Eens je gewend bent aan het snelle medium dat het internet is (artikel af? publiceren!) stelt het eeuwenoude medium "boek" het geduld ten zeerste op de proef. Maar nu is het eindelijk zo ver: op 12 oktober stelt het Rathenau Instituut "Energie in 2030 - maatschappelijke keuzes van nu" voor, een boek waaraan ondergetekende heeft meegewerkt. Er is bijna twee jaar aan geschreven en geschaafd.
De boekvoorstelling is gekoppeld aan een symposium en een debat in Den Haag, waar ook lezers van Lowtech Magazine van harte welkom zijn. De toegang is gratis en wie zich voor 16 september registreert, krijgt het boek (ter waarde van 59 euro) daar gratis mee naar huis.
De sprekers en thema's van het symposium vind je in het programma. Ik neem zelf mee deel aan het debat en spreek over energie-efficiëntie en energieverbruik.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Energie in 2030" verkent in 16 essays welke stappen we vandaag kunnen nemen om de energievoorziening in de toekomst te garanderen. Het potentieel van alle energiebronnen wordt grondig onderzocht: fossiele brandstoffen, uranium, hernieuwbare energie. Daaruit blijkt dat er geen mirakeloplossing bestaat. Moeilijke keuzes zijn onvermijdelijk, en de discussie moet nu gevoerd worden als we straks resultaat willen zien. Hoewel het boek zich specifiek richt op de situatie in Nederland, bevat het ook interessante lessen voor België en Vlaanderen.
Het Rathenau Instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Het is de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Instituut Samenleving en Technologie. Het symposium is een gezamenlijk initiatief van het Rathenau Instituut en het magazine Energie+. Het boek wordt uitgegeven door Æneas.
Kris De Decker
|
(1)
Met de nadruk op overvloed "hernieuwbare energie oneindig beschikbaar" wordt de energievraag enkel als een technies probleem opgevat.
Prima dat het program met energiebesparing begint en nog wel met echte! "Hoe kunnen we komen tot echte energiebesparing, die het nationale energieverbruik terugdringt?" Vreemde beperking tot "het nationale energieverbruik", terwijl dit duidelijk een internationaal probleem is met de sterke groei van internationaal reizen, goederenproduktie en vervoer!
Geplaatst door: roland | 05 september 2011 om 19:45
(2)
Roland: er is in het boek ruime aandacht voor de effecten van ons energieverbruik buiten de grenzen, zowel wat betreft het energieverbruik van productie als de ecologische en maatschappelijke effecten van de winning van brandstoffen en grondstoffen.
Als Nederland haar nationale energieverbruik betekenisvol zou kunnen terugdringen, dan zou dat een heel welkome eerste stap zijn. Het zou andere landen bovendien kunnen inspireren om hetzelfde te doen.
Geplaatst door: Kris De Decker | 06 september 2011 om 22:58
(3)
@Kris,
Helaas het boek is nogal sterk gericht op Nederlandse (subsidie)regelgeving en de vele losse bijdragen maken een onsamenhangd geheel. Regels verouderen snel, daardoor raakt het boek gedateerd. De titel "Energie in 2030" wekt de indruk van een doorkijk in de toekomst met zicht op de beperkingen van fossiele brandstoffen, uranium, hernieuwbare energie, edoch cijfers zijn schaars, algemene beschouwingen overheersen.
Storend is dat WKO en aardwarmte beide als hernieuwbare energie worden aangemerkt, terwijl WKO niet meer is dan energie-opslag. Windenergie zou per oppervlakte eenheid 10 keer zoveel energie leveren dan biomassa en zonne-energie zelfs 100 keer zoveel!
Toen de samenstellers in 2009 aan dit werk begonnen was David MacKay's boek http://www.withouthotair.com/ al verschenen. Dit lijvige werk voegt weinig toe en de prijs belemmert een brede verspreiding. Jammer want de waan: "aan duurzame energie is geen gebrek" leeft breed. http://www.siderea.nl/artikelen/energiebesparing/energiebesparing.html
Geplaatst door: Roland | 14 oktober 2011 om 10:26
(4)
Roland, het boek is gisterenavond rond 18h uitgedeeld en telt 438 pagina's. De volgende ochtend om 10h26 besluit jij dat niet goed is. Misschien eens herlezen met wat meer aandacht?
We weten intussen allemaal dat je een grote fan bent van David MacKay: je hebt z'n boek hier op Lowtech Magazine al een keer of 50 vermeld.
Ik ken het boek ook, en er staan interessante dingen in (ik heb in een van mijn bijdragen in het boek trouwens verwezen naar hem). Maar er staan ook heel wat dingen in die verre van juist en onbevooroordeeld zijn (zie onze eerdere discussies), dus in tegenstelling tot jou vind ik dat er nog steeds boeken geschreven mogen worden na "Without the hot air".
Geplaatst door: Kris De Decker | 14 oktober 2011 om 12:00
(5)
@Kris,
David MacKay wijst atoomstroom en "schone" kolen niet af, ziet weinig in een 2e of 3e generatie biomassa, getijdestroom e.d. uiteraard roept dat weerstand op (bevooroordeeld). Een boek vol cijfers kan zeker missers bevatten, deels komen die op zijn site naar voren, maar "heel wat dingen in die verre van juist zijn" is mij ontgaan en en zie ik ook elders niet. Helaas is zijn boek uitzonderlijk, maar dat in sommige zalen 90% zijn boek gelezen zou hebben, is hoogst onwaarschijnlijk.
"energie in 2030" mag dan 438 blz tellen, zonder de essays van derden resteert veel minder dan de helft. Die vage tekst leest gemakkelijk weg en roept weinig weerstand op met "zou kunnen". Is dat het herlezen waard? De krimpende aardgasbaten is een politiek, nationaal zijpad, dat het betoog niet versterkt. Maar dat ligt blijkbaar gevoelig!
Geplaatst door: Roland | 14 oktober 2011 om 16:07
(6)
Dus de essays heb je niet gelezen? Die vormen nochtans de kern van het boek, en het zijn ook de teksten waaraan ik heb meegewerkt.
Geplaatst door: Kris De Decker | 16 oktober 2011 om 23:16
(7)
De lezenswaardige essays gaan niet echt over energie in 2030. De Ratenau bijdragen van ruim 100 blz beogen een advies voor een betrouwbare, betaalbare en schone energie in 2030. Een "gasrotonde" voor meer betrouwbaarheid. De betaalbaarheid is al minder duidelijk met de verwachting: "het gebruik van fossiele energie zal in de jaren tot 2030 flink toenemen".
"schoon" is onwaarschijnlijk daar zijn geen voorstellen voor. Een inzet naar "echte energie-besparing" in de vorm van energievermindering ontbreekt in de berichtgeving naar de media.
Enkel een essaysbundel, dat zou minder verwarrend zijn geweest.
Geplaatst door: roland | 17 oktober 2011 om 18:58
(8)
Sorry dat ik het zo cru stel, Roland, maar je verkoopt flauwekul.
Geplaatst door: Kris De Decker | 21 oktober 2011 om 13:43
(9i)
De essays beschrijven heden en verleden, niet "welke stappen we vandaag kunnen nemen om de energievoorziening in de toekomst te garanderen".
Voorbeeld van het tegendeel zie ik niet, evenmin als "heel wat dingen in die verre van juist zijn" in het boek van David MacKay.
Geplaatst door: roland | 21 oktober 2011 om 17:03