« Met de trein door Europa (3): hoe reis je goedkoper? | Hoofdmenu | Met de trein door Europa (5): reizen terwijl je slaapt: de nachttrein »

11 juni 2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

fransamsterdam

23 jaar geleden, ik was toen 25, heb ik ook zo'n Interrail kaart gekocht en gebruikt. Heel (West-)Europa (+ Hongarije en nog wat landen dacht ik) voor Hfl. 590.-. Eigenlijk vond ik het best wel eng, maar ja, het was de laatste kans, want ze waren er toen alleen voor jongeren tot 26. Het was een geweldige maand.
Onlangs speelde ik met het idee om het nog eens over te doen, maar ik stuitte al snel op bezwaren. Zoals in het artikel al vermeld is het aantal verplichte reserveringen enorm toegenomen en dat is buitengewoon vervelend. 25 jaar geleden liep je, als een stad je niet meer beviel, 's avonds gewoon naar het station, keek waar een nachttrein stond, vroeg aan iemand met een pet op of hij je nog een couchette (slaapplaats) kon verkopen (voor Hfl. 26.-) en zo ja, dan stapte je in.
Wat mij verder opviel is dat het tegenwoordig geen sinecure is om bijvoorbeeld van Amsterdam naar Rome te reizen. Je moet nu zo'n 5 of 6 keer overstappen, met vaak minder dan 10 minuten overstaptijd. Dat soort plannen zijn gedoemd te mislukken. Vroeger stapte je in Amsterdam in en in Rome weer uit.
Mijn langste treinreis in één keer: Stockholm-Rome. (Op de ferryboot tussen Zweden en Denemarken werd de trein gewoon in stukken de boot op gereden). 48 uur in totaal. Geweldig!
En natuurlijk zoveel mogelijk particuliere baantjes in Zwitserland met niet te vergeten de Jungfraubahn (allemaal toen met korting). In een maand tijd geweest in Parijs, Barcelona, Munchen, Lubeck, Kopenhagen, Stockholm, Rome, Interlaken en omgeving, Wenen, Budapest en Londen.
Als ik de prijssteling nu zie voor een maand, zou ik, als je veel met de trein gaat reizen, 1e klas overwegen, voor zo'n 11 euro per dag meer.
Houdt er rekening mee dat de prijs voor de Interrail kaart uiteindelijk waarschijnlijk slechts een fractie zal bedragen van de totale kosten van zo'n hele maand vakantie vieren, maar als je er van houdt, moet je het gewoon een keer gedaan hebben.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl