« Duizend jaar fossiele brandstoffen: de vergeten geschiedenis van turf en steenkool | Hoofdmenu | Insectenvlees: een alternatief voor vegetarisme? »

16 oktober 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

roland

(1)

Westelijk Noord-Brabant kende een grootschalige, bedrijfsmatige turfwinning voor Vlaamse steden.
http://www.projectenbankcultuurhistorie.nl/sites/default/files/old/turf_eindrapport%20141x00198[1].018309_1_deel%201.pdf
Goude speelde een belangrijke rol. http://www.goudsecanon.nl/13/1580/Turfmarkt/


"een kostelijke affaire" of een kostbare affaire? .

stijn

(2)

Opnieuw heel interessant. Weet je (of iemand anders) wat het belang van snoeihout was? Was een boer die akkers en weilanden had omzoond met knotwilgen (die om de zoveel jaar geknot moeten worden en dus hout opleveren) niet zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte? Of brengt dit te weinig hout voor?
Vertaald naar de dag van vandaag. Kan iemand met een passief huis die maar enkele dagen per jaar moet bijstoken, dit met het snoeihout uit de tuin doen?

Kris De Decker

(3)

@ Stijn: snoeihout was inderdaad belangrijk zolang Nederland een agrarische samenleving was. De energiebehoeften op de boerderij waren relatief laag en veel landbouwers hadden een klein bosje (niet alleen de rijen bomen langs de velden maar vaak ook kleine lapjes grond tussen de velden) waar ze hakhout uit haalden. Toch werd er toen ook al turf gebruikt door boeren. En voor industriële toepassingen was hakhout natuurlijk niet geschikt.

Met hakhout is het inderdaad mogelijk om op een erg klein lapje grond in je eigen warmte-energie te voorzien, vooral wanneer er zuinige verwarmingstoestellen zoals een tegelkachel worden gebruikt. Daar is een artikel over in voorbereiding.

maman verte

(4)

In dat geval is agroforestry een interessant gegeven....bij Velt zijn ze ermee bezig. Meer bomen op landbouwgronden kan extra voordelen opleveren, voor boer, milieu, grazende dieren,voedselvoorziening, brandhout enzo..... zeker het bekijken waard!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl