« Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht? | Hoofdmenu | Energie in 2030 - boekvoorstelling en symposium »

14 augustus 2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Joris

(1)

Gaaf project! Bedankt voor dit artikel.

eddy

(2)

Ik vraag me af waar er grote vergrootglazen te koop zijn
En of die niet kosteneffiecienter kunnen gemaakt worden dan spiegels

Kris De Decker

(3)

Eddy, ik weet niet waar je ze in België of Nederland kan vinden, maar op internet worden ze in elk geval aangeboden. Zie bv. deze site (al is er geen internationale verzending mogelijk):

http://greenpowerscience.com/SHOPFRESNELHOME.html

Voor wie thuis met dit soort lenzen aan de slag gaat, kijk wel uit wat je doet, dit is geen speelgoed. Als je glas kan smelten, kan je ook vingers smelten of het terras in brand steken (en dat gaat erg snel). Dek de lens ook af als je ze niet gebruikt.

j.v.d.brink

(4)

Zeer interessant artikel.
Hoop dat velen het idee op zullen pakken en het verder ontwikkelen.
Tussen 2 haakjes, op meer kerncentrales zit buiten de lobby, niemand te wachten.

joop

Jeroen

(5)

Automatisch:
Het lijkt me niet ondoenlijk om het volgen van de zon automatisch te laten verlopen. Dat hoeft niet noodzakelijk met sun-track-software die dan vervolgens de richtmotoren van de spiegels aanstuurd.

Goneometrie:
Ten eerste: Gelukkig leert Goneometrie dat, ook al staan alle spiegels onder een andere hoek ten opzichte van het brandpunt, ALLE spiegels steeds DEZELFDE hoekcorrectie ondergaan moeten, terwijl de zon haar baan volgt langs de hemel. Dat is één voordeel.

Nu rest er nog een methode om de richtmoteren aan te sturen.
Ik bedacht dat dit kon door gebruik te maken van relatief eenvoudige elektronica, een pilot-spiegel en een viertal lichtgevoelig censors (LDR's, Light Depended Resistand)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtgevoelige_weerstand

De werking:
De pilot-spiegel reflecteerd een kleine spot zonlicht op een vlak omringt door 4 LDR's (links, rechts, onder en boven).
Wanneer nu die zonlichtspot (door de verplaatsing van de zon) één van de LDR's beschijnt, zet de elektronica de correcpondeerde motors in werking in de corresponderende richting.
Alle spiegels, INCLUSIEF de pilot-spiegel, stellen nu bij, waardoor de zonlichtspot de LDR weer onbelicht laat, waardoor de motoren stilvallen.

NB: De spiegel-aray en brandpunt en de pilot-spiegel en LDR's kunnen los van elkaar geïnstalleerd worden. Ze hoeven dus niet, volgens de Goneometrie, noodzakelijk of het zelfde frame-werk gemonteerd te worden.

De elektronica:
De relatief eenvoudige elektronica stuurt zo zo goed als rechtstreeks de motoren aan zonder enige procesor en rekenkracht, bijna zo eenvoudige als AAN en UIT.

alain

(6)

De P32 zou aan een op de toren vast gemonteerde stirling engine gekoppeld kunnen worden, ipv op stoom te draaien (om electriciteit EN warmte te produceren).

boerke

(7)

Maar Jeroen (Haringman I presume?)

Een dergelijke hoewel simpele oplossing lijkt me uiteindelijk
niet makkelijker dan het aansturen van zo'n array door een ook simpele microcontroller. Die kan uitrekenen waar de zon staat, en richten,
en die bovendien in noodgevallen (storm/heftige hagel) de spiegels in een wind/hagel vriendelijke richting kan leggen.

Buiten dat. LDR's en klein richtsysteem worden vuil. 1x vogelpoep is al fataal

De kosten/stroomverbruik van zo'n microcontroller (20 euro arduino zou voldoende moeten zijn) zijn nihil, voordeel van een klein computertje is wel dat je er evt een extra aan kan hangen, ter controle (of redundancy) doe dat maar eens met normale analoge electronica.

Maar 't lijkt me erg leuk om eens zo'n systeem in het klein te bouwen.
met een beetje tegengewichten moet het geheel tegen heel erg weinig motorvermogen te bewegen zijn, met 2 steppertjes uit een oude scanner kom je al een eind.

maar hoe kom je aan een goedkope experiment sterlingmotor?

Hans Vissers

(8)

Ik woon in de Dominicaanse Republiek en wil een drinkwaterinstallatie bouwen voor kwalitatief hoog, maar goedkoop drinkwater te leveren aan het arme deel van de bevolking. Hiervoor zijn pompen nodig met een vermogen van ongeveer 6kW en super dure filters (Reverse Osmosis).
Ik vraag me af of er systemen te bouwen zijn (of te kopen), waarbij geen hoog vermogens pompen of dure filters nodig zijn, maar waarbij alles op geconcentreerd zonlicht werkt. De prijs moet bij voorkeur onder de 10.000 US dollar blijven bij een productie capaciteit ongeveer 2 tot 3 ton per dag. [email protected]

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl