De LED-lamp wordt gezien als de opvolger van de spaarlamp omdat ze nog zuiniger is, een langere levensduur heeft en geen kwik bevat. Maar de LED-lamp, die gebaseerd is op dezelfde technologie als computerchips, blijkt heel wat andere schadelijke stoffen te bevatten: koper, goud, nikkel en lood, en - afhankelijk van de kleur van het licht - ook arsenicum, gallium, indium of antimonium.
Allemaal stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. De transparante, plastic behuizing bevat bovendien broomhoudende brandvertragers. LED's leveren dus een vergelijkbaar afvalprobleem op als andere elektronische producten zoals computers en mobiele telefoons.
Onderzoek: Potential Environmental Impacts of Light-Emitting Diodes (LEDs): Metallic Resources, Toxicity, and Hazardous Waste Classification (pdf).
Verwante artikels:
- Hoeveel energie kost digitale technologie? De productie van microchips
- Lichtopbrengst LED-lampen zwaar overschat
- Een huis is geen kerstboom: Leds en wit licht
- De gloeilamp is niet slecht voor het milieu: 300 jaar kunstmatige verlichting
- LED's en de paradox van energie-efficiëntie: Viva Las Vegas!
- Vals licht: spaart een spaarlamp energie?
- Industriële architectuur: licht uit de hemel
- Een computer uit karton: ecotech waanzin
|
Nadat we wisten dat spaarlampen schadelijk en led-lampen dat ook zijn, zijn wij weer teruggekeerd naar de bekende gloeilamp en halogeen-lamp en efficiëntere uitvoeringen daarvan.
Geplaatst door: Erik de Jong | 24 maart 2017 om 03:08
Hallo, dit is al een ouder artikel en ik heb alle artikelen over LED-lampen hier bekeken. Hoe is het intussen met de nieuwste generatie LED-lampen gesteld? Bevatten deze nog steeds al bovengenoemde afvalstoffen? Baat het ecologisch-duurzaam nog steeds niet om je (gloei)lampen in huis te vervangen door LED? Ik stel deze vraag omdat er in mijn stad (Mechelen) een klimaatactie loopt om in groepsaankoop LED aan te kopen voor je huishouden en al je lampen te vervangen. Ik stel me daar vragen bij na een verhuis naar een ouder huis waar de armaturen zijn blijven hangen met nog perfect werkende gloeilampen en zelfs halogeenspots, of het echt zin heeft om die allemaal af te voeren en te vervangen. Zelfs al bespaar ik erop bij mijn elektriciteitsfactuur, na de investering. Het grotere milieu-plaatje is me een grotere zorg. Ik wil ook graag de oprichters van deze actie eventueel beter informeren ;-)
Geplaatst door: Elke | 26 april 2019 om 09:10