« De Chinese kruiwagen is weer op de markt | Hoofdmenu | Fiets- en handkar met elektrische hulpmotor »

11 april 2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

mathias

(1)

Zeer mooi artikel!

Het 'Zuiderpershuis' kende ik van naam maar ik had geen idee van de oorsprong.

Moet indrukwekkend geweest zijn om zoiets aan het werk te zien.

Herman Vanmunster

(2)

Inderdaad een zeer mooi (en vooral interessant!) artikel. Ik denk wel dat er een foutje in de tekst geslopen is. Je spreekt van 'vermogensmultiplicatie', maar je bedoelt wellicht 'krachtenmultiplicatie'. Het kleine gewicht van 1 kg aan de linker kant moet een 100x grotere afstand afleggen dan het gewicht van 100 kg aan de rechter kant: beide gewichten verplaatsen immers dezelfde hoeveelheid water (hetzelfde volume). Aangezien de oppervlakte aan de rechter kant 100x groter is dan de oppervlakte aan de linker kant, moet de afgelegde afstand links 100x groter zijn dan de afstand rechts. Arbeid (Joule) = kracht maal afstand. De geleverde arbeid is dus even groot aan beide kanten. Vermogen = Arbeid per tijdseenheid (= Joule per seconde of Watt). Vermits aan beide kanten dezelfde arbeid in dezelfde tijd geleverd wordt, is ook het geleverde vermogen aan beide kanten identiek. Het vermogen wordt dus niet vermenigvuldigd, maar verplaatst. De kracht wordt wel vermenigvuldigd. Dit is in feite hetzelfde principe als in hefbomen, katrollen en tandwielen.

Robin Van de Berckt

(3)

Zou deze techniek niet ingezet kunnen worden om overtollige energie (bv. bij zonnige/winderige dagen) tijdelijk op te slaan?

Renaat

(4)

@ Robin Van de Berckt,

er is een fundamenteel verschil tussen het opslaan van energie en de distributie (verplaatsing) van energie. Technieken die voor één uitermate geschikt is zijn dat vaak voor het andere helemaal niet.

Vloeistoffen onder hoge druk kunnen (met de hierboven beschreven beperkingen)uitstekend gebruikt worden voor energietransport maar zijn totaal ongeschikt als medium voor energie-opslag. (Gassen onder druk zijn dan weer in bepaalde mate wel geschikt voor het opslaan van energie.)

Natuurlijk kan wel wel een deel energie opslagen door het omhoog pompen van water (of andere vloeistoffen), maar het vraagt zeer grote volumes en de verliezen van zo'n systemen moeten niet onderschat worden.

J. Pietersma

(5)

Goed stuk! En wat een prachtige foto's van de havenkranen in Antwerpen!

Ruben

(6)

@ Robin Van de Berckt en Renaat

Wat je kan zeggen over deze technologie is dat de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden zeer beperkt is. Bvb gewicht van 100 t 14 m omhoog geduwd geeft een potentiële energie van 13 734 J ofwel 0,003815 kWh.
Een windturbine met piekvermogen van 2 MW zou dit energiereservoir in minder dan 0,007 s gevuld hebben. Weinig zinvol/haalbaar vermoed ik.

Anders wordt het natuurlijk als je grote volumes water op- en af kan verplaatsen. Helaas komen de condities hiervoor slechts beperkt voor in België (hoog en laag reservoir op beperkte afstand maar met voldoende hoogteverschil).

Ik vermoed echter dat het samendrukken van een realistische hoeveelheid gas meer energie kan opslaan dan door beweging van realistische massa's in een zwaartekrachtveld.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl