« Schaalmodellen van fietsen | Hoofdmenu | Energie uit de kraan: de watermotor »

10 augustus 2013

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

roland

(1)

Vroeger was niet alles beter, het rendement van waterkracht kan nu oplopen tot zo'n 90%
http://educypedia.karadimov.info/library/waterkracht.pdf

Kris De Decker

(2)

Roland.

Je link gaat naar een studentenopstel. Ik ga dat niet helemaal doorlezen, dus laat me tenminste weten op welke bladzijde deze onzin dan zou staan.

Vic

(3)

Kris,

Opmerkingen zoals deze laatste halen de betrouwbaarheid van je blog volledig onderuit. Agressieve reacties als iemand een tegenargument post (mét bron dan nog) wijzen op onwetendheid en ongefundeerde overtuiging van je eigen gelijk.

Ik heb je artikel met veel plezier gelezen, tot ik de reacties zag.

Kris De Decker

(4)

Vic,

Roland is niet zomaar iemand. Hij post bijna bij elk artikel dit soort reacties. Een "trol" noemen ze zo iemand in het internetjargon: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29

Kijk eens rond op de blog en je zal tientallen ellenlange discussies met Roland terugvinden. Lees er een paar en vertel me dan wie er overtuigd is van zijn gelijk.

Een kleinschalige waterkrachtcentrale die elektriciteit produceert kan onmogelijk een rendement van 90 procent halen. Het is theoretisch en praktisch onmogelijk. Alleen grote waterkrachtcentrales kunnen dat rendement halen, en in dat geval wordt er geen rekening gehouden met de energieverliezen in de elektrische motoren die met de opgewekte energie worden aangedreven.

Koen Vandewalle

(5)

Met 3D printen zou je misschien een performante kleine turbine kunnen maken volgens het basisconcept van een Tesla-turbine.
Het nadeel van de Tesla turbine is dat je veel turbulentie en dus verlies hebt.
Het concept-idee is dat je de stroming begeleidt van maximale snelheid aan de instroom tot minimale snelheid aan de uitstroomopening.
Bij de Tesla turbine mengen de snelheden zich te veel.
Als je inwendige kanalisaties zou kunnen maken, waardoor het sneller stromende water zich niet met traagstromend water mengt, en telkens de snelheidsvermindering van het water een reactie-kracht in de arbeidsrichting op de turbine opwekt, dan kan je klein en efficiënt wel combineren.

Niet dat het alleen met een 3D printer kan gemaakt worden, maar de ontwikkeling kan zo relatief goedkoop en proefondervindelijk gedaan worden.

Het zou leuk zijn om daar tijd voor te hebben.

Rik Almekinders

(6)

Hey maar Kris,

Dit snap ik niet helemaal: als je alle reacties die je plaatst eerst modereert en pas zichtbaar maakt als ze door jou (de auteur) zijn goedgekeurd, ... waarom plaats je Roland hier dan, terwijl je weet dat hij een trol is?

Haha, een trol, wat een grappig woord.

Kris De Decker

(7)

Rik

Ik wil niemand het zwijgen opleggen. Vrijheid van meningsuiting, weet je wel. Ook wie onaangename reacties verstuurt, wordt gepubliceerd. Maar die moet er dan wel tegen kunnen als er een onaangename reactie op volgt. Waar ik niet aan heb gedacht, is dat niet iedereen weet wie Roland is. En dus tot de conclusie komt dat de auteur agressief is.

Als je een oplossing kent, wil ik ze graag horen. Er zijn bloggers die er uiteindelijk voor kiezen om geen reacties meer toe te laten. Er zijn niet alleen trollen: ik moet ook dagelijks ongeveer dertig spamreacties deleten en het is geen best begin van de dag om al die onzin te lezen.

Freek Mesu

(8)

Trol vrolijk als spam behandelen, heb je meer tijd voor nog meer goede artikelen. Trouwens lang geleden dat ik commentaren bij een artikel lees, nou weet ik weer waarom...
Ben heel blij met deze site, heb veel filosofische/theoretische en praktische dingen gelezen. De praktische waar je thuis wat mee zou kunnen vind ik zelf het leukst.
Dat van die Tesla turbine gaat mijn kennis dan weer te boven, misschien dat ik tijd maak om na te zoeken wat het is.

Adriaan Kragten

(9)

Ik heb zo mijn twijfels bij de in het artikel genoemde rendementen. Het rendement van een waterturbine wordt gevonden door het mechanishe vermogen Pmech te delen door het hydraulische vermogen Phyd. Phyd is het in het water aanwezige vermogen. Basiskennis over vijf energiesoorten wordt gegeven in mijn openbare rapport KD 378 dat gratis te kopiëren is van mijn website: www.kdwindturbines.nl onder het menu KD-reports. Een waterturbine die gebruik maakt van een valhoogte H zet de potentiële energie van het water om in mechanische energie. Dit wordt beschreven in hoofdstuk 5 van KD 378. Phyd in W wordt gegeven door formule 39 uit KD 378. Deze formule luidt: Phyd = rho * g * H * q. Hierin is rho de dichtheid van water (rho = 1000 kg/m^3, g de versnelling van de zwaartekracht (g = 9,81 m/s^2), H de valhoogte in m en q het debiet in m^3/s.

In het artikel wordt onder de kop "Ouderwetse aanpak, moderne materialen" voor een bepaalde waterturbine gegeven dat Pmech = 800 W voor H = 35 m en q = 300 liter/min = 0,005 m^3/s. Invulling van deze waarden in de formule voor Phyd geeft dat Phyd = 1000 * 9,81 * 35 * 0,005 = 1717 W. Pmech = 800 W en het rendement is dus maar 800 / 1717 = 0,466 = 46,6 %. En dit zou dus een moderne turbine met een hoog rendement moeten zijn.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl