« De vergeten toekomst van de energiefiets | Hoofdmenu | In de schaduw van de koeltorens: atoomenergie in dichtbevolkte gebieden »

30 mei 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

frisbee

(1)

Ontegenzeggelijk een prachtig ontworpen mechaniek! Vraag me wel af of het uiteindelijk inderdaad zoveel milieuwinst kan gaan opleveren. Mijn elektrische keukenapparaten gebruik ik maar relatief weinig. De mixer nog het meest, maar die gaat inmiddels ook alweer zo'n 30 jaar mee en hoeveel stroom verbruikt die nou op jaarbasis? Nu ja, misschien dat ze in de jaren 70 en 80 nog elektrische apparatuur maakten met potentieel lange levensduur. Misschien zit daar ook wel de oplossing voor dit soort (weinig energie-intensieve) keukenapparaten wel veel meer in: de levensduur ervan optimaliseren. Maar welk bedrijf gaat daarin investeren? En dat laatste geldt vrees ik ook voor de (gezochte) fabrikant van het hier besproken mechanisch aangedreven keukeneiland. Juist de lange levensduur weerhoudt de fabrikanten ervan erin te investeren... En omdat het apparaat zo lang mee gaat, zal de stijl niet meekunnen, tenzij een tijdloos ontwerp (bestaat dat?). En dan: de (eenmalige) aanschafprijs zal heel fors gaan zijn (product van zeer hoge kwaliteit!), wat de meeste consumenten zal weerhouden.
En toch: ondanks mijn praktische bedenkingen, geniet ik enorm van zo'n mooi ontwerp en hoop ik dat het een positieve spin-off zal hebben op andere duurzame initiatieven!

Paul Veltman

(2)

Een besparing van niks. Keukenapparatuur hebben inderdaad een relatief groot vermogen, maar worden slechts seconden gebruikt. Hun energieverbruik is dan ook verwaarloosbaar in vergelijking met een koelkast/ boiler/wasmachine ed.
Deze apparaten hebben ook een lange levensduur vanwege hun beperkte gebruik, maar worden om esthetische redenen voor het einde van hun technische levensduur weggegooid.

Paul Veltman

(3)

Het trouwens volkomen overbodig, met een goed keukenmes, een draaizeef en een vijzel kun je meer en beter.

roland

(4)

"De ecologische voordelen zijn groot: geen energieverbruik bij de bediening, grote besparing van grondstoffen en energie bij de productie" Uiteraard is een langere levensduur (en minder onderhoud) een groot milieuvoordeel.

Hoe zwaar telt een energievrije bediening?
Onze met spierkracht te leveren energie is ongeveer 1/100 van ons dagelijks energieverbruik. The vegan has the smallest inevitable footprint: 3 kWh/d of energy from the plants he eats. blz 80 The embodied energy in Europe’s fertilizers is about 2 kWh/day per person. blz 82 www.withouthotair.com

pinquiniusch

(5)

Toch kan zoiets bijvoorbeeld voor een keuken van een buurthuis heel nuttig zijn. Als je voor grotere groepen kookt ben je vijzelen snel zat hoor, en dan kan zo een apparaat heel handig zijn!

Bovendien wordt zo een apparaat op een plek waar vaak voor groepen wordt gekookt juist wel vaak gebruikt.

En waarom zou je uitgaan van het huishouden als eenheid, vind het een maffe gedachte dat je alles zelf zou moeten hebben.

Timo van Esch

(6)

@2: niet mee eens.
De electrische pepermolen van 27,95€, nochthans uitgekozen in een vlaag van verstandsverbijstering om zijn vermeende kwaliteit, begaf het na dik een half jaar. Te zwak, op batterijen, you-name-it. Veel te onderhoudsgevoelig.

De houten, handmatige pepermolen doet het ondertussen al meer dan 5 jaar. En die kostte géén 27,95€. Eerder iets van 10€. Wat ik dan al weer duur vond voor een houten pepermolen, maar goed...

Kris De Decker

(7)

@5: Het lijkt mij inderdaad dat er een sociaal aspect meespeelt. Dit soort apparaten, en ook de fietsmachines, lijken vaak een beetje 'overkill' voor een huishouden, maar komen helemaal tot hun recht als je het op iets grotere schaal bekijkt: een buurtkeuken of een restaurant, bijvoorbeeld. Ook gereedschappen zoals een pedaalaangedreven boormachine zouden op buurtniveau kunnen worden gedeeld, via een soort apparatenbibliotheek.

Het antwoord kan niet alleen van technologie komen. De trend naar indvidualisering van de afgelopen decennia (ieder z'n eigen apparaten) is deel van het probleem en deel van de oplossing.

j70

(8)

Ah, kijk 'ns aan: Zelfs Duurzaamnieuws.nl heeft dit artikel opgepikt.
Zie: http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=65522

Marc VH

(9)

Toevallig kan dit keukenapparaat door één persoon bediend worden - het trappen zowel als het mixen, malen enz. In vele andere gevallen heb je één persoon die fietst en een andere die het aangekoppelde apparaat hanteert. Dan heb je gemeenschap nodig, mensen die elkaar helpen. Fietsen kan iedereen, maar elkaar bijstaan...daar zullen we weer aan moeten wennen.

Dutch John

(10)

Komt mij over als een krampachtige poging om bepaalde handelingen, die elektrische aangedreven pas tot hun recht kwamen, overeind te houden. Oma's lowtech keukengerei kostte weinig, ging lang mee, vroeg niet om onderhoud en nam weinig plaats in beslag.

Mediumtech vervangt dus hightech voor iets dat altijd uitstekend lowtech functioneerde. Ik zie de toegevoegde waarde niet.

Daniel

(11)

Consumptie, consumptie, consumptie.
Maak een apparaat dat 30 jaar meegaat en 60 euro kost of maak een apparaat dat met goedkope onderdelen 5 jaar meegaat en 10 euro kost.
Wat zal de fabrikant kiezen?
www.storyofstuff.com

willy.zon

(12)

Tja, mij geeft het een warm gevoel van binnen... Mijn 'Off the grid' passie zal daar wel voor iets tussen zitten.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl