Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw doken er heel wat op spierkracht werkende machines op die veel efficiënter waren dan de werktuigen die tot dan toe werden ingezet. Eén van de spectaculairste voorbeelden is de mechanische appelschiller.
Een mechanische appelschiller doet twee en soms drie dingen tegelijk. Niet alleen wordt de appel geschild, tegelijk wordt ook het klokhuis eruit gehaald. Sommige modellen snijden de appel ook nog eens in stukjes. Een mechanische appelschiller kan ook worden gebruikt voor het schillen van aardappelen.
Uiteraard kan je een appel of een aardappel ook gewoon met een mesje schillen. Maar het apparaat klaart de klus met zo'n verbazingwekkende snelheid (video) en precisie (video), dat het nut ervan al snel duidelijk wordt: als er veel appels of aardappelen geschild moeten worden, bespaart het toestel heel wat tijd.
De mechanische appelschiller was verkrijgbaar in een verrassend grote diversiteit aan modellen, ingedeeld in vier groepen (op de foto een exemplaar dat op de rand van de tafel wordt geschroefd). Tussen 1850 en 1890 werden er meer dan honderd patenten toegekend. Er is een volledige website over de technologie, die in detail het gebruik, de geschiedenis en de werking van het apparaat uitlegt. Er zijn ook veel foto's en video's te zien. Mechanische appelschillers worden nog altijd verkocht, al zien ze er vandaag niet altijd zo stevig uit.
Laatste reacties