« Open source energieproductie: de Solar Fire P32 | Hoofdmenu | Fiets met trapondersteuning gebruikt vliegwiel in plaats van batterij »

04 september 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

roland

(1)

Met de nadruk op overvloed "hernieuwbare energie oneindig beschikbaar" wordt de energievraag enkel als een technies probleem opgevat.

Prima dat het program met energiebesparing begint en nog wel met echte! "Hoe kunnen we komen tot echte energiebesparing, die het nationale energieverbruik terugdringt?" Vreemde beperking tot "het nationale energieverbruik", terwijl dit duidelijk een internationaal probleem is met de sterke groei van internationaal reizen, goederenproduktie en vervoer!

Kris De Decker

(2)

Roland: er is in het boek ruime aandacht voor de effecten van ons energieverbruik buiten de grenzen, zowel wat betreft het energieverbruik van productie als de ecologische en maatschappelijke effecten van de winning van brandstoffen en grondstoffen.

Als Nederland haar nationale energieverbruik betekenisvol zou kunnen terugdringen, dan zou dat een heel welkome eerste stap zijn. Het zou andere landen bovendien kunnen inspireren om hetzelfde te doen.

Roland

(3)

@Kris,
Helaas het boek is nogal sterk gericht op Nederlandse (subsidie)regelgeving en de vele losse bijdragen maken een onsamenhangd geheel. Regels verouderen snel, daardoor raakt het boek gedateerd. De titel "Energie in 2030" wekt de indruk van een doorkijk in de toekomst met zicht op de beperkingen van fossiele brandstoffen, uranium, hernieuwbare energie, edoch cijfers zijn schaars, algemene beschouwingen overheersen.
Storend is dat WKO en aardwarmte beide als hernieuwbare energie worden aangemerkt, terwijl WKO niet meer is dan energie-opslag. Windenergie zou per oppervlakte eenheid 10 keer zoveel energie leveren dan biomassa en zonne-energie zelfs 100 keer zoveel!

Toen de samenstellers in 2009 aan dit werk begonnen was David MacKay's boek http://www.withouthotair.com/ al verschenen. Dit lijvige werk voegt weinig toe en de prijs belemmert een brede verspreiding. Jammer want de waan: "aan duurzame energie is geen gebrek" leeft breed. http://www.siderea.nl/artikelen/energiebesparing/energiebesparing.html

Kris De Decker

(4)

Roland, het boek is gisterenavond rond 18h uitgedeeld en telt 438 pagina's. De volgende ochtend om 10h26 besluit jij dat niet goed is. Misschien eens herlezen met wat meer aandacht?

We weten intussen allemaal dat je een grote fan bent van David MacKay: je hebt z'n boek hier op Lowtech Magazine al een keer of 50 vermeld.

Ik ken het boek ook, en er staan interessante dingen in (ik heb in een van mijn bijdragen in het boek trouwens verwezen naar hem). Maar er staan ook heel wat dingen in die verre van juist en onbevooroordeeld zijn (zie onze eerdere discussies), dus in tegenstelling tot jou vind ik dat er nog steeds boeken geschreven mogen worden na "Without the hot air".

Roland

(5)

@Kris,
David MacKay wijst atoomstroom en "schone" kolen niet af, ziet weinig in een 2e of 3e generatie biomassa, getijdestroom e.d. uiteraard roept dat weerstand op (bevooroordeeld). Een boek vol cijfers kan zeker missers bevatten, deels komen die op zijn site naar voren, maar "heel wat dingen in die verre van juist zijn" is mij ontgaan en en zie ik ook elders niet. Helaas is zijn boek uitzonderlijk, maar dat in sommige zalen 90% zijn boek gelezen zou hebben, is hoogst onwaarschijnlijk.

"energie in 2030" mag dan 438 blz tellen, zonder de essays van derden resteert veel minder dan de helft. Die vage tekst leest gemakkelijk weg en roept weinig weerstand op met "zou kunnen". Is dat het herlezen waard? De krimpende aardgasbaten is een politiek, nationaal zijpad, dat het betoog niet versterkt. Maar dat ligt blijkbaar gevoelig!

Kris De Decker

(6)

Dus de essays heb je niet gelezen? Die vormen nochtans de kern van het boek, en het zijn ook de teksten waaraan ik heb meegewerkt.

roland

(7)

De lezenswaardige essays gaan niet echt over energie in 2030. De Ratenau bijdragen van ruim 100 blz beogen een advies voor een betrouwbare, betaalbare en schone energie in 2030. Een "gasrotonde" voor meer betrouwbaarheid. De betaalbaarheid is al minder duidelijk met de verwachting: "het gebruik van fossiele energie zal in de jaren tot 2030 flink toenemen".
"schoon" is onwaarschijnlijk daar zijn geen voorstellen voor. Een inzet naar "echte energie-besparing" in de vorm van energievermindering ontbreekt in de berichtgeving naar de media.

Enkel een essaysbundel, dat zou minder verwarrend zijn geweest.

Kris De Decker

(8)

Sorry dat ik het zo cru stel, Roland, maar je verkoopt flauwekul.

roland

(9i)

De essays beschrijven heden en verleden, niet "welke stappen we vandaag kunnen nemen om de energievoorziening in de toekomst te garanderen".
Voorbeeld van het tegendeel zie ik niet, evenmin als "heel wat dingen in die verre van juist zijn" in het boek van David MacKay.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl