« Hoe veilig is de zelfrijdende auto? | Hoofdmenu | U wil toch ook airco in de auto? »

13 september 2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Werner Van der Cruyssen

(1)

Ik ben net terug in België na een verblijf van 6 jaar in India (New Delhi) en meen enige praktijkexpertise te hebben in temperatuurregeling. Delhi kent extremen van (schaduw overdag) rond de 48-49 celsius bij lage vochtigheid. Tijdens de moesson (juli-midden september) dalen de maxima naar rond de 36 graden maar bij een luchtvochtigheid van 80-90%.

Thermische isolatie van woningen is onbestaande en iedereen die geld heeft en -belangrijke voorwaarde- stroom betaalt zich blauw aan airco.

De 'ceiling fans' of ventilatoren die overal aanwezig zijn werken inderdaad zeer goed bij droge warmte en zijn gebaseerd op koeling door de verdamping van zweet op de huid te stimuleren. Wat nog beter werkt en een fractie verbruikt van klassieke airco zijn zogenaamde 'desert coolers' waarbij een sterke ventilator lucht stuwt door een soort plantaardige vezel die vochtig gehouden wordt door een systeem dat er water opdruppelt. De lucht die daaruit komt is makkelijk 10 graden koeler dan de omgevingslucht. Werkt perfect maar enkel bij lage luchtvochtigheid, tijdens de moesson verdwijnt het effect en maakt de verzadigde lucht gewoon alles klam.

Temperatuur is ook een zaak van gewenning; na een aanpassingsperiode lukt het perfect om je goed te voelen bij temperaturen die door de meeste mensen als veel te hoog zouden worden beschouwd (34 graden in mijn kantoor, slapen bij 30 graden en soms midden in de nacht wakker worden van de kou omdat de fan aanstaat, nog steeds bij een luchttemperatuur van 30 graden). Mijn ervaring is dat zolang de omgevingstemperatuur niet uitstijgt boven lichaamstemperatuur en de luchtvochtigheid laag is, conventionele ventilatie eigenlijk meer dan voldoende is.

Ik lach (groen, denkende aan de milieu-impact) wanneer ik hier in België airco zie in woningen. Niet alleen m.i. onnodig gelet op het klimaat maar betere materialen en technische kennis laten toe om een perfect comfortabele woning te bouwen zonder al die toestanden.

roland

(2)

Belangrijke rede voor het hoge energieverbruik is dat de airco de temperatuur in de ruimte koelen tot de ingestelde waarde, ongeacht hoe warm het buiten is. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe hoger het energieverbruik. Een verschil van enkele graden kan veel energie besparen. Alle beetjes helpen, maar veel andere huishoudelijke apparaten verbruiken meer.

jan jansen

(3)

"Daarbij komt dat een ventilator verkoeling kan brengen in een deel van een ruimte, terwijl airco per definitie alle lucht in de ruimte koelt."
Kom dat maar eens vertellen aan alle mensen die elke dag op kantoor ervaren dat zij die vlak onder de airco zitten het te koud hebben, en anderen 6m verder geen effect meer voelen. Bij airco is de plaatsing erg belangrijk en daar wordt vaak tegen gezondigd. Dat wil echter niet zeggen dat airco "enkel" een hele ruimte kan koelen.

Gekoelde lucht die uit de airco geworpen wordt zal zich mengen met ruimtelucht. Al naargelang de (positie van de) verwarmingsbronnen is er geen koelend effect meer op sommige plaatsen.

"Nog een nadeel van airco is dat het een luchtdichte, afgesloten ruimte vereist om te kunnen werken."
Dit is foute info: de efficiëntie gaat weliswaar omlaag, maar een gesloten ruimte is geen vereiste. De auteur lijkt bv. systeem D-ventilatie geheel te vergeten?

Wat ook is; airco om 24° te maken als het buiten 26°-28° is, is te fris. Veel mensen schijnen niet te weten dat een airco niet volle bak moet staan én je geen 24° wil bereiken als het buiten 26-28° is.

Het geluid dat een staande ventilator maakt is ook niet te onderschatten en de kans op documenten die weggeblazen worden reëel.

Een tochtgevoel kan je bij airco vaak wegnemen door het toestel juist te plaatsen, te laten waaieren en het debiet af te stemmen op een realistische behoefte. Het tochtgevoel van een ventilator kan je amper wegnemen of je verkoelingseffect is weg.
Zelf vind ik dat veel mensen té gevoelig (menen te) zijn voor tocht, maar praat dat iemand maar eens uit zijn hoofd.

"In een meer gematigd klimaat -- zoals bij ons -- maken ventilatoren het gebruik van airco totaal overbodig." Zonder te zeggen over welke ruimten en/of gebouwen je het dan hebt, is deze uitspraak waardeloos.

Pas op, ik ben ook voorstander van minder airco, zeker in huizen (eigenlijk zou er daar geen mogen zijn, behalve voor het wooncomfort van oudere mensen gedurende enkele weken 's zomers). Maar sommige onderdeeltjes van dit artikel zijn helaas wat kort door de bochten/of te weinig gestoffeerd. Gelukkig niet alle delen.

Sebastian Huydts

(4)

Een eenvoudige manier om 's avonds te kunnen slapen in extreme warmte: Een vochtige handdoek op je buik met een ventilator erop. Koelt heerlijk af, en het houdt je zo'n twee tot drie uur comfortabel. Als je daarna weer wakker word, de handdoek opnieuw bevochtigen.

Ghis.Damen

(5)

Normaal ben ik grote fan van deze site. Ook het ontwikkelen van duurzame gebouwen draag ik een groot hart toe. Maar dit artikel mist nogal wat nuance. Een gebouw zonder klimaatsysteem voldoet niet aan hedendaagse eisen , bouwbesluit(NL) en is onverkoopbaar - onverhuurbaar. Verse lucht is onontbeerlijk en is in een klimaatsysteem (ook in de winter wanneer er geen ramen open worden gezet) onontbeerlijk. Ventlilatoren, nacht ventilatie , warmteterugwinning , DC systemen , natuurlijke ventilatiesystemen ed. kunnen bijdragen aan energie-financieel verstandig klimatiseren.

Kris De Decker

(6)

@ Ghis Damen

Ik vrees dat je het artikel verkeerd begrepen hebt. Het gaat over koeling, niet over ventilatie. Airco is bij mijn weten geen verplichting in een nieuw gebouw, en gelukkig maar.

"Klimaatregeling" is het goede, Nederlandse woord voor "air-conditioning". Een "ventilator" dient om te koelen, niet om te ventileren. De Nederlandse taal schept op dit vlak heel wat verwarring, maar daar kan ik helaas niets aan doen. (Update: ik heb een aanpassing gemaakt in de inleiding die de verwarring hopelijk wegneemt)

@ jan jansen

Ik begrijp niet waarom je het in je reactie over de positie van de "verwarmingsbronnen" hebt. Als de airco aanstaat, staat de verwarming bij mijn weten uit.

@ sebastian

Die strategie werkt overigens ook als je wakker bent :-) Het principe is enigszins vergelijkbaar met de "desert cooler" waarover Werner het heeft, al is het effect nog sterker omdat je het lichaam direct nat maakt en op die manier het warmteverlies nog eens extra versnelt.

jan jansen

(7)

@Kris
Met "verwarmingsbronnen" bedoel ik het hele gamma: van zonnestralen op iemands lijf, over pc's die warmte staan af te geven, tot de aanwezigheid van mensen die elk zo'n 80-100W afgeven.

Ik heb een kantoorplek met airco (grondmodel, op amper 1.5m van me).
Maar als ik niet eerst de screens aflaat, staat de zon vol op mijn lijf en om dat te compenseren
zou de airco een pak harder moeten draaien.

Stel ik mijn airco in op 26°, ventilatorstand 2, dan is dat onvoldoende mét zon.
Met de screens afgelaten, is zelfs stand 1 nog iets teveel ahw.

Mijn punt is dus dat de luchtspoeling die airco genereert zeker niet perfect is en je in vele kantoorruimtes vaak plekken hebt waar er een microklimaat is. In zo'n microklimaat vind je micro-verwarmingsbronnen e.d. :-)

PS: Natuurlijk gebruik ik de screens liever en sowieso als 1ste oplossing op kantoor. Soms gaat de airco echter wel eens een uurtje of 2 aan omdat het gebouw niet slim genoeg ontworpen werd. ;-)

roland

(8)

@6: "Airco is bij mijn weten geen verplichting in een nieuw gebouw"
Bij NL verzorgingshuizen wel.

@6: "Als de airco aanstaat, staat de verwarming bij mijn weten uit"
Dat zou je verwachten, maar de praktijk blijkt anders!

Stormbeest

(9)

Ik heb sinds 2011 een airconditioner voor in de slaapkamer. Sindsdien slaap ik tijdens de zomer velen malen beter 's nachts. 's Avonds voor ik ga slapen, laat ik die draaien, en als ik in bed kruip, gaat het apparaat uit. Het is dan heerlijk koel in de slaapkamer, zodat ik veel gemakkelijker in slaap val. Daarvoor kwamen ze ieder jaar weer terug: die nachten dat ik maar niet in slaap raakte van de warmte. Traditionele middeltjes zoals ventilatoren, natte kleren, enz. hielpen allemaal niets. Dus nee, ik ben het niet eens met de bewering: "In een meer gematigd klimaat -- zoals bij ons -- maken ventilatoren het gebruik van airco totaal overbodig." Anders heb ik niet zo'n probleem met hoge temperaturen, maar in de slaapkamer mag het nooit warmer zijn dan 20°C, anders kan ik de slaap niet vatten.

Kris De Decker

(10)

@ stormbeest

Als we (proberen te) slapen, zijn hoge temperaturen inderdaad problematischer dan wanneer we wakker zijn. Wat me wel verbaast, is dat je de lat zo laag legt, op 20 graden. Onderzoek laat zien dat het merendeel van de mensen prima kan slapen tot ongeveer 24 graden. Daarboven treden klachten op. Een ventilator kan de comfortgrens opschuiven tot 27 graden. Zie hier: http://www.bwk.tue.nl/bps/Hensen/publications/08_apen_peeters.pdf (pagina 1.13)

Nu, thermisch comfort is deels persoonlijk, dus het is niet uitgesloten dat jij uitzonderlijk gevoelig bent voor hoge temperaturen. Maar zou het ook niet kunnen dat de temperatuur in de slaapkamer (zonder airco) hoger is dan 20 graden omdat de kamer bij het slapengaan niet voldoende is afgekoeld? 's Zomers is het 's avonds veel warmer binnen dan buiten omdat de warmte van de dag nog in het gebouw zit. Er moet dus zeer goed geventileerd worden om de temperatuur te doen zakken.

Ook lichaamsisolatie speelt uiteraard een rol: wel of geen nachtkleding, wel of geen laken.

Martijn

(11)

En het beste wellicht nog: je wordt er niet ziek van, #1 reden waarom ik wars ben van airco.

Sandrine

(12)

Een airco in een afgesloten ruimte?
In vele huizen zie ik kleine airco, met een deur of venster dat continu open blijft. Omdat de warmluchtpijp achter de airco, naar buiten moet zijn, om die warmte buiten doen.
Dat klint logisch.
Maar, als lucht buiten gaat, komt gewoon weer buitenlucht naar binnen om dit te vervangen. Warme buitenlucht.
En niemand wil en gat in zijn deur, venster of muur boren, gewoon voor de airco.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl