Nee, dit artikel gaat niet over een of ander stuk techniek waarmee je al stappend vlot een snelheid van 50 kilometer per uur kan halen. Wel over een herontwerp van kruispunten waardoor voetgangers twee keer sneller thuis, op kantoor of in de winkel zijn. Zonder dat het andere verkeer daar onder te leiden heeft.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
[05 november 2009] Iedereen kent het fenomeen. Terwijl auto's op een kruispunt slechts één verkeerslicht moeten passeren, moet je als er als voetganger vaak twee (soms meer) voorbij. Dat is met name zo als je aan de overzijde moet zijn van de straat die loodrecht op je pad staat. Auto's (en fietsers) kunnen aan een verkeerslicht rechtdoor of afslaan, maar voetgangers kunnen alleen maar rechtdoor. Als ze willen "afslaan", dan moeten ze twee verkeerslichten voorbij.
Welk zebrapad? Ik zie geen zebrapad
Dat kost niet alleen extra loopafstand, maar vooral ook extra tijd. Het valt daarom niet te verbazen dat voetgangers dikwijls hun laars lappen aan de verkeersregels (zie de foto hieronder, waarbij het traject van voetgangers over een periode van 15 minuten werd vastgelegd - bron). De gevolgen: vloekende autobestuurders en ongelukken.
Londen toont met de opening van het heraangelegde Oxford Circus, een van de drukste kruispunten in de stad, dat het ook anders kan. Voetgangers krijgen er niet enkel de mogelijkheid om het kruispunt op een traditionele manier over te steken, maar ook diagonaal. Tijdens die korte periode staat het autoverkeer uiteraard in alle richtingen voor een rood licht. Op het kruispunt zijn ook diagonale zebrapaden aangebracht, wat de vorm van een "X" oplevert.
Vlotter en veiliger verkeer
Hoewel er dus een moment is dat het autoverkeer in alle richtingen stil staat, leidt het nieuwe kruispunt niet tot een tragere doorgang voor auto's en fietsers. Eens het groen wordt, kunnen auto's en fietsers immers nu ook vlot afslaan omdat ze de voetgangers op het zebrapad niet moeten laten voorgaan. Behalve voor een snellere afhandeling van het verkeer zorgt de configuratie natuurlijk ook voor een veel veiliger verkeer.
Het "diagonaal kruispunt" is niet nieuw, maar Oxford Circus in Londen is één van de weinige grootschalige toepassingen ervan in Europa (Duitsland heeft er ook een paar). Japan telt meer dan 300 van dit soort kruispunten, waarvan het eerste in 1969 werd aangelegd (het bekendste ervan is "Shibuya Station" in Tokyo, zie de foto hierboven en de video's hier). In sommige steden in de Verenigde Staten en Canada bestaat het diagonale kruispunt al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. Ook Nieuw-Zeeland heeft er een paar.
In de knoop
De ontwerpen zijn bekend onder de namen "X-crossing", "scramble intersection", "pedestrian scramble", "Barnes Dance" (genoemd naar een Amerikaanse verkeersingenieur uit dat decennium) of "Sukuranburu Kosaten" in het Japans. Zowel in het Engels als het Japans verwijst de naam naar het kluwen dat in het midden van het kruispunt ontstaat, waar voetgangers uit alle richtingen samenkomen en elkaar moeten zien te passeren. Maar zo kom je nog eens iemand tegen.
Het voordeel van het diagonale kruispunt ligt voor de hand. Hoe vlotter mensen zich te voet kunnen verplaatsen, hoe vlugger ze geneigd zijn om de auto te laten staan en te voet te gaan. Zo simpel is het. Toch is er ook een nadeel. Sommige verkeersingenieurs zijn tegen het diagonale kruispunt, omdat ze het onveilig vinden. Voetgangers die te laat oversteken bevinden zich op het midden van het kruispunt als de autokaravaan zich weer op gang trekt, en dat is niet zo'n beste plaats. Dat risico is ook duidelijk te zien op deze video van de BBC.
Naar aanleiding van de heraanleg in Londen werd een soortgelijk idee geopperd in Brussel.
© Kris De Decker
Via Treehugger en de BBC.
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer :
- Voetgangers en fietsers ten oorlog: een likje verf kan wonderen doen
- Zachte auto's voor zwakke weggebruikers
- Snelwegen voor fietsers: in één ruk van A naar B
- Alle artikels over mobiliteit
Reacties