« Terug naar de wijn van de Romeinen | Hoofdmenu | Elektrisch vliegtuig twee keer zuiniger dan elektrische auto »

03 oktober 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Van  Hoof Renaat

(1)

Leven zonder koelkast: http://lowimpactman.wordpress.com/2011/06/20/een-week-zonder-koelkast/

Tim Veenstra

(2)

Alles wat ik nu in de koelkast heb staan leent zich er niet voor om te drogen...
Ik verbruik toch liever nog een tijdje 1KWh per dag.
Proost.

Kris De Decker

(3)

Een biertje zet je inderdaad beter niet in de zonnedroger....

Maar, nog even geduld, Tim. Er komen meer afleveringen in deze reeks, en daar zit wel degelijk een alternatief bij om zelfs je bier fris te houden.

Willy Lievens

(4)

Lovenswaardige inzending...
Klein detail:
Een moderne koelkast verbruikt al gauw 1kWh/dag.
Dringend verwijderen dit soort moderne koelkast.
Een AAA koelkast verbruikt ongeveer 1/3 kWh/dag.

redmer hoekstra

(5)

erg leuk artikel en zeer beneiuwd naar volgende/meer alternatieven voor de koelkast!

Joris

(6)

Dit artikel komt echt als geroepen. Ben nou toevallig al een maandje of wat aan het nadenken over een droogconstructie, gezien de eerste oogst van onze druif en appelboom. Bedankt voor de informatie!

Ruben

(7)

Onze A++ koelkast verbruikt een 0,31 kWh/d, idd iets minder dan 1/3 kWh/d zoals Willy Lievens vermeldde.

Ik vermoed wel dat er een aantal producten zijn die gedurende een deel van het jaar moeilijk buiten een koelkast kunnen bewaard worden gedurende een voldoende lange tijd. Een voorbeeld hiervan is bvb melkproducten.

Het gekke van een koelkast die het hele jaar door gebruikt wordt is eigenlijk het feit dat de temperatuur van de buitenlucht gedurende minstens een deel van het jaar even laag of lager is dan de temperatuur in een koelkast. Als dit zou kunnen benut worden zonder aan al te veel comfort in te boeten, dan wordt een koelkast iets voor de warme maanden of zo...

Kris De Decker

(8)

Willy & Ruben: Dank voor de info over het energieverbruik van de koelkast. Maar zou het kunnen dat jullie modellen tot de allerzuinigste en de allerkleinste op de markt behoren? Hebben ze een vriesvak? Want de cijfers die ik online kan vinden, wijzen toch allemaal een hoger verbruik aan. Zie bv. http://www.vergelijk.be/ijskast/

Ruben

(9)

Kris, het is inderdaad correct dat onze koelkast tot de zuinigste op de markt behoort, maar het is ook zo dat een koelkast van energieklasse A momenteel de minst zuinige is (er is momenteel keuze tussen energieklasse A, A+ en A++).

Voor een A+ koelkast schommelt het verbruik eerder rond 0,4 kWh/d en voor een koelkast met energieklasse A is het verbruik goed voor een 0,7 kWh/d.

Dit gaat niet om de allerkleinste toestellen, maar deze beschikken weliswaar niet over een vriesvak. Mij lijkt het logisch dat een gemiddeld gezin niet voldoende heeft aan een vriesvak, maar over een afzonderlijke diepvriezer beschikt. De combinatie koelkast met vriesvak is inderdaad minder zuinig.

Momenteel is er een verschuiving aan de gang van A naar A+ en A++, ik heb de cijfers hiervan ooit wel eens gezien en zal ze de komende dagen proberen terug te vinden.

Kris De Decker

(10)

Ruben, bedankt. Dat verklaart inderdaad de cijfers over het gemiddelde huishoudelijk energieverbruik voor koelen die ik her en der tegenkwam (een cijfer dat vaak terugkomt is 17 procent van het huishoudelijk energieverbruik).

Koelkast en diepvriezer moeten natuurlijk samen beschouwd worden. In die zin is de titel van het artikel niet helemaal correct. Het zou moeten zijn: "Leven zonder koelkast en diepvriezer" (maar dat bekt niet zo goed).

Ik denk dat de zonnedroger zelfs eerder een alternatief vormt voor de diepvriezer dan voor de koelkast. Als je zelf groenten of fruit kweekt, zou je ervoor kunnen kiezen om ze in te vriezen. Drogen is dan een alternatief dat geen elektriciteit verbruikt.

Ik heb de inleiding een beetje aangepast om dat duidelijk te maken.

Overigens denk ik dat de meeste gezinnen zowel een dieprviezer hebben als een koelkast mét vriesvak. Vaak staat de grote vrieskast dan in de garage opgesteld. Ik was trouwens geschokt toen ik het energieverbruik zag van de grote modellen koelkasten: dat ligt flink hoger dan de cijfers die hier gegeven worden. En die XL-large modellen lijken me eerder de norm dan de uitzondering tegenwoordig.

Ik vrees dat we bij koelkasten eenzelfde fenomeen zien als bij auto's, computers, etcetera: de vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie wordt vaak omgezet in grotere toestellen in plaats van in zuiniger toestellen.

Ruben

(11)

Misschien eerst wat cijfers: het gemiddelde energieverbruik van koelkasten en diepvriezers samen volgens CECED (een producentenvereniging) is tussen 2000 en 2005 gedaald van 2,0 kWh/d naar 1,6 kWh/d. (http://www.ceced.org/IFEDE//easnet.dll/GetDoc?APPL=1&DAT_IM=20429B&DWNLD=Stock_Model_Report)

Het gemiddelde energieverbruik van koelen en vriezen op Europees niveau ligt dus nog iets hoger dan 1 kWh/d.

De aanpassingen in de inleiding maken dit artikel wat mij betreft nog enigszins juister.

Wat betreft de evolutie van koel en vriestoestellen denk ik dat de Europese wetgeving omtrent energielabels ervoor zorgt dat er toch enige winst wordt gemaakt op het vlak van een daling van het energieverbruik van deze toestellen.

Lucas Brouns

(12)

Op een dag zal de EU misschien ook normen ontwikkelen voor de warmte-opbrengst van zonnedrogers :) Check via de Velt-link onder het artikel de Homepower-artikelen waarin wetenschappelijke proeven worden gedaan met diverse modellen.

Het model zoals in mijn artikel heeft op 30 september 2011 (flink zon vanaf 's ochtends vroeg en een buitentemperatuur van ca. 25 graden Celcius) in het drooghuisje de 50 graden Celcius gehaald. Meestal werd het er de afgelopen weken 30 graden met sluier- of wisselende bewolking en 40 graden als het onbewolkt was.

Nico Somers

(13)

Ik heb zelf eens geëxperimenteerd om de zonnewarmte, die door een huisraam naar binnen valt, efficiënter op te vangen om het huis (bij) te warmen tijdens mijn afwezigheid. Hiervoor sneed ik een karton op maat van het raam en spoot het daarna mat zwart. Indien het karton in de zon opwarmt begint het aardig te ruiken. Ik vrees een beetje voor dampen van de zwarte verf, zeker indien deze in contact komen met voeding. Voor het overige een prima idee. Zelf speel ik nog met het idee om met zonnewarmte de was aan een wasrek te drogen ipv in de droogkast.

Roland

(14)

Leuke diskussie over energielabels (#9,10,11). Tien jaar terug is al gesteld dat deze labels belemmerend kunnen werken, die bij koelapparaten is daar een treffend voorbeeld van. Naast de genoemde verschuiving naar grotere appararen, ook minder ontwikkeling naar zuiniger, waardoor ook hier energiebesparing gemist is Over dit onverschillig beleid stelt het rapport:

Is dit niet het geval, dan kan het systeem van energielabels zelfs een averechts effect sorteren (Jeeninga, 2000). Indien vrijwel alle fabrikanten er in slagen om hun modellen in de meest energiezuinige klasse van het labelsysteem te positioneren, dan valt het onderscheid tussen de apparaten weg. Voor fabrikanten is het niet (nauwelijks) lonend om apparaten te ontwikkelen die beter scoren dan de huidige A-label blz 25
Indien de op het energielabels gebruikte classificatie niet wordt aangescherpt, dan is het te verwachten dat de ontwikkeling van de gemiddelde efficiëntieverbetering stagneert en de voorsprong die Nederland heeft op het gebied van de ontwikkeling van de gemiddelde efficiëntie van nieuw verkochte apparaten grotendeels teniet wordt gedaan (Jeeninga, 2000). blz 26
http://www.ecn.nl/docs/library/report/2001/c01002.pdf

Johan

(15)

Roland "Europa" heeft het A probleem al opgelost

Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de vermelding van het energieverbruik en het verbruik van andere hulpbronnen op de etikettering en in de standaardproductinformatie van energiegerelateerde producten Voor de EER relevante tekst

Publicatieblad Nr. L 153 van 18/06/2010 blz. 0001 - 0012

(22) De technologische ontwikkeling en het gegeven dat bijkomende aanzienlijke energiebesparingen mogelijk blijken, kunnen naargelang van het betrokken product in mindere of meerdere mate een verdere productdifferentiatie nodig maken en een evaluatie van de classificatie rechtvaardigen; die evaluatie moet in het bijzonder de mogelijkheid omvatten om de indeling te wijzigen. Deze evaluatie moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd in het geval van producten die door hun zeer innovatieve kenmerken een aanzienlijk bijdrage tot de energie-efficiëntie kunnen leveren.

Roland

(16)

@Johan (#15)
De verplichte labels bij koelkasten is voor mij kenmerkend voor de verloedering.
In 2010 heeft Europa voor koelkasten andere labels dan A verboden. Elders staat het A label voor het meest zuinige, is bij koelkasten nu het A label de MINST zuinige, want er ook nog A+, A++...!
De burger wordt geacht dit te begrijpen! Vergelijk ook deze adviezen:
- 1 - "zo klein mogelijk" Het energielabel lijkt daarbij een handige hulp, maar het label is gebaseerd op het verbruik per liter inhoud. http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/koelkasten/extra/kleine-koelkast-zuiniger/
- 2 - De vaststellingen zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Zo blijkt het verbruik niet recht evenredig te stijgen met de inhoud van de koelkast. Ook de aanwezigheid van een vriesvak betekent niet noodzakelijk een hoger stroomverbruik. http://energieadviseur.luminus.be/nl/In-de-praktijk-getest/Koelkast-vervangen-of%20niet.aspx
- 3 - Voeg daarbij het beperkte toezicht op de naleving van de labels.
http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/koelmeubelen/meer-dan-50-koelkast-energielabels-fout-17938

Dirk

(17)

Waarom er geen geventileerde koelkasten bestaan begrijp ik niet; twee (automatisch & geisoleerd af te sluiten) buisjes met kleine ventilator door de muur zou wel wat kunnen sparen op koeling, niet?

Lucas Brouns

(18)

Nico (13), nuttig dat je die kwestie van verfdampen wilt aansnijden. Misschien varieert dit naar soort verf, soort ondergrond, hoe heet het wordt en hoeveel frisse lucht er beschikbaar is (hoeveel kieren en of de luikjes openstaan).

Overigens lijkt het me lastig alle contact tussen mens en chemicaliën te vermijden. Het gaat om de optelsom van alle chemicaliën waarmee je in aanraking komt. Dus ik vind het wel nuttig om hierover te blijven nadenken maar je wordt anderzijds denk ik niet ziek van een heel klein beetje verfdampen. Hopelijk vinden we indien nodig een vriendelijkere methode dan metaalverf of -primer.

Ik zag een andere zonnedroger waar ze een oude dansvloer (dik zwart vinyl of iets dergelijks) in hadden gebruikt. In de versie zoals in mijn artikel heb ik nog geen verfdampen geroken, maar ik zal het in de gaten houden en er eventueel op terugkomen. Ook roep ik mensen die verstand van verf hebben, op hun inzichten vooral hier te posten.

Lucas Brouns

(19)

Op mijn laatste post wil ik graag even terugkomen. Natuurlijk is het wel wenselijk om contact tussen (gevaarlijke) chemicaliën en de mens te voorkómen. Ik had moeten schrijven: toen ik deze zonnedroger bouwde ben ik met de kennis en de tijd die ik had op deze oplossing uitgekomen. Ik ben benieuwd of er andere soorten verf of zwarte oppervlakken zijn. Is de genoemde zwarte ex-dansvloer van AgnesKruiden.nl een oplossing?

Lucas

(20)

@008sacuL
Velt vzw toont zijn #zonnedroger op youtu.be/7jZXncRY3kg

Harry M.

(21)

Zou ik een droogkast kunnen gebruiken om mijn kruipruimte op warme droge voor- en najaarsdagen op te warmen en te drogen? Dat scheelt weer energie voor de opwarming van de woning. Of zie ik iets over het hoofd?

Renaat

(22)

Zo'n zonnedroger (of droogoven - het woord droogkast zou ik niet gebruiken omdat het verwarring oplevert met het toestel om kleding te drogen) moet natuurlijk (deels) in de zon staan. Hoe ga je dat doen in je kruipruimte?

henk honnest

(23)

@lucas brouns: chemicaliën in verf
Als je de aluminium of stalen plaat wil zwarten, dan kan dat ook door deze te beroeten met een vlam. Scheelt zowel in chemicalien als in kosten. Bovendien schijn je een zeer goede matheid te krijgen, waardoor de straling nog beter geabsorbeerd zou worden. Zag dit principe laatst toegepast bij een zogenaamde 'solar air heater'. Heb het principe nog niet zelf uitgeprobeerd.
Als het om zwart maken van hout gaat, weet ik niet of dat ook goed te doen is met roeten.

Lucas Brouns

(24)

@ Harry M. en @Renaat : Dan zou dus de hitteplaat buiten moeten staan en de warme lucht omlaag moeten worden geleid naar de kruipruimte. Maar warmte lucht wil omhoog. Misschien met een ventilator de lucht in de kruipruimte blazen? Er moet ook lucht kunnen ontsnappen uit de kruipruimte, dus je moet de openingen in je spouwmuur spinnewebvrij houden :) Ik ben benieuwd waar anderen mee komen, het klinkt nuttig. Ik heb ook zo'n kruipruimte waar vaak water in staat.

@Henk Honnest : kijk, dan zijn we al weer een stuk verder. Ga ik zeker weten uitproberen bij de volgende droger dit jaar.

HarryM.

(25)

Low tech oplossing: Zwarte plastic of metalen buis aan achtergevel monteren en onderaan luchtdicht verbinden met ventilatierooster van de kruipruimte. Op zonnige dagen warmt de buis op, waardoor de lucht daarin opstijgt. Dat onttrekt lucht aan de kruipruimte die weer wordt aangevuld door ventilatierooster in voorgevel.

Alternatieve constructie voor extra ventilatie van kruipruimte op warme dagen zou misschien ook bereikt kunnen worden door de kruipruimte te ventileren via de spouwmuren. Daarin warmte de lucht op een zonnige dag immers ook op.

Lucas Brouns

(26)

@Harry, Goed idee zeg, dank u!

Lucas Brouns

(27)

De zonnedroger die hierboven werd gemaakt in het artikel, heeft nu rekjes gekregen van kaasdoek, oftewel ongeverfd linnen. Ze doen het goed voor kruiden!

Carien & Rinus

(28)

Leuk artikel. We wonen zelf op een plek waar we alleen maar elektriciteit met zonne-energie hebben. Dus zuinigheid is een must bij ons. Ik zou zelf ook graag een zonne-oven maken, dus wat mij betreft mag dat het volgende project worden.

Lucas Brouns

(29)

Waarde lezer,

Van een partner kreeg ik een update getipt van Scanlin, een van de belangrijkse bronnen van bovenstaand artikel en aangaande het model dat ik toen heb gebouwd.

http://www.motherearthnews.com/diy/tools/solar-food-dehydrator-plans-zm0z14jjzmar.aspx?newsletter=1&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=09.16.15%20MEN%20DIY%20eNews&utm_term=DIY%20eNews

Vriendelijke groet, Lucas Brouns

Gerd Zeeland

(30)

Heb een zonnedroger gebouwd met als basis een oude koelkast. Ideeën hierover zijn intussen op youtube te vinden.

Voordelen: hergebruik van koelkast die anders naar schroot zou gaan; goed geïsoleerd; bevat (afhankelijk van het type, even goed opletten) reeds dragers om trays in te schuiven.

Achter/bovenin een rechthoekig gat gemaakt, daaraan een zelfgebouwde collector bevestigd op een frame dat ook de koelkast draagt. Wieltjes eronder voor vervoer/draaien (naar de zon).

De collector bevat voornamelijk twee dunne zwarte aluminium platen, die tot ruim boven 100 gr C kunnen raken. Onderin een rond gat met daaraan een kunststof pijp, die verder verticaal naast de koelkast is gemonteerd, en de warme/vochtige lucht afvoert naar buiten.

Circulatie komt 'automatisch' op gang, ook ondanks dat de warme lucht naar beneden gaat en vervolgens weer stijgt door de pijp.

Tot slot, om de warmte nog beter te doen stromen, maakte ik met een oud klein zonnepaneeltje + pc-ventilator voor het afvoergat onderin de koelkast een verbeterde afvoer. Warmte wordt beter verdeeld; dit zorgt bovendien dat het niet extreem warm wordt rond de bovenste tray; hoogst gemeten ca 64 gr C.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl