Bespaar tijd: abonneer je op "feeds"
Een webfeed of newsfeed is een bijzonder handige manier om op de hoogte te blijven van berichten die op je favoriete websites verschijnen. Je abonneren op "feeds" van verschillende websites kan je aardig wat tijd besparen, geeft je een groot aantal extra mogelijkheden en is bovendien altijd gratis.
Koudwatervrees
Ondanks de vaak nogal afschrikwekkende terminologie (RSS, syndicated feeds, XLM-content) is het gebruik van feeds veel makkelijker dan je denkt: het is niet ingewikkelder dan het gebruik van bijvoorbeeld e-mail of zoekmachines. Het loont dan ook de moeite om je koudwatervrees te overwinnen en de stilaan alomtegenwoordige oranje icoontjes aan een nadere inspectie te onderwerpen.
Het nadeel van bladwijzers (bookmarks)
Veel mensen maken nog altijd gebruik van bladwijzers om hun favoriete websites te volgen. Het nadeel is dat je dan geregeld voor niets komt kijken (omdat er geen nieuwe berichten werden gepubliceerd) of dat je pas veel later weet hebt van een nieuw gepubliceerd bericht (omdat je de website al een tijdje niet meer hebt bezocht). Vooral als je een wat groter aantal websites volgt, zijn bladwijzers een omslachtige, tijdrovende en weinig efficiënte methode.
E-mail of feed ?
Je inschrijven op de e-mail nieuwsbrief van een website bespaart je de moeite om geregeld naar de website te surfen om te zien of er iets werd gepubliceerd: je ontvangt een e-mail telkens wanneer er een nieuw bericht verschijnt. Je inschrijven op de feed van een website is in principe hetzelfde, maar deze optie heeft nog een aantal bijkomende voordelen tegenover e-mail:
- Geen overvolle e-mailbox: feeds bieden je de mogelijkheid om nieuws te scheiden van persoonlijke correspondentie. Wie zich op een tiental websites abonneert via e-mail, krijgt al gauw te maken met een overvolle brievenbus, waarin je nog moeilijk iets kan terugvinden.
- Privacy en spam: het inschrijven op een feed gebeurt geheel anoniem - in tegenstelling tot e-mail beschik je niet over een eigen "adres". Je loopt dus geen enkel risico dat je virussen of ongewenste reclame (spam) ontvangt, of dat je e-mailadres wordt misbruikt.
- Een echte digitale krant: al je nieuws op één pagina. Je
nieuwslezer is in feite een digitale krant die je zelf hebt
samengesteld. Je kan de berichten bekijken per website, maar je kan ook
allerlei mappen aanmaken (bijvoorbeeld: politiek, milieu, sport,
voorpagina). Daarin krijg je dan berichten te zien over hetzelde thema
maar van verschillende websites. Grotere websites bieden ook feeds aan
per thema, zodat je die in verschillende mappen kan indelen. Eens de
indeling gemaakt, komt elk nieuw bericht automatisch in de juiste map
terecht.
- Snelheid: een nieuw bericht komt vrijwel onmiddellijk (na 15 tot 30 minuten) in je nieuwslezer terecht, terwijl e-mail updates meestal maar één keer per dag of per week worden verzonden. Het downloaden van een bericht in je nieuwslezer gaat bovendien een stuk sneller dan het downloaden van een webpagina.
- Overzichtelijkheid: een bericht dat je hebt gelezen, verdwijnt automatisch uit het zicht. Je nieuwslezer toont dus enkel nieuwsberichten die je nog niet hebt gelezen. Toch kan je gelezen berichten makkelijk terugvinden. Je kan altijd de optie aanklikken om alle berichten van een map of website te bekijken (in plaats van alleen de nog niet gelezen berichten), of al je eerdere berichten doorzoeken. Je hoeft dus geen actie te ondernemen om een bepaald bericht te archiveren.
- Abonnement nemen of opzeggen: het opzeggen van een e-mail abonnement gaat niet altijd van een leien dakje, maar feeds zijn erg makkelijk te verwijderen: 1 of 2 muisklikken volstaan. Je abonneren op een feed gaat al even eenvoudig.
- Reacties : je kan je ook inschrijven op de feed van de reacties van een bepaald bericht. Dat is bijvoorbeeld erg handig als je zelf ergens een reactie publiceert, en je op de hoogte wil blijven van wie er op jouw commentaar reageert.
Welke nieuwslezer kiezen ?
Het enige wat je nodig hebt om feeds te lezen is een (gratis) nieuwslezer ("newsreader" of "feedreader"). Die kan je ofwel downloaden, ofwel raadplegen via je browser zoals een normale webpagina. De tweede optie (een online nieuwslezer) heeft het voordeel dat je vanop eender welke computer toegang hebt tot je berichten. Het nadeel is dat je je krant alleen kan lezen als je toegang hebt tot het internet. Populaire (en goede) gratis online nieuwslezers zijn :
Het voordeel van een offline nieuwslezer is dat je je berichten ook kan lezen als je niet met het internet verbonden bent. Om nieuwe berichten te downloaden moet je natuurlijk wel online zijn. De bekendste desktop nieuwslezers zijn :
- FeedDemon (Windows)
- NetNewsWire (Mac)
Met de nieuwste versies van Outlook en Thunderbird kan je niet alleen e-mail lezen maar ook feeds. Ook veel browsers en portaalsites hebben tegenwoordig een ingebouwde feedreader. Een lijst van alle beschikbare nieuwslezers (offline en online) vind je hier.
Hoe abonneren op een feed van een website ?
De meeste websites bieden op elk van hun pagina's een link aan naar de feed-inhoud van hun website. Die link is meestal te herkennen aan het letterwoord "RSS" ( ) of "XML" ( ) en steeds vaker aan het volgende icoontje:
Als je deze links aanklikt, kom je vervolgens op een pagina terecht waar je de nieuwslezer selecteert die je gebruikt. Sommige websites slaan de eerste stap over en bieden meteen de tweede optie aan. Interessant is ook dat meer en meer grote websites (zoals die van kranten) verschillende feeds aanbieden: voor binnenlands nieuws, sport, milieu, enzovoort. In dat geval hoef je niet alle sportberichten erbij te nemen als je alleen in politiek geïnteresseerd bent.
Als een website of blog geen enkele van deze links aanbiedt (de overgrote meerderheid doet dat wel), dan kan je je nog altijd abonneren door de naam van de website in te tikken in je nieuwslezer (in het vak "abonnementen toevoegen").
Wanneer is het gebruik van feeds geen goed idee?
Feeds zijn alleen interessant voor mensen die de berichtgeving op meerdere websites en blogs volgen. Volg je er slechts een paar, dan is abonneren via e-mail een prima optie.
Meer informatie (voor de liefhebbers)
"Feed" is een Engels woord dat "voeding" of "voeder" betekent - spreek uit als "fiet". Een uitleg over feeds gaat meestal gepaard met cryptische termen, maar de gebruiker hoeft die helemaal niet te kennen om de technologie te gebruiken. Bovendien worden de termen vaak verkeerd gebruikt, wat verwarring zaait. "Feed" is de enige juiste term: RSS ("Rich Site Summary" of "Really Simple Syndication") en Atom zijn slechts twee standaarden voor het opmaken van feeds en hebben geen enkele betekenis voor de gebruiker.
XML is de codetaal waarin een feed wordt verpakt, maar omdat XML ook voor veel andere doeleinden wordt gebruikt, is ook dat van weinig belang. Een feed is in essentie niets meer dan een constant geactualiseerde "kopie" van de inhoud van een blog of website, zonder de lay-out. De tekstopmaak, de links en de foto's blijven intact (tenminste in het geval van volledige feeds), maar alle andere informatie van de webpagina (advertenties, zijkolommen, hoofding) worden geweerd. Daarom gaat het downloaden van een feed-bericht sneller dan het downloaden van een webpagina.
© Kris De Decker
|
Laatste reacties