« Duizend jaar fossiele brandstoffen (2): de teerzanden van Vlaanderen en Nederland | Hoofdmenu | De landbouwmachines van de toekomst? »

29 oktober 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Renaat

(1)

Niet enkel in Nederland, ook in België worden er (op kleine schaal) insecten gekweekt voor menselijke consumptie door een grote pleitbezorger van insectenconsumptie, Peter de Batist.

mark

(2)

100 OF 20?
"dat de uitstoot van broeikasgassen in een insectenkwekerij een groottorde van 100 kleiner zou zijn dan in een industriële runderkwekerij" OF "Van Huis stelt dat insecten een factor 20 milieuefficiënter zijn dan de huidige dierlijke eiwitproducten"

Kris De Decker

(3)

@ Mark:

Het cijfer 20 betreft de efficiëntie wat betreft het gebruik van voeder. Je hebt dus 20 keer minder voeder nodig om evenveel vlees te produceren.

Het cijfer 100 betreft enkel de broeikasgasuitstoot in de kwekerij zelf: het broeikasgas dat de dieren uitstoten (zoals de scheten van koeien). De broeikasgasuitstoot over de gehele keten is nog niet onderzocht.

Het gaat hier dus om twee verschillende dingen.

Renaat

(4)

Het gebruiken van insecten als voedsel voor vissen, kippen, varkens en koeien zou natuurlijk een heel groot deel van de mogelijke voordelen teniet doen. De beperkte omzetting van eiwitten in het veevoer naar eiwitten in het dier zelf steekt terug de kop op. Net zoals de beperkte bruikbaarheid van het lichaamsgewicht van koeien, varkens, ... als de milieunadelen (uitstoot broeikastgassen, mestoverschot) van de grootschalige kweek van kippen, varkens, koeien en vissen.

Ik vraag me trouwens af waarom het milieuplaatjes uiteindelijk niet nog slechter is voor het vetmesten van van varkens en runderen met insecten dan het het voedsel dat ze nu krijgen.

Rens Verpaalen

(5)

'n op z'n minst
Bijzonder Bemoedigende Bijdrage!

Dank daarvoor, Rens

JohanG

(6)

(@Kris : vooral de boeren van de koeien)

Piet de Nennie

(7)

een vegetariër eet géén dieren, ook geen insecten!!!

mark

(8)

Het meest waarschijnlijk is dat dit insektenvlees niet in de plaats van maar aanvullend op kip-, varkes- rundervlees komt.

Tom Lievense

(9)

Bijzonder goed artikel weer! Heel erg bedankt!

veggieleven

(10)

je schrijft: "Insectenvlees past beter in de heersende logica van deze tijd dan vegetarisme of het verminderen van de vleesconsumptie".

Wat zou makkelijker gaan: mensen aansporen om mee te doen aan donderdag veggiedag, of proberen om een dinsdag insectendag in te voeren? Waarom die omweg via dierlijke eiwitten, wanneer het ook plantaardig kan?
Zoals je zelf aangeeft: Een plantaardig dieet blijft uiteraard nog steeds efficiënter dan insectenvlees.
Nav de lezing van Arnold van Huis schreef ik dit stukje: http://www.veggieleven.be/2011/een-meelwormenkroket-of-krekelpate/

Eddy

(11)

als imker kweek ik al 20 jaar insecten :)

maman verte

(12)

het is zeker een kwestie van gewoonte en cultuur, maar wat ben ik BLIJ dat ik bijna veganist ben( hoewel...500 g insecten per jaar per ongeluk...maar liever zonder het te beseffen dan bewust eerlijk gezegd ;-)
Goed artikel!! Het is ERG nodig om onze voedingsgewoontes vanuit andere (lees: ALLE) invalshoeken te bekijken, omdat ze zo'n belangrijk onderdeel zijn van onze ecologische voetafdruk!!
Dus : dank u voor deze onsmakelijke info ;-)
Maman Verte

maman verte

(13)

nog vergeten : uiteraard is insectenvlees een zeer verdedigbaar alternatief voor vlees, als je vleeseter bent lijkt het me een goed alternatief...waarom ook niet!!!

Jack

(14)

Altijd leuk wat google ads erbij bedenkt: Ongedierte bestrijding, Vlees recepten, eten thuis bezorgd.

Kris De Decker

(15)

@ veggieleven:

Terloops, mijn vaststelling dat insectenvlees beter past in de heersende logica van deze tijd dan vegetarisme of het verminderen van de vleesconsumptie, wil nog niet zeggen dat ik het een goede zaak vindt.

"Wat zou makkelijker gaan: mensen aansporen om mee te doen aan donderdag veggiedag, of proberen om een dinsdag insectendag in te voeren?"

Ik denk niet dat die keuze zich stelt. Het verminderen van de vleesconsumptie en het verduurzamen van de vleesproductie zouden best samengaan. Dus: dinsdag insectendag én donderdag veggiedag.

Kris De Decker

(16)

@ veggieleven:

Opnieuw deze quote: "Wat zou makkelijker gaan: mensen aansporen om mee te doen aan donderdag veggiedag, of proberen om een dinsdag insectendag in te voeren?"

Ik denk dat het even moeilijk is. Vegetarisme is nog lang niet de norm, hoewel iedereen ondertussen wel weet dat te veel vlees slecht is voor de planeet en de gezondheid, en dat dieren vaak op gruwelijke wijze worden behandeld. Vleeseters blijven ruim in de meerderheid.

Het interessante aan insectenvlees is dat het mensen doet nadenken over hun relatie met voedsel en vlees, omdat het voor de meesten van ons een schokkend idee is. Er is niets schokkend aan een groente op ons bord. Van de schokkende feiten in de veeteelt zien we op ons bord met vlees niets.

Misschien kan dinsdag insectendag wel meer mensen vegetarisch doen gaan eten dan donderdag veggiedag.

Carl Rymenams

(17)

Ik denk dat hier een discussie wordt gevoerd zonder de achterliggende drijfveren te kennen van veganisten en vegetariërs. Die kunnen voor iedereen anders zijn.

Je kan vlees mijden vanuit ecologische overtuiging, vanuit ethische overwegingen of gewoon omdat je vlees niet lekker vindt.

Ikzelf probeer alleen vlees uit eigen kweek te eten. Mijn overtuiging is zowel ethisch als ecologisch. Ethisch vanwege de manier waarop dieren behandeld en geslacht worden en ecologisch vanwege de impact van groot vee op mijn voetafdruk. Wij hebben enkele scharrelkippen waarvan we de eieren eten. Een deel (vrij beperkt) kweken we er ook mee, enerzijds om de oudere generatie legkippen te vervangen en anderzijds om wat kippen en haantjes te slachten.

Ik ben overtuigd van mijn natuur als omnivoor en ben ook overtuigd dat het op een ecologisch en ethische manier kan.
Insecten kunnen zeker een deel van de oplossing bieden.

JohanG

(18)

blijkbaar zit de winst 'm in de koudbloedigheid van insecten.
hoe zit het met consumptie van andere koudbloedigen (vissen, reptielen, amfibien) ? is het voordeel daar even groot ?

Renaat

(19)

Met het kweken van vissen is er al lang heel veel ervaring, en dit blijkt toch absoluut niet probleemloos te zijn. het zorgt lokaal voor eutrofiëring van de zee, men dient massaal veel antibiotica te gebruiken om het uitbreken van ziektes te voorkomen en het voedsel van de vissen is vaak niet milieuvriendelijk. (Zo gaat het vaak om vismeel, wat dus het probleem van overbevissing alleen maar negatief beïnvloedt.)

Hoe het met reptielen en amfibieën zit, weet ik niet. Maar toch heb ik het sterke vermoeden dat deze hogere eisen stellen aan hun voedsel en hun leefomgeving, waardoor het niet dezelfde voordelen zou hebben als het kweken van insecten.

Ik vind overigens wel erg kort door de bocht om aan de hand van dit artikel te schrijven dat de winst blijkbaar enkel in koudbloedigheid zit. Dat is duidelijk niet het geval.

Kris De Decker

(20)

Het artikel maakt inderdaad duidelijk dat koudbloedigheid maar een van de vele factoren is. Wellicht de belangrijkste reden waarom insectenvlees efficienter is dan ander vlees is de hoge vruchtbaarheid en snelle voortplanting van insecten. Je moet in verhouding slechts een zeer beperkt aantal moederdieren in leven houden om evenveel biomassa te kweken. Om een koe te "maken" moet je een andere koe (de moeder) een jaar lang eten geven.

Winfried Laane

(21)

Leuk artikel,
Ik zou best wel wat insecten willen proberen maar bij alle artikelen die ik tot nu toe heb gelezen ontbreekt het aan de praktische informatie: waar kan je eetbare insecten kopen?
Hebben jullie een idee?

Renaat

(22)

Dat betekent dat je Google nog niet hebt geprobeerd. (Is een aanrader om zaken te zoeken!)
Dan zou je o.a. dit hebben gevonden:
www.insecteneten.nl
Maar je kan best(als Belg) Peter De Batist even mailen:

http://www.peterdebatist.be/

Kris De Decker

(23)

http://www.vilt.be/eerste-krekelkwekerij-gaat-van-start-via-crowdfunding

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl