« Fietsers die niet hadden moeten sterven | Hoofdmenu | Een huishouden op gelijkstroom? »

21 december 2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Frits

(1)

Zelfs in het noorden van Groningen. Foto Menkemaborg Uithuizen.

bert wils

(2)

Heel interessant artikel. Maar vroeg mij af of bij jullie ook bekend is dat dit systeem (thermische muur) al eerder in China werd toegepast, inclusief de uit te rollen matten.
Ik lees met plezier jullie artikelen en wens jullie veel succes.

Maranke Spoor

(3)

Prachtig artikel weer Kris!

Renaat

(4)

@ Bert Wils,

onder het artikel staan links naar andere artikels van Lowtechmagazine, waaronder een artikel over de Chineese zonnekas. Het antwoord op je vraag is dus ja.

kris de decker

(5)

@ Renaat,

Ik denk dat Bert op een vroegere versie van de Chinese tuinbouwkas duidt, want die in het artikel waar jij naar verwijst werd pas voor het eerst in 1978 gebouwd.

@ Bert,

Ik heb inderdaad het een en ander gevonden over de Chinese kassen die in vroegere eeuwen werden gebouwd, ook in Korea trouwens. Ze hadden drie dikke muren en de transparante wand was van geölied papier. Ze waren vaak ook half ingegraven, en sommigen werden met een kang of ondol verwarmd.

Ook de Romeinen hebben broeikassen gebouwd, maar die kennis verdween. Ik heb me in dit artikel geconcentreerd op de Europese vroegmoderne periode, waar de ontwikkeling van de technologie het verst is gegaan.

@ Frits

Wist ik niet, bedankt.

Niek Vermeulen

(6)

Zeer interessant artikel over een techniek die inmiddels historisch is. In de particulieren tuin is een zonnige muur goed te gebruiken. Plaats fruit liever tegen een op het oosten of zuidoosten gerichte muur, dan tegen een zuid- of westmuur. Een sterke plotselinge verhitting maakt de planten gevoelig voor ziekten en plagen.

Overigens heeft de foto van de flessen u op het verkeerde been gezet. Een kleine correctie op: "De telers ontwierpen ook een opmerkelijk systeem voor het bewaren van de druiven. De vruchten werden in water ondergedompeld in glazen flessen". De vruchten werden er niet in ondergedompeld. De flessen werden gevuld met water en de onderkant van de steel hing in het water, de tros over de rand.

roland

(7)

@; ".. de opkomst van fossiele brandstoffen, die het mogelijk maakten een volledig van glas gemaakte structuur te verwarmen."
- Verwarmen is ook ook mogelijk met hout-turf-kolenstook, die al veel langer beschikbaar was. De brandstofprijs bepaalt het gebruik van verwarming, ook nu met het bijzonder goedkope gas

kris de decker

(8)

@ Niek

Dank voor de correctie, je hebt gelijk. Ik heb de zin aangepast.

@ roland

Kolen zijn fossiele brandstoffen, niet? Kassen werden warm gestookt met kolen vanaf de eeuwwisseling, olie kwam pas na de tweede wereldoorlog opzetten en in het westland werden de kassen in 1963 aangesloten op het aardgasnetwerk. Misschien dat er ook kassen met hout of turf werden gestookt, maar ik ben daar geen enkele vermelding van tegengekomen.

kris de decker

(9)

Ik heb een bronnenlijst toegevoegd, daar was bij de publicatie van het artikel geen tijd meer voor.

Cath

(10)

Allemaal goed en wel een muur... maar zo is het ook allemaal begonnen.... Het zou veeleer beter zijn om onze overbevolking allereerst aan te pakken en iedereen zou om te beginnen blij moeten wezen met wat we hebben, nog hebben. Ttz: tomaten die groeien in de zomer in volle buitenlucht... en zo met alle groenten en fruitsoorten, eten volgens de seizoenen.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl