« Lowtech Links -- Juni 2015 | Hoofdmenu | Een snelheidslimiet voor het internet? »

01 juni 2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Arnold Vente

(1)

Jaja, interessant artikel !!

Gerard Eggermont

(2)

MONNIKEN ... AAN HET WERK !

Renaat

(3)

Ik weet niet hoe ze tot hun lijst zijn gekomen (heb het onderzoek nog niet gelezen), maar ik denk dat het een behoorlijke vergissing is om te denken dat de job van fietshersteller makkelijk te automatiseren is. Een nieuwe fiets automatisch in elkaar laten steken, dat is niet moeilijk. Maar herstellen?

Maranke Spoor

(4)

Inspirerend inderdaad. Bedankt voor dit stuk.

Wat ik er interessant aan vind is het overvloedsdenken, dit is iets dat ook in permacultuur zit en daarom heeft het mijn interesse... Het transitiehandboek (de basis van de transition towns beweging) is ook geschreven door een permacultuurdocent, en ook omdat een stuk van de redactie van de NL vertaling bij ons in huis geschiede heb ik die meer dan grondig bestudeerd.

Wat mij eraan opviel is de positiviteit! Zo positief dan andere experts op het gebied er om die reden overheen vielen.... en nu is daarin wel aandacht voor minder, maar in zijn algemeenheid is het een heel positieve kijk op de vele crises van deze tijd.

En dat niet iedere transition town precies die spirit heeft, waardoor het wellicht wat negatief overkomt dat kan ik me voorstellen maar, daar kan ik of de grondlegger van die beweging niks aan doen natuurlijk...

Groets en Goeds, Keep up the good work!

Koen Vandewalle

(5)

Het (aangeleerd of genetisch bepaald) denken en handelen van veel mensen inzake de balans tussen het eigenbelang en het algemeen belang is een belangrijke oorzaak van onze maatschappelijke problemen.
Persoonlijk ken ik heel wat mensen die aanleunen bij behoeftigheid, maar van zodra ze wat meer middelen krijgen of hebben, vallen ze ten prooi aan wat ik "HAVE"-ziekte noem:

Huis (inrichting)
Auto
Vliegreis
Elektronica-spulletjes

Dat zijn de zaken waar mensen vaak jaloers over zijn, of omgekeerd, mee pronken.

Hoe komt dat ?

Onze samenleving is gebaseerd op eigendomsrecht. Dat is bijlange niet zo natuurlijk of evident als we wel denken, en bestaat eigenlijk bij geen enkele andere levensvorm. Samenlevingen die minder op eigendomsrecht gebaseerd waren, zijn weggevaagd, hoe potentieel duurzaam ze ook waren.

Zo is het in de huidige tijd met de huidige generaties mensen perfect mogelijk dat een goed werkende fabriek, die duurzame producten maakt met gemotiveerde en bekwame medewerkers, een goed management en zelfs een toekomstperspectief en winst, gewoon opgedoekt wordt omdat de eigenaars beslist hebben dat zij meer voordeel halen uit het stopzetten van de activiteit om andere redenen.

Het cynische is dat diegenen die spreekwoordelijk "bijna niets" bezitten, de meesten onder ons dus, de grootste verdedigers blijken te zijn van dat eigendomsrecht.

Hetzelfde kan gezegd worden van het bloedverwantschap bij de overdracht van het eigendomsrecht (of alle systemen die gebruikt worden om eigendomsrecht over te dragen). Hoeveel prachtige bedrijven zijn er niet teloor gegaan vanaf de derde of volgende generaties ? Veel van die bedrijfjes of ateliers lagen dichtbij de stadskernen, en de medewerkers konden te voet of met de fiets van en naar het werk. Die ateliers zijn vaak omgevormd tot vastgoedprojecten met woonfunctie.

Hoe mooi en hoe leuk het ook moge zijn om zo'n woonfunctie te hebben of te ontwikkelen: het coöperatieve, of letterlijk het samen-werken zit er daarna niet meer in op die locatie.
Hetzelfde met bos of landschap in een residentiële wijk omvormen: omgekeerd heb ik nog nooit gezien.

Tot op heden maken we altijd onomkeerbare keuzes ten voordele van "HAVE".

Een belangrijke sturing om tot aangenaam werk in de toekomst te kunnen komen, is dat we vermijden om het coöperatieve te laten verdwijnen ten voordele van wat ik zopas "HAVE" noemde.

Zaken moderniseren of omvormen, zolang het maar niet voor "HAVE" is, heb ik veel minder problemen mee, omdat die wel duurzamer kunnen zijn.

Maar hoe je dat er met al de huidige reclame en gevestigde ideeën bij onze huidige wereldpopulatie gaat ingestampt krijgen is mij ook een raadsel. Meestal, als ik er met mensen over praat, zeggen ze wel dat de redenering klopt, maar in de volgende zin volgt steevast dat het communisme overal gefaald is. Als ik dan stel dat we nu ook aan het falen zijn, is te tegenwerping: "maar nu nog niet", en tegen dan gaan "ze er wel een oplossing voor hebben".

En bovenop dit alles moet er inderdaad nog energie zijn. Ik ben echt benieuwd of we de komende jaren naar kleinschaligheid of grootschaligheid gaan evolueren op dat vlak. Zolang E=mc², zie ik geen absoluut energietekort.

Piet

(6)

Grappig artikel, over minder werken in Nederland het volgende:

Helaas zit Nederland in de vicieuze cirkel van de talloze politici die na hun loopbaan gaan voor maximale subsidie binnenhalen voor grote bedrijven (Banken/voeding/chemie/"ziekenzorg").

Deze kunstmatige marktwerking zorg ervoor er continu gerekend word wat er maximaal uit de werkende klasse financieel kan worden ontrokken totdat deze overlijden.

Minder werken is geen optie.

Dit komt bijvoorbeeld terug in "perceelwaarde" van gemeenten, huizen-onderpandswaarde voor banken, maar ook in oogluikende goedkeuring van ziekteverwekkende stoffen in voeding als Bisfenol A omdat deze in Nederland word geproduceerd.

De grap is dat wij deze heren zelf verkiezen...

Janneke

(7)

Klopt.

En dan heb ik het boek van Joris Luyendijk
"Dit kan toch niet waar zijn"

nog geen eens gelezen...

Op naar verhogingen belastingen voor deze tollenaars in NL, als iedereen op vakantie is, zoals gewoonlijk.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl