen knotwilgen als een kostbare gift van moeder natuur. Deze zonne-accu wordt zorgvuldig gekliefd, gestapeld, gedroogd en in de best mogelijke omstandigheden in een zelfgebouwde FINoven verbrandt... Waarschijnlijk herkenbaar bij iedereen die lokaal groenten, regenwater, elektriciteit of hout produceert/collecteert. Ze consumeren niet, ze koesteren een kostbaar bezit. Fijn dat aan deze gevoeligheid aandacht besteed werd.

Rolf Grooten

(6)

Wederom dank, beste Kris, voor dit mooie artikel.

Is dit ook al bij je langs geweest, de eerste zoutwater-accumulator?

https://www.altestore.com/store/deep-cycle-batteries/saltwater-batteries/aquion-energy-saltwater-batteries-p40483/

zou best eens een doorbraak in opslag van energie kunnen zijn. Ben op zoek naar gebruikers.

Rolf Grooten

roland

(7)

@: "onderzoek van migranten in Australië laat zien dat die spaarzaamheid intact blijft als water en energie plots wel overvloedig en makkelijk te krijgen zijn."
@: "Onderzoek wijst erop dat huishoudens met een PV zonne-installatie op het dak bewuster omspringen met energie"
- Het is de vraag of dit resultaat blijven is. Na enige tijd gaan ook die migranten meer verbruiken. PV saldering lokt geen besparing uit, integendeel die "gratis" stroom wordt verbruikt.

Koen Vandewalle

(8)

Ik zou durven beweren dat er zelfs een exponentiële verbetering in zit: door met die technieken bezig te zijn leer je techniek begrijpen, waardoor je algemeen beter wordt in reparatie, keuzes bij aankoop, en de onderliggende natuurwetten.

Je gaat minder de regels van geld en markt gebruiken, die vaak onnatuurlijk zijn en ons opgedrongen worden.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl