« De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger | Hoofdmenu | Database voor Tweedehands Bouwmaterialen »

29 oktober 2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

PeterC

(101)

@Renaat

Goed dat we het erover eens zijn dat autoverkeer niet het grote probleem is als het gaat om klimaatverandering. Het zou mooi zijn dat berichten over klimaatverandering in de media niet langer systematisch begeleid zouden worden door beelden van auto's of van stomende koeltorens van kerncentrales.

Bij de andere problemen die je meldt zou ik de miljoenen en de miljarden toch nog even kritisch bekijken en narekenen.

Ceriel

(102)

Uit 500 km ervaring met een eWaw kan ik delen dat de windgevoeligheid er wel degelijk is, het gevaar schat ik even hoog als dat van tramrails in het wegdek. Je voelt de trek van de wind en bij gebouwen ga je misschien een halve meter van links naar rechts. Toch vind ik dat niet bezwaarlijk. Het is vooral opletten bij sterke rukwinden en scherpe bochten, zoals rotondes op rivierdijken, dan wil er wel eens een wiel loskomen bij windkracht 7 à 8. Beetje tegensturen en snelheid minderen is de bijpassende reactie.

Het gewicht van de carbon Waw is anno eind 2017 wel omhoog gegaan, het verschil met de kevlar-carbon versie wordt steeds kleiner.

Positief verbaasd heeft mij de stevigheid van het carbon. Ik heb nog wel eens vol op de drempel gezeten met de neus en op lage snelheid beton geraakt. Er zijn (nog) geen scheuren of gaten hooguit wat krassen aan de onderzijde (van de verkeersdrempel).

Het fietsen gaat zwaarder dan op de elektrische fiets, maar is makkelijker vol te houden over lange afstanden (135 km in mijn geval). Daarna ben ik minder vermoeid. Al moet ik wel meer drinken dan op de ebike om uitdroging (hoofdpijn) te voorkomen. De eWaw snelheden liggen op 37 km/uur bij vertrek en dalen tot 33 km/uur, zelfs bij vermoeidheid trap ik de eWaw nog met 29-31 km/uur het viaduct/de brug op. En in het stadsverkeer lukt het mij om gedurende 3 kwartier tot 43 km/uur te komen met optrekken en weer stilstaan (voor verkeerslichten). Bij de eBike liggen de snelheden lager: net onder de 25 gemiddeld, en doorgaans zo'n 27-28 km/uur.

Een kortere reistijd ten opzichte van de ebike heb ik nog niet ervaren, en ben ook nog wat aan het experimenteren met de route. Tot op heden kan ik concluderen dat zelfs een gespecialiseerde Brouter met velomobiel profiel er weinig zinvolle velomobiel routes aanbiedt, zie Brouter eerder als inspiratiebron. Bijv. met windkracht 8 rijdt ik liever achter dan op de dijk. En routes met steeds autoverkeer met voorrang van rechts? Ja, dan rijdt ik toch liever op het fietspad zonder verkeer van rechts.

Het comfort bij slecht weer van een velomobiel is veel hoger dan die van het regenpak, overschoenen en ebike. Al krijg ik zelfs met NW Celcius Artic 2 GTX winterschoenen en wintersokken nog steeds koude voeten in de Waw, ook al vriest het buiten niet.

De verlichting in de N1 neus kan beter. Ze is nogal tunnelvormig. Op korte afstand zou ik graag meer uitlichting zien links en rechts van de neus.

De Nederlandse velomobiel situatie is slechter dan de Vlaamse qua toegestaan te rijden op de rijweg. Door het hoge aantal gescheiden fietspaden vinden de lokale wegbeheerders het (veel te vaak) nodig om verbodsborden voor fietsers op de hoofdrijweg te plaatsen, waardoor het voor velomobielen verboden wordt om daar te rijden. Vaak staan dit soort borden ook nog eens inconsequent asymetrisch opgesteld, wel een verbodsbord in de ene richting en niet in de andere richting. En aan het einde zo'n verplicht fietspad krijg je vervolgens een vluchtheuvel met verhoogde betonomranding zodat je nauwelijks de rijweg op kunt draaien, om nog maar te zwijgen van het gebrek aan zicht door hellingshoeken en scherpe haakse bochten waar je op de helft (45º) mag oversteken. Oftewel in Nederland rijdt je met een velomobiel nogal frequent illegaal op de rijweg.

Mattias

(103)

Omdat dit artikel gaat de snelheid van 'auto' versus 'velomobiel' plaats ik een link naar 'Waarom de fiets veel sneller is dan je denkt (en de auto veel trager)' [1]. Zo komen ze uit op 21,5 km/h... voor de auto. Het basisidee is oa. dat je moet werken (kost tijd) om die auto te kunnen betalen.

Als je het wil berekenen voor je eigen auto, dan kan je terecht op http://deautovanivan.nl, een zinspeling op de de Kroatisch-Oostenrijkse filosoof Ivan Illich (1926-2002).

[1] https://decorrespondent.nl/8416/waarom-de-fiets-veel-sneller-is-dan-je-denkt-en-de-auto-veel-trager/884917783200-095bef5c

Theo Maris

(104)

in 2007 schreef ik een boekje over een (deels) fictieve velomobiel...met snelheden tot 300km./uur.
titel: spoorslags, wat in een zekere richting wijst

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl