Kan je al fietsend een veld wieden of ploegen? Volgens Tim Cooke wel. De Amerikaan presenteerde bijna twee jaar geleden een eerste prototype van de Culticycle, een pedaalaangedreven tractor. Nu is er een nieuwe versie. Cooke stuurde foto's en uitleg naar Lowtech Magazine.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De tractor is het werkpaard van de moderne landbouw. Op het veld kan het voertuig worden ingezet om te ploegen, te zaaien, te sproeien, te wieden of te oogsten. Tim Cooke observeerde dat een groot deel van dat werk slechts een klein deel van het vermogen van de tractor vraagt, waardoor heel wat energie wordt verspild. Bovendien gebeuren de meeste van deze taken het best bij een lage snelheid van ongeveer 3 tot 8 kilometer per uur. Als er gebruik wordt gemaakt van een trapondersteuning met een voldoende lage versnelling, dan kan een mens genoeg kracht leveren om dit werk uit te voeren.
Het eerste prototype van de "Culticycle" was opgebouwd uit aan elkaar gelaste delen van verschillende fietsen, aangevuld met het differentieel van een grasmaaier. In de nieuwe versie wordt gebruik gemaakt van een modulair chassis, waarop een aantal fietsonderdelen en het differentieel zijn gemonteerd. De voorkant bestaan uit twee voorvorken van fietsen met daarin banden van een bergfiets (een mountain bike). De achterwielen zijn afkomstig van een vierwielige motorfiets (een quad). Zoals op de foto's wordt getoond, kunnen verschillende landbouwmachines aan het modulair chassis worden vastgemaakt.
De Culticycle.
De Culticycle is uiteraard geen alternatief voor de grote tractoren die typisch zijn voor de industriële landbouw, maar wel voor de lichtere en kleinere voertuigen die worden ingezet in de kleinschalige en/of ecologische teelt. Het grootste voordeel van de met pedalen aangedreven tractor is uiteraard dat hij geen fossiele brandstoffen nodig heeft. Bijkomende voordelen zijn het lagere gewicht, waardoor de bodemstructuur niet wordt aangetast, en de veel lagere investeringskost. Bovendien zouden er ook ergonomische voordelen zijn.
Trappen aan een gezapig tempo van 60 omwentelingen per minuut, en gebruik makend van een overbrengingsverhouding van 2,2 op de pedalen tegen 3 op het differentieel, levert een snelheid op van 5 km/u, aldus Cooke. Bij 70 omwentelingen per minuut wordt dat 6 km/u. Recreatieve fietsers halen meestal 60 tot 80 omwentelingen per minuut. De Culticycle werkt iets trager dan een met diesel aangedreven kleine tractor: je kan de machine aan het werk zien in deze video.
Er wordt druk geëxperimenteerd met lichte landbouwmachines. Dit is de Nederlandse Wiedkever.
De Culticycle is nog niet te koop, en kan ongetwijfeld nog verder worden verbeterd. Zo zou een vliegwiel interessant kunnen zijn om tijdelijk een hoger vermogen te kunnen leveren (zie daarover het artikel over fietsmachines). De tractor met pedalen past in een nichetrend naar meer gesofistikeerde, lichtere landbouwtuigen, die we eerder uitvoerig bespraken in "De landbouwmachines van de toekomst?".
Kris De Decker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verwante artikels:
- De landbouwmachines van de toekomst?
- De vergeten toekomst van de fietsmachine
- Bouw je eigen energiefiets of fietsmachine
- Fiets met trapondersteuning gebruikt vliegwiel in plaats van batterij
- De vrachtfiets anno 2014
- Haal de paarden van stal
- De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1)
Een fiets met potentie, super!
Geplaatst door: Maranke Spoor | 17 november 2014 om 16:34
(2)
In de lage landen lopen heel veel paarden rond die geschikt zijn om in te spannen voor landbouwwerktuigen. Zij leveren net even meer spierkracht voor het zwaardere werk. De Initiatiefgroep Moderne Paardentractie inventariseert welke nieuwe technologiën daarbij beschikbaar komen:
http://www.paardentractie.nl/algemeen.htm
Geplaatst door: Ed Romeijn | 17 november 2014 om 19:05
(3)
Check out de fietswieders: wieden met trapkracht
https://www.facebook.com/Fietswiederss
Geplaatst door: hans luyten | 17 november 2014 om 21:27
(4)
Ed : bestaat er al een paarden fiets ? hoe snel zou je dan niet kunnen paardrijden ? ;)
on topic :
- mooi,
- ik zou er een traploze nuvinci naaf insteken die geautomatiseerd de trapfrequentie gelijk houdt voor wisselende belasting.
- als je benen even hoog gepositioneerd zijn als je hart kan je met een lagere hartslag evenveel vermogen leveren, aangezien je je veld wil zien wordt dat dan een human-powered-buik-lig-tractor, en dat dat moet kunnen bewijst die wiedkever.
Geplaatst door: Johan | 17 november 2014 om 22:02
(5)
@: "heel wat energie wordt verspild"
Ook zonder deze drastische aanpak is in deze bedrijfstak zo'n 40% brandstofbesparing mogelijk http://www.rvo.nl/sites/default/files/Dieselbesparing%20in%20de%20melkveehouderij.pdf
Geplaatst door: roland | 21 november 2014 om 11:04
(6)
succes ; in de (natte) polderklei of (licht) bergop
Geplaatst door: hp | 21 december 2014 om 16:46