« Efficiënt verwarmen zonder thermische isolatie | Hoofdmenu | Citytrips maken Europese steden onleefbaar »

06 april 2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Cor

(1)

je kan toch serieus de resultaten van een ponsmachine (een veredelde perforator) niet vergelijken met een lasersnijder?

Kris De Decker

(2)

Toch wel, Cor. Het zijn verschillende generaties van snijwerktuigen. CO2PE, het onderzoekscentrum dat zich buigt over het energieverbruik van werktuigmachines, schrijft:

"A trend can be observed towards more energy instensive processes (e.g. the evolution in sheet metal cutting from energy efficient guillotine cutting, over punching, nibbling, oxyfuel and plasma cutting, up to laser cutting as dominant solution today). The energy consumption impact of the manufacturing sector is in consequence growing steadily."

En Joost Duflou van CO2PE schreef me via email dat:

"Het knabbelen (nibbling in het E) met behulp van een stansmachine (punch press in het E) is tot op zekere hoogte in staat om vrije vormen in 2D goed te benaderen, evenwel met steeds een zekere ruwheid in de afwerking en een vrij intensieve en dus tijdrovende bewerking als resultaat. Tevens dienen minimale afmetingen gerespecteerd wat fijne details quasi onmogelijk maakt zonder inzet van speciale gereedschappen."

Voor de komst van de lasersnijder moesten soortgelijke jobs dus worden uitgevoerd met een stans- of ponsmachine. Ze doet hetzelfde maar dan met een lagere resolutie. Zie bv. deze foto van een werkstuk bewerkt door een stansmachine: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ponsen

Mathias

(3)

Ik heb zelf een vijftal jaar gewerkt als service-technieker aan Trumpf plaatbewerkingsmachines.

In mijn ervaring hebben constructiefirma's meestal een aantal machines staan; een laser, ponsmachine, plaatschaar,... en zullen ze afhankelijk van wat ze moeten maken de meest efficiënte machine/productiemethode selecteren. Er wordt daarbij ook wel rekening gehouden met de energiekost maar dat is niet prioriteit nr 1, dat is juist. De grootste kost zijn momenteel de lonen van de operatoren en er is dus een zeer sterke trend richting volledige automatisering zodat er onbemand kan geproduceerd worden 's nachts en in het weekend voor de 'eenvoudige' productie en overdag onder supervisie van een operator voor de complexe: duur materiaal, prototypes,...

Het is ook wel zo dat er getracht wordt om in zo weinig mogelijk productiestappen een onderdeel te maken. Door creatief te ontwerpen kan dit. Waar men vroeger bijvoorbeeld een ophangbeugel maakte met een plaatschaar, boormachine en laspost. Dan kan dit tegenwoordig met een lasersnijmachine en plooibank in principe zonder dat een operator het werkstuk aanraakt. Doordat men niet meer hoeft te lassen kan de plaatdikte ook dunner gekozen worden en dat levert dan ook weer een energiebesparing op.

Dat cnc-machines energie zuipen valt niet te ontkennen maar persoonlijk denk ik dat de nodige energie per geproduceerd onderdeel in veel gevallen lager ligt dan vroeger als men het complete plaatje bekijkt (van grondstof tot afgewerkt onderdeel).

roland

(4)

@: "Dezelfde evolutie zien we bij auto's, maar er is een belangrijk verschil. Hoewel auto's steeds groter, zwaarder, sneller en complexer worden, en daardoor de vooruitgang in energie-efficiënte motoren en materialen in rook opgaat"
Deze eerdere tendens wordt doorbroken door EU regelgeving voor CO2 uitstoot zoals voor 2020 met een gemiddelde uitstoot van 95 g CO2 / km, een aanzienlijke vermindering.

@: "Productietechnologie is een schoolvoorbeeld van de paradox van energie-efficiëntie"
Een bevestiging van Jevons paradox van 18..

@: "Geautomatiseerde werktuigmachines kunnen nooit zo efficient zijn als hun door mensen bediende tegenhangers"
Mensen maken fouten dat leidt tot productie stilstand en uitval, dus ook efficientieverlies. Geautomatiseerde werktuigmachines maken een (sterke) productieomvang mogelijk met de bijbehorende milieulast, versterkt door een steeds kortere product levensduur.

@: ".. duidelijk dat onze productieprocessen steeds energie-intensiever worden. Dat is opvallend"
Heel begrijpelijk met de naar verhouding geringe energiekosten. Zolang die kosten niet fors toenemen - voor veel bedrijven heel fors - en regelgeving uitblijft, verandert dat niet, ook niet met maatschappelijk verantwoord ondernemen e.d.

Thijs Bollen

(5)

Kris, wat ik mis in dit verhaal is de 3D-printer. Toevallig of niet, schreef ik net vandaag in een mail voor mijn vakbondswerk hierover: "Tegelijk zal een techniek als 3D-printen mogelijk bedrijfseconomische principes kunnen veranderen. Nu is het zo dat de drang tot kostenverlaging vrijwel altijd leidt tot het streven van meer productie per tijdseenheid. Daardoor krijg je niet alleen letterlijk gigantische, volcontinu draaiende en alleen door multinationals betaalbare productie-installaties, maar ook een in zekere zin aanbodgedreven economie, met de bekende overproductiecrises als gevolg. Een mens is echter niet volcontinu een consument van tastbare producten. Als hij iets nodig heeft en hij kan het op dat moment, in plaats van het van een bestaande voorraad af te nemen, zelf laten maken door de door de buurt gezamenlijk ingekochte 3D-printer, dan is hij, nu zelf de producent van de door hem benodigde producten, niet meer gebaat bij sneller of meer. En een 3D-printer die sneller is en/of minder energie verbruikt, kan zichzelf ook nog eens reproduceren, zodat er uiteindelijk helemaal geen concurrentie meer is wat betreft het maken van tastbare gebruiksproducten. Als de mens in zijn eentje alles kan produceren wat hij nodig heeft (want het daadwerkelijk maken van het product is dan slechts het laatste, geen enkele uitdaging meer biedende stapje van de door de totale mensheid gedurende de hele menselijke geschiedenis aangewende inventiviteit), heeft hij geen arbeiders in traditionele zin meer nodig."

Kris De Decker

(6)

Thijs,

De 3D-printer is voor een volgend verhaal. De 3D-printer speelt geen rol van betekenis in de industrie. Zelfs in "fab labs" zijn CNC lasersnijders en CNC freesmachines belangrijker machines dan 3D-printers. De technologie is interessant, omdat ze het materiaalgebruik zou kunnen verlagen. Maar wees zeker dat er ook beperkingen zijn.

Sietz Leeflang

(7)

De keuze en aanpak van dit nieuwe onderwerp - de opmars van digitale werktuigmachines en de enorme dilemma's waarvoor ze ondernemers (vooral ook startende!) plaatst zoals mij bij recente contacten met metaalverwerkende bedrijven is gebleken- toont aan dat Lowtech Magazine, zijn naam ten spijt, ook de nieuwste hightechontwikkelingen niet meer uit de weg gaat. Dat geldt ook voor de wijze waarop deze in een LTM passende en herkenbare context worden geplaatst. Daarmee wordt de maatschappelijke functie van dit magazine, dat steeds adequaat en to-the-point weet te verwijzen naar actuele en onverdachte internationale wetenschappelijke bronnen, steeds belangrijker. Als trouw lezer kan ik slechts de hoop uitspreken, dat LTM ook voor leraren, docenten en beleidsmakers een richtinggevende bron mag worden.

Koen Vandewalle

(8)

Een probleemloze en overvloedige stroomvoorziening wordt zo nog meer cruciaal.

ralph

(9)

Mooi artikel alleen de systeem grenzen zijn wel belangrijk in dit artikel. Staar je niet blind op electrisch vermogen.menselijke input verbruikt ook indirect energie.neem een mensen leven aan energie verbruik en verdeel het over een x aantal producten en diensten. Dit dient denk ik ook meegenomen te worden in de discussie.

Mathias

(10)

Niet helemaal objectief maar voor bepaalde toepassingen klopt het wel volgens mij:

http://www.laser-community.com/technology/laser-cutting-stainless-steel-compared-to-milling_4717/

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl