« In de Gloria: Middeleeuws verwarmingssysteem leeft verder in Spanje | Hoofdmenu | Luchtverwarming in de middeleeuwen: de hypocaust met warmteopslag »

20 februari 2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Gerard

(1)

Ik print niet veel. Na twee voortijdig defect geraakte inkjetprinters heb ik voor een laserjet gekozen omdat juist bij weinig afdrukken inkjetprinters nog wel eens stuk gaan doordat de inkt opdroogt in of om de printkop: één keer bleef de printkop plakken op de parkeerhouder, de andere keer was er een ander probleem. In beide gevallen kon de printer niet meer gerepareerd worden. Vaak een nieuwe printer moeten kopen kost ook extra energie: productie, vervoer, recycling. Daarnaast geeft een inkjet meer kleine problemen dan een laserjet in mijn ervaring.
Verder ben ik er niet van overtuigd dat een inkjet geen fijnstof zou afgeven: tijdens het printen wordt de inkt uit de spuitmondjes gespoten, hierbij kan verneveling optreden, waarbij de nevel vrij-zwevend in de lucht kan komen.
Dus bij weinig gebruik is de laserprinter in het voordeel.

maarten

(2)

zopas een nieuwe printer gekocht, voornamelijk voor A3 printen
het is deze geworden : epson ET-14000
inktjet met inkt containers, goedkoop in gebruik

zeker géén laser kopen, want dit is schadelijk voor je gezondheid
mijn printer wordt pas aangezet als ik hem nodig heb dus geen onnodig elek. verlies
ook geen wifi dus geen straling
of andere prullen aansluitingen maar direkt aan computer aangesloten.
gewoon lowtech

KISS
(keep it stupidly simple)

Mark

(3)

In Rwanda (nu al zo'n 10 jaar terug) gebruikte men de matrix printer in combinatie met stencileer apparaat voor het afprinten en vervolgens copieren van bv examens etc.

Herman Vanmunster

(4)

Er is volgens mijn nog één nadeel aan matrixprinters, dat hier niet besproken werd: je kan alleen maar tekst afdrukken. Geen grafieken of (zw/wit) afbeeldingen met grijswaarden.

Tenzij de moderne matrixprinter dit intussen wel kan. Mijn uitspraak is gebaseerd op de ervaring die ik vroeger had met matrixprinters.

Verder ben ik het volkomen eens met het artikel. Voor tekst is de matrixprinter inderdaad een goede energiezuinige oplossing.

Herman

kris de decker

(5)

@ Herman

Het staat wel degelijk in de tekst, maar het kan geen kwaad het nog eens te benadrukken: wie vooral afbeeldingen afprint, moet geen matrixprinter kopen.

Grafieken zijn wel leesbaar en foto's herkenbaar, maar de resolutie is erg laag. Maar bijvoorbeeld een treinticket uitprinten lukt wel.

@ Gerard

Klopt. Bij weinig gebruik raakt een inkjet printer verstopt. Dat nadeel heeft de laserprinter niet.

Inkjetprinters stoten inderdaad fijn stof uit, maar veel minder dan laserprinters. (De cijfers staan ergens in de bronnen). Overigens, als je de referenties leest dan zie je dat ook spullen zoals broodroosters, haardrogers en strijkbouten veel ultrafijnstof produceren.

KoenVH

(6)

Het broertje van de dot-matrixprinter en een beetje de missing link in dit artikel is de line-matrixprinter:
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_matrix_printer

mathias

(7)

Even over dat 'Carbon Black'.

Ik kom wel eens in fabrieken waar carbon black geproduceerd wordt.
Kort samengevat komt het hier op neer: Het restafval van raffinaderijen die aardolie verwerken wordt verbrand op een (met opzet) slechte manier: men laat het verbranden in een oven waarbij er tegelijkertijd water op gespoten wordt om de verbrandingstemperatuur laag te houden. Daardoor krijg je een zeer zwar(t)e rookontwikkeling(zoals de walm die je soms ziet boven een kaars) en dat is dan het fameuze carbon black. Dit wordt opgevangen, gefilterd en verpakt voor verkoop.

Vergis u niet; carbon black zit in bijna alles wat zwart is: autobanden, zwarte kunststof van bvb huishoudtoestellen, batterijen, de afdichting van de rand van dubbel glas, verf,...

Arnout

(8)

Inktloze printer:
http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/goede-zwart-wit-prints-zonder-inkt-delftse-spin-off-inkless-klaar-voor-volgende-stap/

Luk

(9)

Interessant, die inktloze printer. Ik vermoed dat het papier lokaal warm (heet) gemaakt wordt, vandaar volgende vraag: wat zou zoiets verbruiken?

Brecht Schatteman

(10)

Nog iets belangrijk dat niet belicht is geweest, is de ecologie van printen via een printcenter in plaats van elk een eigen printer thuis voorzien. Wij hebben een inkjet printer (alleja, we hebben er 2, 1 voor de privé en een voor in de praktijk) en wanneer laserprinter nodig is, gaan we naar een printcenter. Waarom laserprinter nodig noemen? omdat het andere eigenschappen heeft dan inkjet. Als men bv een foto op hout wilt overzetten, is laserprinter makkelijk (foto erop plaatsen, opwarmen en dan het papier verwijderen, dan blijft een deel van de plastiek kleuring achter op het hout). Om dat te doen met inkjet zitten we al met specifieke producten nodig die voor hetzelfde geld ook niet ecologisch zijn. Maar dan blijft de vraag, zou het ecologischer zijn moesten we ipv een eigen inkjet printer te hebben, naar een kopiecenter gaan?

stefan

(11)

Interessant artikel! Dank!

Wel nog wat vragen:

(1) Ik ben benieuwd welke specifieke matrix printer de auteur precies heeft gekocht, en in combinatie met welk besturingssysteem (windows, mac, linux) hij dat gebruikt.

Zo lijken er voor veel (zowel nieuwe als oude) matrix printers helemaal geen drivers beschikbaar te zijn voor linux, en vaak ook niet voor Mac OS X. Als er mensen zijn die hun ervaringen willen delen van het gebruik van matrix printers anno nu met moderne besturingssystemen, dan lees ik dat graag!

(2) Precieze gegevens energieverbruik matrix printers.
Wat ik ook mis is het daadwerkelijk gemeten verbruik van matrix printers. Zeker voor stand-by verbruik vind ik nogal verschillende waarden. Op internet vind ik dat bijvoorbeeld OKI ondertussen een "eco-line" matrix printers heeft die in stand-by stand maar ongeveer 1-2 watt verbruiken. Voor oudere modellen is dit soms wel 60 Watt (!). Zeker iets om op te letten als je matrix printer veel stand-by staat.

(3) Hoe zit het nu precies met het afdrukken van "grafische" bestanden? Kan een matrix printer bijvoorbeeld een pdf-bestand afdrukken, of niet? Of hangt dat van de specifieke printer driver af?

David

(12)

Nog ecologischer is om niét te printen. De meesten hebben tegenwoordig wel een tablet of smartphone, als je die meeneemt heb je je gegevens altijd bij de hand. Of anders inderdaad een copy-center.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl