« Fiets- en handkar met elektrische hulpmotor | Hoofdmenu | De rol van vlees in een duurzame landbouw »

21 mei 2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Sebastian Huydts

(1)

Waarde Kris, je bent en blijft een bron van inspiratie! Zo ben ik destijds via jouw artikel geïnteresseerd geraakt in een velomobiel, en nu heb ik me een jaar geleden een derdehands WAW aangeschaft, die ik nu voor werkverkeer en langere afstanden gebruik ('n auto heb ik al dertien jaar niet meer). Wat betreft je elektriciteits installatie, heb je meer details over hoe je dat in Masnou kunt gebruiken? Het verhaal gaat de ronde dat op het moment alternatieve/zonne-energie in Spanje niet bepaald wordt gepromoveerd, en dat de staat straffende belastingen heft op het zelf produceren van energie. Ik woon zelf een groot gedeelte van het jaar in Barcelona, en we hebben een groot dakterras in een huurwoning waar we heel veel zon krijgen—dit artikel zet me aan het denken. Met dank, Sebastian

Andre Van Soest

(2)

Ik vrees dat in vele appartementsgebouwen dit niet mogelijk is, gezien de bepalingen van het huishoudelijk reglement dit verbiedt! Werd ingevoerd toen de schotelantennes opkwamen. Er zal met de VME moeten gepraat worden, maar ik vrees ervoor.

kris de decker

(3)

@ Sebastian

Graag gedaan :-)

Er is veel onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving in Spanje. Maar zoals ik het heb begrepen, is de "bestraffing" gericht op aan het net gekoppelde systemen. Het argument gaat dat die installaties extra kosten introduceren voor het beheer van de elektriciteitsinfrastructuur.

Dat is natuurlijk wel zo, maar de wetgeving is duidelijk op maat gemaakt van de elektriciteitsmaatschappijen. Zo zijn microgrids ook verboden. Mijn systeem is autonoom, dus word ik niet beboet. Maar als ik elektriciteit zou leveren aan mijn buren, bega ik een misdaad.

De daken van Barcelona zouden vol moeten staan met zonnepanelen. In het eerste het beste gehucht in België of Nederland liggen er meer zonnepanelen op het dak dan in heel de stad.

Renaat

(4)

Op zich wel interessant. Maar de belangrijkste vraag bij het 'aanboren van energiebronnen' is voor mij of het over de gehele levenscyclus en met alle factoren in rekening gebracht zo'n installaties energierendabel zijn. M.a.w. brengen ze in hun leven meer energie op dat dan ze gedurende hun hele levensduur kosten?

Nog te veel wordt met deze factoren geen rekening gehouden en het is één van de redenen dat zogezegd duurzame gadgets (omdat ze op zonne-energie werken) vaak helemaal niet duurzamer zijn dan diezelfde gadgets op batterijen.

kris de decker

(5)

Renaat,

Ik begrijp niet goed waar je precies heen wil.

Zoals we hier jaren geleden schreven, zijn zonnepanelen op gadgets een zeer slecht idee als de gadgets na twee of drie jaar al worden vervangen, want dan verdien je nooit de energie terug die de productie van de panelen kostte. Maar in mijn geval gaat het om een op zichzelf staande zonne-installatie die niet aan een bepaald toestel is verbonden. Het is een zonne-installatie als een ander, maar dan in mini-formaat.

Als je de vraag stelt hoe duurzaam mijn installatie is, dat punt komt in het originele artikel aan bod. Samengevat komt het hierop neer: per kilowattuur opgewekte elektriciteit is mijn installatie wellicht CO2- en energie-intensiever dan een kilowattuur elektriciteit van het Spaanse netwerk, zeker omdat de panelen en batterijen in China zijn gemaakt.

Toch kan je stellen dat mijn aanpak duurzamer is, aangezien de zonne-installatie ervoor heeft gezorgd dat ik mijn energieverbruik radicaal heb verminderd. Ik verbruik nu veel minder kilowattuur dan voorheen. In theorie zou ik die inspanningen ook kunnen doen zonder over te schakelen op zonne-energie, maar in praktijk ontbreekt in dat geval elke stimulans om dat te doen.

Dutch John

(6)

Ik heb nu een jaar of 5 ervaring met een autonome installatie, gevoed door 4 zonnepanelen en een kleine windturbine. Hoewel veelal van gebruikte materialen gemaakt en met wat gemeentelijke subsidie, kan het financieel niet uit. Zelfs niet tegen de bruto netstroomprijs van 23 cent/kWh. Maar Kris heeft gelijk: de bewustwording is onbetaalbaar. Een soort omgekeerde Jevon's paradox: je verbruik blijft door de jaren heen dalen. Ook qua EROEI slaat een autonome installatie nergens op. Voor mijn gevoel ligt die een heel eind onder de 1. En daarmee kunnen we stellen: elektriciteit bestaat en blijft bestaan bij de gratie van fossiele brandstoffen. Als je eerlijk rekent, moet je namelijk niet alleen naar de opwekking kijken. De productie van de verbruikers hoort er ook bij. De genadeslag voor de EROEI.

Thijs

(7)

Ik zou graag willen weten of je het paneel zelf hebt gemaakt. Je schrijft dat het behoorlijk bespaart op de prijs maar hoe gemakkelijk is het? En is de opbrengst te vergelijken met een kant-en-klaar paneel?

kris de decker

(8)

Thijs

Ik heb de zonnepanelen niet zelf gemaakt, ik kocht afgewerkte modules. Zonnepanelen zijn erg goedkoop tegenwoordig, ik denk dat het weinig zin heeft om ze nog zelf in elkaar te zetten. Er zijn ook gezondheidsrisico's aan verbonden.

Ik kocht twee panelen in een Spaanse internetwinkel voor 40 euro per stuk, de andere drie kocht ik op eBay voor 13 euro per stuk. De goedkope panelen werken (althans voorlopig) net even goed als de dure panelen. Ze blijken allemaal in China te zijn gemaakt, net als de batterijen trouwens.

De draagstructuur heb ik wel zelf gemaakt op maat van de vensterbank. Dat is een belangrijke besparing, zeker als je materiaal kan hergebruiken.

Yves Joris

(9)

Goed bezig Kris. Het is door te doen dat men leert en goed dat je een voorbeeld geeft voor appartement-situatie, in welke situatie ik ook zit.
Ik ben eenvoudiger begonnen.
Eerst (bij Ikea) 2 Sunnan bureaulampen (40 lmn) met batterij (NiMH,1200mAh)gekocht; de batterij heeft bovenaan een zonnecel en kan losgemaakt worden om door de zon opgeladen te worden, bv aan het raam. Met een volle batterij ongev 3u licht. Was echter niet tevreden van het beperkte aantal lumen.
Dus bij een kampeerwinkel Xtorm zonnecel & batterij(3000mAh, Li Ion)Magma 2d generation gekocht en een aparte usb-lamp van 100 lumen; bij volle batterij geeft die ongeveer 4 u licht.
Ben nu van plan om draagbare zonnepaneelkes te kopen, om sneller mijn batterij te laden.
Want s'winters met bedekte hemel heb ik een hele week nodig om de batterij op te laden, wat niet praktisch is. Nu in de lente heb ik ongev 2 dagen nodig om de batterij te vullen, bij goed weer. Voorlopig is het nog wat experimenteren... Niet simpel zonder veel plaats, maar met wat creativiteit geraken we al een heel eind.

Renaat

(10)

@ Kris,

ik had mijn vraag beter kunnen verwoorden, namelijk wat is de EROEI.

Ik betwijfel niet dat dit in jou geval (ook door je drastische daling in energieconsumptie) uiteindelijk een positief verhaal is.

Maar ik ben altijd bang voor misbegrepen boodschappen, en die zijn er als het om 'milieuvriendelijk gedrag' gaat heel vaak. Als iemand in België of Nederland hetzelfde doet sluit ik helemaal niet uit dat de energie die die zonnepanelen ooit opbrengen minder zullen zijn dan de energie die de productie, plaatsing, latere verwijdering en afvalverwerking kost. Als er dan geen sprake is van een sterke gedragsverandering kan men dus beter niet zo'n panelen gebruiken.

Maman Verte

(11)

een vraag: lazen jullie dit?
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.3046708
mij leek dit nogal onrealistisch....ik kijk uit naar jullie mening hierover....
Veel groetjes

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl