« De heruitvinding van de kleine windturbine | Hoofdmenu | Te veel verbranding, te weinig vuur »

26 oktober 2019

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Wim

Leuk artikel, zoals we gewend zijn. In dit geval wordt wel voorbij gegaan aan de spirituele en, tot op zekere hoogte, de gezondheidsaspecten van de dagelijkse wasbeurt. Toegegeven, de emmer douche is mogelijk en na een weekje wennen best prettig. Maar zelfs dan gebruiken de meeste Westerlingen toch gauw 2 emmers van 10 liter om zich ook daadwerkelijk schoon te voelen. Verschillende spirituele stromingen adviseren om het hele lichaam te wassen direct na het ontwaken en elke keer na "een grote boodschap" om de positieve energie van het lichaam te waarborgen. Ontlasting trekt laagenergetische wezens / energieën aan in die optiek.
Terug naar gezondheidsrisico's veroorzakende technologieën lijkt me in deze tijd niet meer gewenst.
De meeste culturen op hun hoogtepunt hadden omvangrijke bad rituelen, niet alleen om redenen van luxe en comfort. Als het om waterbesparing gaat is een vegetarisch / vegan dieet de meest effectieve stap.

Jack Huyskens


Ik vraag mij af of er geen verhoogd risico is voor legionellagebesmetting ingeval aerosolen worden gevormd bij deze temperaturen.

Geraldo Entius

Een goedkope en mobiele versie van een neveldouche is eenvoudig te fabriceren door een eenvoudige drukspuit (wordt vaak tegen onkruid gebruikt) enigszins te modificeren, hoewel dat niet echt nodig is. Bij mooi weer kun je deze buiten zetten en door de zon op laten warmen. Dan heb je nog warm water ook. Ik gebruik deze bij mijn boot.

Fabienne

Wel, als ik dat zo lees, gaat mijn fantasie werken: Als ik mijn"tuinvernevelaar"met inhoud 8 liter in een "hooikist"monteer en vul met warm water van de boiler (60 graden C), dan zou ik mij dus perfect waterzuinig kunnen wassen! Ik pomp er druk op en ik verstuif het warme water op mijn lichaam,inzepen, afspoelen en klaar?
Maar ik moet zeggen dat mijn wekelijkse( ja, ik ben van die generatie die zich wekelijks uitgebreid was en de andere dagen de "vuile hoekjes" zoals dat in onze kinderjaren door ons moeder werd benoemd met het washandje doe) mijn wekelijkse uitgebreide douche ook wel dient om mijn stramme spieren eens goed te ontspannen (een saunabezoek is een luxe voor wie het zich kan veroorloven)

Fabienne

Wat mij ook bijgebleven is, uit een tv programma van "de bedenkers" was een student die een systeem gebouwd had dat het douchewater opving IN de afvoer, maar voordat het de riolering inliep, en het met een pompje terug in een kleine boiler mèt thermostaat uiteraard steeds weer terugopwarmde. Na verloop van de douchebeurt werd tenslotte het vuile water afgevoerd: men kon met 10 liter water gerust zéér lang douchen. Zijn project stootte op een streng veto van de watermaatschappij, was "onwettelijk" wegens vermengen van afvalwater en drinkwater in dezelfde waterleidingbuizen. De schrik voor Legionella???

Pablo

Een plantenspuit die je oppompt kan je ook als draagbaar douche, in campers caravan of boten bijvoorbeeld. Je moet concessies maken met hygiëne. Hoe vaak dien je te douchen? In feite stink je vreselijk als je je lijf dagelijks sopt, de volgende dag stink je al zodra je een beetje transpireert. Dus zou men niet liever eens per week lekker lang weken in een bad met een sopje, om tussendoor een douche of sponsbadje te nemen, maar zonder(veel) zeep. Je natuurlijk afweer in je huid houdt je best schoon.
Een ouderwetse wijze van deo is puur bicarbonaat soda onder al je oksels te wrijven, dus ook tussen je benen, je kan ook een druppeltje muskolie oid. gebruiken, maar niets chemisch! Het tast je huidflora niet, daarom krijgen de stinkbacterien weinig kans. Het werkt.

xander rijkee

Zeer interessant! Zou het een optie zijn om water en warmte los te koppelen? Door bv. IR (gloei)lampen de warmte te laten verzorgen en koud water uit de spuitmonden het reinigen?

Marie

Interessant artikel. Ik ben wel voor minder dan 1 keer per dag douchen, absurd dat als je op kantoor werkt en eigenlijk niet zweet om dan iedere dag te doucehen. Alhoewel toegeven aan je collega's dat je niet elke dag doucht al aanvoelt alsof je van Mars komt, maar dat zal voor iedereen anders zijn.

Stijn Devos

Niet in de richting van besparing denkend, maar toch interessant: veel off-grid installaties hebben net een debiet-probleem als ze water moeten verwarmen voor een douche.
Om in een camper of blokhut snel water te verwarmen, moet men ofwel veel ampère voorhanden hebben, een grote installatie aangestuurd met gasflessen, ofwel een elektrische boiler.
Maar een elektrische doorstromer met neveldouche is eigenlijk ook mogelijk en supergoedkoop! Terwijl dat dit een normale kraan is, met een paar
nozzles, dus door de handige harry perfect in elkaar te knutselen.

Kris De Decker

@ Jack

Legionella is een risico bij alle douches. Besmettingen zijn toegenomen omdat steeds meer mensen overschakelen van bad naar douche. Een neveldouche biedt inderdaad een verhoogd risico omdat er meer kans is dat de ziektekiemen in de lucht worden verspreid (maar met je hoofd onder een gewone douchekop sta je in dat opzicht ook niet bepaald veilig).

Om legionella te voorkomen is het belangrijk dat de watertemperatuur van de boiler hoog genoeg is. Ook degelijk loodgieterswerk (zodat er nergens water blijft stilstaan) en de boiler schoon houden zijn van essentieel belang.

Maar zelfs dan ben je nog niet helemaal veilig. Legionella kan zich ook vormen in de douchekop of een kraan of zelfs de wastafel. Dat is vooral een risico als de kraan of douche langere tijd niet wordt gebruikt. Dan spoel je de leidingen best een paar minuten uit met heet water (terwijl je de adem inhoudt en de badkamer uitgaat). Douchekoppen (en dus ook spuitmonden) moeten ook af en toe worden schoongemaakt.

Hier een paar links:
http://www.hse.gov.uk/healthservices/legionella.htm
https://www.nchasia.com/en-hk/nch-insights/industry-news/how-to-prevent-legionella-in-showers
https://blog.hydrosense-legionella.com/legionella-in-showers
https://www.iosh.com/media/2629/legionella-liam-cook-qatar-september-2017.pdf

Manuel

Een andere manier om jouw douche zuiniger te maken is de warmte uit het afvoerwater te recupereren: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/douche-wtw/

Ivo Galama

Leuk idee.
Het benodigde warmwater zou kunnen worden geleverd door een kleine elektrische doorstromer, dus zonder het gevaar op het ontstaan van legionella.
Voor 2 l/min van een temp. van 12 naar 38 graden is een capaciteit nodig van 3,6 kW, dit kan nog net op een groep van 16Amp/230Volt (bijv Clage type MDH-3
Als het voor het comfort gewenst is om water van 60 graden aan te leveren heeft de doorstromer een capaciteit > 6,7kW nodig. (bijv Clage type CEX met 11-13,5kW)
Maar hiervoor is al een krachtstroomgroep nodig van 3x25Amp. (al is dat in NL niet duurder)
Er bestaan ook al recirculatiedouches die het warm-water filteren en weer bijverwarmen naar de gewenste temperatuur. Zie Hamwells Homespa of Xenz Upfall Shower.

Kris de decker

@xander

Jonas opperde dat als idee inderdaad, een combinatie van stralingswarmte en neveldouche.

Wim Rullmann

Een goed artikel. Sinds 2 jaar gebruiken wij een NEBIA douche en zijn erg tevreden. Verbruik 2,8 ltr. per minuut.Onze gewoonte is niet elke dag douchen maar alleen na transpiratie door grotere inspanning en minstens één keer per week. Elke douche is uit gewoonte een zeemansdouche. Het in uw artikel niet genoemde nadeel van een neveldouche is dat het door het lage debit langer duurt voordat het warme water vanuit een boiler bij de douchekop aankomt. Ik heb dit opgelost door een extra circulatieleiding met pompje naast de warmwaterleiding aan te leggen. Even een paar minuutjes pompje aan en het water is snel warm zonder veel waterverlies. Er zijn helaas nog heel veel douchekranen (ook in hotels) die onnodig water verliezen tijdens het zoeken naar de juiste temperatuur. Onze boiler wordt verwarmd door zon (collectoren) en/of moderne houtkachel (Firetube-water) en/of elektrisch (warmtestaaf in boiler) en is daarmee ongevoelig voor een laag debit. Een temperatuur van 45°C is voor de NEBIA-douche het minimum.
Kortom, douche niet elke dag, gebruik niet altijd zeep, een spoeldouche zonder zeep is prima voor de huid, een douchebeurt koud eindigen is ook goed voor de huid. Zoals een vorige schrijver reeds opmerkte helpt minder of geen vlees eten ook heel veel en wij gebuiken al jaren regenwater voor de tuin en het toilet d.m.v. een aparte leiding. Jammer dat daar bij nieuwbouw nog steeds geen rekening mee gehouden wordt.

Bram

@Fabienne Er zijn ook systemen die een warmtewisselaar gebruiken om het koude water op te warmen met de energie van het vuile warme water. Dat is niet heel veel ingewikkelder dan de afvoerbuis rond de aanvoerbuis te wikkelen. Op die manier mengt het vuile water niet met het schone, maar geeft het wel een deel van de warme terug af.

H. Honnest

Top artikel weer, Kris :-)
Lees hier een aantal reacties ivm mogelijke hygiëne nadelen. Maar zou het echt zo noodzakelijk zijn om dagelijks te douchen als onze voorouders al honderdduizenden jaren zonder douche hebben overleefd?
Wassen met zeep kan zelfs verstorend werken voor de huid. Net als in onze darmen hebben we op de huid te maken met een microbioom (ter plekke wonende bacteriën) die een onderlinge samenwerking met onze huidcellen hebben. Teveel (met zeep) wassen kan dit microbioom schaden, wat soms kan leiden tot overheersing van bepaalde soorten en tot binnendringen (infectie) van ongewenste soorten.

Er zijn ook mensen met een ziekelijke overgevoeligheid van de huid voor water en zeep, die zich bijna nooit of alleen af en toe heel voorzichtig wassen. Opvallend genoeg stinken deze mensen niet meer dan dagelijkse douchers.

Een interessante natuurlijke eigenschap van onze huid is dat deze huid zichzelf dagelijks reinigt door continu van onderop nieuwe huidcellen te vormen die in drie weken tijd het oppervlak bereiken om daar af te slijten en te veranderen in huisstof. Zweet heeft ook een reinigend vermogen, al levert het gevoelsmatig ook een 'vervuiling' op: het zout dat achterblijft na verdamping en een plakkerig gevoel geeft. Om dit af te spoelen is overigens geen enkele zeep nodig. Water volstaat hierbij volledig.
Kleding heeft die zelfreinigende eigenschappen niet en neemt talg, geurstoffen en zweet van onze huid op. Daarom is het regelmatig reinigen van vooral onderkleding wel van belang. Aan die - meestal machinale - reiniging zit natuurlijk ook weer een ecologisch prijsplaatje.

Op momenten waarop we onze huid toch wassen, hebben we meestal genoeg aan wrijven en schrobben en kunnen we zeep in veel gevallen achterwege laten.
Vooral handen (helemaal bij gezondheidswerkers), maar ook kruis (vooral voor en na seksueel contact), achterwerk en oksels (vooral na angst en spanning) vormen hierop nogal eens een uitzondering. Deze kunnen dan natuurlijk ook prima met de washandmethode onder handen worden genomen.

Neemt niet weg dat een douchebeurt ook zeer ontspannend kan werken. Maar om dat nou tot dagelijkse noodzakelijkheid te verheffen? Ontspannen kan ook op veel andere manieren, die geen enkele ecologische belasting geven.

Koen Vandewalle

De zeemansdouche is in ons gezin de norm.

Ikzelf, en één ander gezinslid gebruiken voor het afspoelen meestal koud water.

Een ander aspect van het economisch en ecologisch schoonmaken van het lichaam, is het gebruik van zeep. Een klassiek blokje Aleppo-zeep geniet mijn voorkeur. Geen pompjes of flacons. Niet heel het lichaam natuurlijk.

En op de plaatsen waar de meesten deodorant gebruiken, eens een beetje wrijven met een schuursponsje. Je hebt daarna in dagen geen deodorant meer nodig.
Dermatologen vinden dit schuursponsje of borstels slecht voor de huid. Zelf heb ik nog niets nadelig ondervonden.

Om het over de neveldouche te hebben: dat mist het "spoelen" van het water over het lichaam.

J.B.(Hans) van der Waal

Ik ben een ouwe lul van 76, maar douche maar weer volgens het principe wat ik eenmaal in de week vroeger in het badhuis in Amsterdam Oost op het Java plein heb geleerd 10 seconden nat maken, 1 minuut voor inzepen en ongeveer 1,5 minuut voor schoon spoelen. Gingen we overigens maar 1 keer in de week naar toe. Maar ja toen was geluk nog heel gewoon. Geen plastic zakken bij de kruidenier. Je nam je lege koffiebus mee naar de winkel en daar werd die volgemaakt. Als ik de plannen van de Europese Cie lees gaan we gewoon weer terug naar het leven van begin jaren vijftig. Zal een hoop werkgelegenheid brengen plus een hoop onnodig gesleep van goederen door de heel Europa. Want dat je al die trailers kan vervangen door goederenwagons op het spoor is een illusie.

GerardJ van den Broek

Natuurlijk is het een goed idee om water te besparen (hoewel minder wassen mij geen goed idee lijkt). De energie die het kost om water te verwarmen vraagt echter minstens zoveel aandacht. In Duitsland heeft men daar lang geleden een mogelijke oplossing voor gevonden: de Badeofen, gestookt op hout. Zie:
https://thermona-shop.de/kombinierter-badeofen-mit-integrierten-warmwasserboiler-mit-80-liter-druckfest-7-bar.html

Colet Jacobs

Ik denk dat we heel veel scheefgroei hebben ,ook over het idee van schoon ,wat is schoon? Ik was mezelf elke dag even met een washandje ,mijn snuitje ,oksels en edele delen en douche iedere week een keer normaal,en gebruik een Deo kristal als deodorant,soort aluin, eigenlijk ook net als vroeger,resultaat ,ik ben schoon,ik ruik niet naar overmatige deodorant,heb een zachte huid en geen vet haar,ook voor je haren is een keer per week goed genoeg ,ik doe dat zo al mijn hele leven ,het bevalt mij en de anderen om mij heen maar ik laat het wel uit mijn hoofd om daar te veel over te zeggen want wij lijden aan dwanghygiene syndroom als je het mij vraagt ,back to the old days dus is kortom heel modern

barrocas

graag zou ik meer gegevens willen weten over de gebruikte onderdelen.wat en waar te koop.

Patrick

Een goed idee, vooral die combinatie met een kleine elektrische doorstromer zoals reeds aangehaald en met een iets lagere comforttemperatuur. Tenzij je al beschikt over een gewone (voorraad-)boiler. (Geen doorstromer, dat zal niet lukken met zulk laag doorstroomdebiet. Ps: noem een doorstromer (-geiser?) aub geen boiler.)
Opmerking:
Koude douches zijn de beste, ook ter ontspanning, denk aan de bijnieren! Je krijgt een boost! Een goede raad van een osteopaat: begin met koud , wissel enkele malen met warm en eindig met koud. Is dit te erg, keer om maar eindig toch met koud. Combineer dit met zeemansdouche en wat zeep. Met spaarkop 10l ? Meer kan dat niet zijn.
Hoe zit het met de verkalking van de spuitgaatjes?

Voor de handige harry's, lees verder;

Wijzelf vangen het sanitaire water op, filteren dit door een zandfilter en gebruiken dit voor de toiletten.(en tuin of vijver als we overschot hebben)
Ook het grijswater van de wasautomaat doet mee. (Geen vaatwasser!) Onze teller geeft aan: 43 m³/j/2p.
Douchen is voor ons noodzakelijk om de boel in evenwicht te houden. Verder beschikken we nog over 80m² dakoppvl waarvan het rw voor de bloementuin wordt gebruikt of infiltreert) Dit rw werd tot voor kort gebruikt voor de wasmachine maar na renovatie van de platte daken kleurt m´n regenwater geelbruin door de nieuwe dakbedekking (resitrix).f. niks aan te doen.

Wat heb je nodig?
Een tuin (waar je alles in kunt wegstoppen) is noodzakelijk alsook twee rechtse poten. Kruipruimte, Aparte grijswaterleidingen, twee waterputten, pompen, elektro, timer,zand(2m³) en bak,folie, enz...
Aangelegd in 1995 toen mijn lijf nog een kathedraal leek.
Geschatte besparing door hergebruik gw, minstens 30m³/j. = +7500m³ na 20 j.
Ik moet nooit shiften op leidingwater wat het qua reglementering eenvoudig maakt. Geen vermenging mogelijk.
2m³ zeezand is voldoende voor gw 4 personen bij verantwoord watergebruik, 100 á 130m³/jaar. (Proefondervindelijk) maar best zonder wmachine dan vanwege de belasting van het zandfilter.
Kijk eens bij GEP Voor individuele wzi. Duur maar knap. Mocht ik opnieuw beginnen, ik zou het wel weten.

Patrick

Correctie op mijn inzending, 7500 moet 750 zijn...
Groeten

Hans

Een oud verhaal van mijn vader over wassen (deden we met een washandje, en 2 baden per week, op dagen waarop we in het zand hadden gespeeld)

Bij de boer voor verse koemelk. En de boerin blij dat ze kon babbelen na een lange werkdag.
Ik, kleintje, zei (in zijn verhaal) iets zoals 'kom, ik moet nog in bad', waarop de boerin zou hebben gevraagd of we dat dikwijls deden.
En bij de bevestiging 'zeker elke week ' was ze hoogstverbaasd.
Hebben jullie het dan niet koud? Want als ik met Pasen mijn voeten was, heb ik een week lang koude voeten' (die rituele voetwassing komt duidelijk uit een ander land, een andere cultuur)

Bart

Jammer dat dit nooit op de markt is gekomen. Zou prima als een geheel kunnen met een 3,5 kw doorstromer. Stekker er in en aansluiten aan b.v. een wasmachine kraan of direct aan de waterleiding.

Maar goed, er zal een reden zijn dat de ontwerper er niet verder mee gegaan is.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl