De lichtopbrengst van Led-verlichting bedraagt gemiddeld slechts een kwart van wat er op de verpakking wordt vermeld. De verwachte levensduur die fabrikanten opgeven is bovendien op niets gebaseerd. Dat is de conclusie van een verkennend rapport van VSL, het nationale metrologisch instituut van Nederland.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het rapport “OpgeLED – minder opbrengst dan verwacht” (pdf) staat op internet. Het geeft de meetresultaten weer van een steekproef uitgevoerd in februari 2009: 5 LED-lampen (van 10 tot 20 euro per stuk), 3 gloeilampen (0.45 tot 0.85 euro per stuk) en 3 spaarlampen (5 tot 6 euro per stuk). VSL vermeldt geen merknamen.
25 procent
Het meetinstituut, dat zich een voorstander van energiezuinige verlichting noemt, vindt de resultaten van de lampmetingen “verrassend”. De efficiëntie van Led-lampen is weliswaar goed: het aantal lumen per watt is (bijna) even hoog als van de huidige generatie spaarlampen. Maar de lichtopbrengst is bijzonder laag – gemiddeld slechts 25 procent van de lichtopbrengst die op de verpakking wordt vermeld.
Bijvoorbeeld een Led-lamp die evenveel licht zou moeten geven als een gloeilamp van 40 watt (395 lumen) geeft in werkelijkheid slechts 107 lumen (vergelijkbaar met een gloeilamp van slechts 10 watt). Er is dus duidelijk sprake van misleidende informatie.
Levensduur
VSL boog zich ook over de kwestie van de levensduur. Volgens het instituut is het bepalen van de afname van de lichtoutput op lange termijn door middel van voorspellende metingen op korte termijn nog niet mogelijk. De enige betrouwbare manier om een levensduurclaim van 50.000 branduren te onderbouwen is de lamp daadwerkelijk zo lang te laten branden. Zo’n test zou 6 jaar in beslag nemen. Het is dan ook zeer de vraag waarop de claims van de fabrikanten gebaseerd zijn.
Wanneer is een Led versleten?
De lichtopbrengst van een Led neemt af naarmate het aantal branduren toeneemt. Volgens het meetinstituut heeft de verwachte levensduur die de fabrikanten opgeven ook geen zin als daarbij niet wordt vermeld wanneer de lamp als “versleten” wordt beschouwd. Is dat het geval wanneer ze nog 70 procent van haar lichtopbrengst geeft, of slechts 5 procent?
Het instituut stelt dat het technisch gezien mogelijk moet zijn om met Led-verlichting een levensduur van 50.000 uren te halen (met behoud van 70 procent lichtopbrengst), maar dat er geen enkel onderzoek bestaat dat die claims van de fabrikanten onderbouwd.
Verder onderzoek
VSL vindt dat Led-lampen te vroeg op de markt zijn gebracht, en vreest dat ze daardoor een slechte naam zullen krijgen. Dat gebeurde ook met spaarlampen. Het meetinstituut plant verder en grootschaliger onderzoek naar de prestaties van Led's.
Kris De Decker (Via Technisch Weekblad)
Zie ook :
- Mag het een zuinig lampje minder zijn? Bedenkingen bij eco-technologie
- Viva Las Vegas : LED's en de paradox van energie-efficiëntie
- Een huis is geen kerstboom : de gloeilamp is een moeilijk te overtreffen technologie
- Vals licht : een spaarlamp spaart geen energie
- Ook LED-lampen moeten bij het gevaarlijk afval
Alle artikels over :
|
(1)
Dag allen,
Integratech is een jong bedrijf o.a. gericht op eneriuezuinige verlichting met LED, fluo, compact fluo en spaarlampen. Bij 12V LED moet je vooral zorgen dat het aangesloten vermogen overeenkomt met het vermogen van je transfo, bv. geen 5 LED's van 3W op je oude transfo van 50 Watt(VA) of je kan ze zeer snel in de vuilbak gooien. Vandaag is dimmen van LED ook nog steeds niet goed voor de levensduur. Nu zijn er heelwat mogelijkheden om 230V LED te gebruiken met lange levensduur en echt veel licht. 12 V dichroide-halogeen best transfo er tussenuit gooien en 230V LED toepassen geeft langste levensduur. (50.000uren theoretisch) Kijk eens bij www.integratech.be , je kan me altijd advies vragen naar uw typische toepassing.
Groeten uit Leuven, Integratech
Geplaatst door: Integratech | 11 mei 2009 om 13:35