« Hoeveel energie hebben we nodig? | Hoofdmenu | Workshop Handmatig Baggeren – 24 mei in Drachten, Friesland »

30 april 2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Oscar Toetenel

(1)

Inspirerende creaties! De gesuggereerde lage wrijvingsverliezen behoeven wat mij betreft wel een natuurkundige onderbouwing die iets nauwgezetter is. Wat er nu ‘beweerd’ wordt klopt niet...

Ernie

(2)

Creatief zeker, raar dat dit skie's niet gebogen zijn in de cirkel waarin ze draaien...

Johan

(3)

Dit leest als een verslag van een experiment. Leuk, maar ik verwacht ook cijfers : hoeveel is 'heel wat' of 'groot' ? Hoeveel verlies zit er op zo'n tandwielkast ? In de wrijving tussen de tandwielen, in de lagers ? En in het hoofdlager van zo'n windturbine ? Is er een meting van de weerstand met dit principe ? Misschien geen wrijvingsweerstand, dan wel een stromingsweerstand.

jan

(4)

Komaan, technisch fake news : wrijvingskracht kan dan wel kleiner zijn , het wrijvingskoppel zal echter heel veel groter zijn door de heel lange krachtarm. Ik kan me echt niet inbeelden dat de ontwerper dit zelf niet wist. Waarom publiceert men dit dan nog?

Gie Giebens

(5)

Even melden dat ik het kunstwerkje op foto en video heb gezien. Er is inderdaad nog wat afstand tussen de kunst en een "productief" prototype, want hier veronderstel je dat de wrijvingskracht van de skis nul is. In de praktijk zouden windstoten en oneffenheden op het ijs wel als spelbrekers kunnen optreden. En dan is het effect weer een pak lager.

Een ander ontwerp van windmolens (zonder wieken!!) was VORTEX, enkele jaren geleden ook nogal populair, en heeft via Indiegogo wat crowdfunding geld bijeengebracht rond een onderzoeksgroep in Valladolid, maar het lijkt akelig stil aan die kant. Ik vroeg me af of jullie daar weet van hebben.

Hierbij een paar links:

https://www.herox.com/crowdsourcing-news/354-the-vortex-bladeless-wind-turbine
https://www.youtube.com/watch?v=eW4AzDpjcsI
https://www.facebook.com/vortexbladeless/

kris de decker

(6)

Zoals de inleiding van het artikel vermeldt, gaat het hier om een kunstproject. In tegenstelling tot een wetenschapper hoeft een kunstenaar geen cijfers te presenteren.

Dit artikel staat op Lowtech Magazine omdat ik het een innovatief en inspirend project vind, niet omdat het persé een efficiëntere windmolen moet opleveren. Het ontbreekt de mensheid niet aan technologie, wel aan verbeelding. We zitten niet midden in een energiecrisis omdat onze windturbines niet efficiënt genoeg zijn.

Gripenberg heeft een complex probleem op een heel eenvoudige en duurzame manier opgelost, en dat soort mensen zet deze blog graag in de kijker.

Betreft de technische kant van de zaak: uiteraard zijn er nog andere verliezen in een windmolen, en het is prima om deze aan te kaarten. Maar de efficiëntie van deze aanpak spreekt voor zich in het laatste filmpje, waar een zes ton zware ijsschots met een paar kleine zeiltjes op het water ronddraait. Met een gewone mechaniek krijg je zoiets niet voor mekaar.

kris de decker

(7)

Ik heb Simon Gripenberg gevraagd of hij soms cijfers heeft, hier is zijn antwoord:

I don´t have any numbers yet, but when I find the time I plan to attach generators to some of the larger models.
This is so far mostly an art project – conceptually showing that by using merely water and ice it´s possible to make turbines spin. I like to try out different ideas on intuition – maybe an engineer could pick up and develop something ;)

When it comes to the ice carousel the approx. numbers are:

- weight of ice sheet: 6 tons
- ”sail-area”: 4 square meters
- windspeed during the day: 3–6 meters per second
- rotation speed: not measured (but you can roughly see it in the film)

In order to get some numbers to rely on I would of course have to get a wind speedometer, attach a generator and measure.

Hans

(8)

Simon als je onder en het bovenste punt met behulp van magneet lagers stabiel houd .
of te wel vervangt met voldoende poolparen (motor principe + - 200 toeren) dan kan het toerental overschreden worden en levert het spanning (generator )

Mike

(9)

Kleine windmolens zijn inefficiënt t.o.v. grote molens en zeer grote molen hebben de hoogste rendementen en daar passen dit soort lagers op basis van ijs of water niet op.

Bij deze windmolens vraag ik me af of de energie in de productie is gaan zitten er ooit uit komt, "ingebedde energie" zoals dat op deze site wordt genoemd.

Voor grote windmolens is de energie die in het maken van de windmolen binnen een jaar weer opgewekt door diezelfde windmolen.

kris de decker

(10)

Mike

De windmolens zijn gemaakt uit hergebruikte materialen, dus de ingebedde energie valt wel mee. Langs de andere kant wekken ze ook niet echt energie op, in de zin dat er geen generator aan vast zit.

Renaat

(11)

Kris de decker, om de puntjes op de i te zetten, geen enkele windmolen wekt energie op. Met een generator wordt de bewegingsenergie van de wind via omzetting naar andere bewegingsenergie uiteindelijk omgezet naar elektrische energie. (Je zou dus hooguit kunnen zeggen dat sommige windturbines elektrische energie 'opwekken'.)

Maar daarmee vertel ik je natuurlijk niets dat je niet weet ;-)

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl