Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Waar blijft het papierloze kantoor? | Hoofdmenu | Kan een moderne samenleving op menselijke spierkracht draaien? »

28 november 2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Jacco van der Pol

(1)

Ja klopt. Wij wonen sinds een paar jaar in Zweden. We verwarmen het huis met vloerverwarming, gevoed door een wateraccumulator. Dat is een tank met 1200 ltr water die we verwarmen met een grote houtkachel en zonnecollector. Daarvoor moeten we jaarlijks 30 m2 hout naar de kelder sjouwen. Dat is veel werk. In de winter plan ik het stoken van de kachel zodanig, dat ik maximaal gebruik kan maken van de zonnewarmte.

Wat ook helpt is dat we hier de elektriciteitsrekening per kwartaal of per maand kunnen krijgen. Je bent dus veel bewuster van de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt. Een voorbeeld. We hebben in de accumulator tank ook een elektrisch verwarmingselement zitten. Die gebruiken we eigenlijk alleen maar als we in de winter een paar dagen weg zijn (zodat de vloerverwarming niet bevriest). Afgelopen winter zijn we een keer 5 dagen weggeweest, wat resulteerde in een verdubbeling van de elektriciteitskosten die maand.

Ed Romeijn

(2)

Weer een heel helder en bewustmakend artikel.
Ben benieuwd wanneer MilieuCentraal op deze genuanceerde wijze gaat communiceren. 😘

Rymen Paul

(3)

Wijzelf wonen in Zuid-Frankrijk, Provence, hier is voor de overheid nog een grote rol weggelegd om de mensen bewust te maken hoe om te gaan met energie. Om een voorbeeld te geven: 's avonds bij de TV brandt er nergens licht, de TV geeft immers voldoende licht.., maar anderzijds hangen door het hele huis wel elektrische vuurtjes. Inderdaad, waanzin, ik kan begrijpen dat je dit in een badkamer gebruikt waar je snel en kort warmte nodig hebt, maar het hele huis??Helaas kost zo'n ding in de supermarkt maar enkele Euro's en qua installatiekost is het ook al 2x niks. Dus hier is het zeker van tel, de mensen kunnen moeilijk onderscheid maken tussen een grootverbruiker en een spaarlamp.

Henk Poldervaaart

(4)

Dank u wel Kris voor dit artikel. Al enige jaren volg ik uw Lowtechmagazine met veel interesse.
Na aanschaf van uw boek over stralingswarmte heb ik voor de badkamer een tweetal infrarood panelen in het plafond aangebracht. De aansturing geschiedt met behulp van een thermostaat. Later volgt nog een infraroodverwarming voor de slaapkamer en toilet. Nu is onze hoekwoning met 2 etages nog verwarmd door een cv-installatie op gas. (Ook warm water wordt via de cv combi ketel verzorgd).
In de woonkamer hebben wij sinds ruim een jaar een spekstenen kachel.
Het gasverbruik is dit jaar gedaald van 1546 m3 naar 350 m3.
Ons elektriciteitsverbruik is nu 1800 kWh en ik overweeg om volgend jaar zonnepanelen aan te schaffen. Volgend jaar wordt bekend of de regering in Nederland teruglevering aan het energiebedrijf door vebruikers al of niet gaat verbieden in 2020.
Via een App van mijn energiebedrijf kan ik het energieverbruik van gas en elektriciteit via een slimme meter nauwlettend volgen en waar mogelijk optimaliseren. Uw artikelen zijn hierbij voor mij een belangrijke leidraad.

Willy Zon

(5)

Off the g-ridders aller naties verenigt U... want het zou wel eens harde noodzaak kunnen worden. Ergens in Vlaanderen koestert een brave zonneziel zijn eigen knotwilgen als een kostbare gift van moeder natuur. Deze zonne-accu wordt zorgvuldig gekliefd, gestapeld, gedroogd en in de best mogelijke omstandigheden in een zelfgebouwde FINoven verbrandt... Waarschijnlijk herkenbaar bij iedereen die lokaal groenten, regenwater, elektriciteit of hout produceert/collecteert. Ze consumeren niet, ze koesteren een kostbaar bezit. Fijn dat aan deze gevoeligheid aandacht besteed werd.

Rolf Grooten

(6)

Wederom dank, beste Kris, voor dit mooie artikel.

Is dit ook al bij je langs geweest, de eerste zoutwater-accumulator?

https://www.altestore.com/store/deep-cycle-batteries/saltwater-batteries/aquion-energy-saltwater-batteries-p40483/

zou best eens een doorbraak in opslag van energie kunnen zijn. Ben op zoek naar gebruikers.

Rolf Grooten

roland

(7)

@: "onderzoek van migranten in Australië laat zien dat die spaarzaamheid intact blijft als water en energie plots wel overvloedig en makkelijk te krijgen zijn."
@: "Onderzoek wijst erop dat huishoudens met een PV zonne-installatie op het dak bewuster omspringen met energie"
- Het is de vraag of dit resultaat blijven is. Na enige tijd gaan ook die migranten meer verbruiken. PV saldering lokt geen besparing uit, integendeel die "gratis" stroom wordt verbruikt.

Koen Vandewalle

(8)

Ik zou durven beweren dat er zelfs een exponentiële verbetering in zit: door met die technieken bezig te zijn leer je techniek begrijpen, waardoor je algemeen beter wordt in reparatie, keuzes bij aankoop, en de onderliggende natuurwetten.

Je gaat minder de regels van geld en markt gebruiken, die vaak onnatuurlijk zijn en ons opgedrongen worden.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart