Een pedaalaangedreven krachtbron in huis kan een waardevolle aanvulling zijn op andere hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind.
Daarbij moet wel beseft worden dat het opwekken van elektriciteit erg inefficiënt is en dat het mechanisch aandrijven van apparaten -- indien mogelijk -- de voorkeur geniet. Hieronder vind je een verzameling links naar plannen voor de bouw van energiefietsen waarmee je elektriciteit en/of mechanische energie kan opwekken.
Niet alle handleidingen zijn gratis, en geen enkele is in het Nederlands. Maar wie een aantal bronnen combineert, de tekeningen bestudeert en een beetje creatief is, kan zowat alles bouwen wat hij of zij wil. Kunnen lassen is handig, maar geen vereiste (je kan ook bouten gebruiken). Mensen die fietsmachines gebouwd hebben of daar mee bezig zijn: foto's van jullie creaties zijn altijd welkom - stuur ze me via e-mail en ik zet ze mee in de reacties.
GRATIS
- Een fietsgenerator voor warmte en elektriciteit (Lowtech Magazine, 2022).
- Mayapedal heeft geïllustreerde instructies voor een aantal populaire energiefietsen met mechanische aandrijving. Om meer gedetailleerde plannen te bekijken moet je het programma Sketchup downloaden.
- Instructables heeft stap-voor-stap instructies voor de notenpeller van The Full Belly Project. De handleiding kan ook als inspiratie dienen voor het ontwerp van andere pedaalaangedreven machines. Op dezelfde site vind je ook een paar handleidingen voor de bouw van een pedaalaangedreven mixer. Verder ook een uitgebreid plan en twee summiere plannen voor de ombouw van een fiets tot elektriciteitsgenerator, en eentje voor de ombouw van een home-trainer tot elektriciteitsgenerator. De informatie op Instructables is vrij toegankelijk, maar voor een meerprijs kan je de handleidingen met één klik in pdf-formaat downloaden.
- Woody Roy Parker biedt gratis plannen aan voor zijn Juicycle, een met trappers aangedreven sapmaker. Registratie is vereist om het document te downloaden.
- Plan voor een pedaalaangedreven generator, te gebruiken in combinatie met je fiets. Geen laswerk nodig.
- Bouwinstructies voor de Dual-Purpose Bicyle van Job Ebenezer.
- "The Dynapod: a pedal power unit", Alex Weir, 1980. De PDF van het boek is gratis te downloaden. Verslag en bouwplan van een pedaalaangedreven krachtbron voor het aandrijven van verschillende apparaten. Enigszins verouderd maar inspirerend.
- "Pedal Power in Work, Leisure and Transportation", James McCullagh, 1977. Dit boek (te bekijken via Scribd) heeft meer informatie en bouwinstructies voor de Energy Cycle.
- Inspiratie kan ook gehaald worden bij pedaalaangedreven machines uit de negentiende eeuw (van de Barnes Company).
- Een hightech keuken zonder elektriciteit.
- Voor een introductie tot al deze machines: lees het artikel "De vergeten toekomst van de fietsmachine".
- Er valt ook veel inspiratie te halen uit de bouw van modulaire vrachtfietsen en andere modulaire hardware.
NIET GRATIS
- "The Human-Powered Home: Choosing Muscles Over Motors", Tamara Dean, 2008. Dit boek (het kost zo'n 15 euro als je het online via Amazon bestelt) bevat naast een geschiedenis van hand- en pedaalaangedreven machines ook een tiental bouwbeschrijvingen voor energiefietsen (vooral met mechanische aandrijving, maar ook eentje voor het opwekken van elektriciteit). Dit is de beste en meest actuele bron voor het bouwen van energiefietsen, maar een goede kennis van de Engelse taal is een must - het aantal tekeningen is beperkt.
- Plannen voor de Pedal Powered Prime Mover van David Butcher zijn te koop voor 50 dollar. Geen laswerk nodig. Meer over deze machine lees je in het artikel: "Hoe milieuvriendelijk is de energiefiets?"
- Plannen voor een pedaalaangedreven "kaarder" voor het bewerken van ruwe wol. Zie ook het artikel: "Een garderobe uit eigen streek".
Meer doe-het-zelf artikels:
- Maak alles zelf: online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers
- Maak alles samen: open modulaire hardware
- Download, print, vouw, plak: de beste gratis bouwplaten op internet
- Lowtech fotografie: maak een gaatjescamera
- Bouw je eigen windmolen: de lowtech "Windbelt" en andere bouwplannen
- Optisch entertainment: bouw een rarekiek
- Schaalmodellen van industriële windmolens
- Automata: duurzaam speelgoed voor ingenieurs
- Breimachine op windkracht: en 4 andere doe-het-zelfprojecten
- Weg met het gazon: prairietuinen, puintuinen, regentuinen en beestentorens
- Maak je eigen lowtech verticale (moes)tuin
- Een lowtech koelkast voor groenten en fruit
Meer over pedaalkracht:
- Hoe milieuvriendelijk is de energiefiets? Het gebruik van een batterij vaagt alle ecologische voordelen weg.
- De vergeten toekomst van de fietsmachine
- Kan een moderne samenleving op menselijke spierkracht draaien?
- Vrachtwagens met trappers: een nieuwe generatie vrachtfietsen.
- Pedaalkracht voor macho's: het sex-appeal van de fiets (voor mannen).
- Cycle chics: het sex-appeal van de fiets (voor vrouwen).
- Voetgangers en fietsers ten oorlog: een likje verf kan wonderen doen.
- Snelwegen voor fietsers: in één ruk van A naar B.
- De Cargo step.
- Fietsen zonder trappers: kickbikes
- Zeilen op de autosnelweg - pedaalkracht en windkracht verzoend
- De velomobiel: hightech fiets of lowtech auto?
- Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen
(1)
Hallo.
We vonden de link naar de site Lowtech via Steven Vromman. Als hobby bouwen we projecten voor energie en allerhande. Naast het veld van werk als Ingenieurs zelf maar deze zijn niet voor public domain. De hobbyzaken echter wel.
En alhoewel nog niet meteen bouwplannen, staat er al één leuk projectje op. Het is echter nog niet volledig af, het ontbrak ons even aan tijd maar het komt er. Toch kan men al een idee krijgen van een energiefiets maken. Mogelijk interesseert het u.
Er komen later nog meer projecten op en de site word aangepast. De link naar de fiets:
http://www.djay-bee.be/fiets/bike1.html
MVG Veerle Messier
Geplaatst door: Veerle Messier | 29 juni 2011 om 15:13
(2)
Beste Kris,
Allereerst bedankt voor jouw website. Ik lees de artikelen regelmatig met veel plezier en ze geven me inspiratie.
Ik ben fanatiek thuisbrouwer en kijkend naar enkele mooie fietsmachines die ik op jouw site zag, ben ik zelf een fietsaangedreven moutpletter gaan maken.
Kijk maar eens op de pagina op mijn website: http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=69&Itemid=21. Wellicht kun je de eerste foto ook op jouw site plaatsen als voorbeeld.
De Trap je te moutpletter doet het prima. Het gaat sneller en gemakkelijker dan malen met de hand. Voorheen maalde ik nog wel eens door een schroefboormachine te gebruiken, maar de accu was nooit krachtig genoeg voor meer dan 5 kg mout en deed het al helemaal niet bij temperaturen onder de 10 graden. Dit is de ideale oplossing.
Geplaatst door: Adrie Otte | 20 juli 2011 om 16:29
(3)
Knap gedaan, Adrie. Ziet er heel goed uit. Helaas lukt het niet om de foto's in de reacties te plaatsen (ik dacht dat dat kon, maar niet dus).
Geplaatst door: Kris De Decker | 22 juli 2011 om 21:33
(4)
Mooie energiefietsen te huur of te koop, met mechanische aandrijving: http://www.robgrip.nl/?page_id=34
Geplaatst door: kris de decker | 06 december 2016 om 00:31
(5)
ik had een idee om achter op de fiets,een dynamo met daaraan een ven van een bureau ventilator,om stroom mee op te wekken voor telefoon,of batterij,hij moet op een verhoging staan die dynamo,maar ik weet niet of dat wel hoog genoeg is om voldoende stroom op te wekken,de bedoeling is als de wind waait de ven ,en tevens de dynamo gaat draaien!en ook weet ik niet of er voldoende voltage mee kan worden gegenereerd?tevens moet er op de fiets een goede standaard zodat deze rechtop staat!
Geplaatst door: p.a van duijn | 01 augustus 2021 om 11:06