« Hernieuwbare energie op grote schaal is een illusie: er is een tekort aan grondstoffen | Hoofdmenu | Opzichtige advertenties stuwen energieverbruik computer fors de hoogte in »

07 november 2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

RIk Almekinders

(1)

Kan ik ook, met in achtname van de bovenstaande clausules, voorstellen doen voor duurzaamheidsonderzoekjournalistiek, met een stimuleringssubsidie erbij? Nee, hè? Maar ik vraag het toch.

Kris De Decker

(2)

Ja, toch wel Rik. En goed dat je me daar aan herinnert, want ik wilde die mogelijkheid er nog in stoppen en dat vergat ik uiteindelijk.

Dus bij deze: als iemand graag een bepaalde onderwerp uitgespit ziet, doe dan een voorstel. Liefst via e-mail.

Bedankt, ik heb de optie mee in de tekst verwerkt.

Stefan

(3)

Beste Chris, je zou ook donatie potjes kunnen opzetten bij www.tipit.to

Kris De Decker

(4)

Dank voor de, euh, tip. Maar dat soort donatie-potjes geeft niet de mogelijkheid om voor een bepaald artikel te kiezen.

Kris De Decker

(5)

Eerste voorstel van een lezer is binnen. Een voorstel gaat liefst gepaard met een "stimuleringssubsidie", maar dat is geen vereiste.

Joost Callebaut

(6)

En is het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te doen ?

Kris De Decker

(7)

Nee, giften zijn fiscaal niet aftrekbaar. Vermoed ik althans. Blijkbaar is het allesbehalve vanzelfsprekend om daar voor in aanmerking te komen:

http://fiscus.fgov.be/interfaoifnl/giften/instellingen/inleiding.htm

Bij het Fonds Pascal Decroos zijn giften evenmin fiscaal aftrekbaar, en dat geldt ook voor online media-initiatieven zoals Apache:

http://www.fondspascaldecroos.org/inhoud/page/schenkingen

http://www.apache.be/steun-ons/

Dus ik vrees dat het per definitie niet kan.

Allard

(8)

Voor een overboeking van een normale bankrekening uit NL is naam en adres verplicht. Wat kan ik invullen? Verder worden de kosten van een "overmaking buitenland" verplicht gedeeld dus ik weet niet of er dan veel overblijft van het bedrag.

Heb je anders geen PayPal rekening of zoiets? Dan kun je tevens eenvoudig een "Doneer" knop op je website plaatsen. PayPal laat tevens de mogelijkheid om een omschrijving toe te voegen zoals bij ieder andere bank...

Kris De Decker

(9)

Allard, bedankt. Dat wist ik niet. Het lijkt me echter niet verstandig om mijn privaat adres op internet te publiceren. Nederlanders zullen dus voorlopig eerst een e-mailtje naar me moeten sturen om die gegevens op te vragen. Ik ga bekijken hoe ik dit eleganter kan aanpakken, met een postbus of zo.

Wat betreft kosten bij internationale overschrijvingen: was dat niet gratis als je gebruik maakt van IBAN en BIC code?

Ik heb een PayPal betaaloptie toegevoegd. Als je die gebruikt om via kredietkaart te betalen, neemt PayPal daar helaas ook een hap uit: 0,35 euro + 3,4 procent van het bedrag. Bij een bankoverschrijving via PayPal of een overschrijving van PayPal naar PayPal account is dat niet het geval.

Allard

(10)

Kris, de PayPal optie is perfect. Een klein bedrag met toelichting onder "Write a remark to the vendor" is onderweg!

Kris De Decker

(11)

Sterker nog, het bedrag is al gearriveerd. Dank, Allard.

Renaat

(12)

Met gebruik van IBAN en BIC kost een internationale overschrijving binnen de Europeese Unie niet meer dan een nationale overschrijving. Voor Nederlanders zal dat dus (bijna?) altijd kosteloos zijn.

Jan Fabry

(13)

"Het is niet helemaal uitgesloten dat ik bij een beter dan verwacht resultaat met het geld naar een Caraïbisch eiland verdwijn." Hmm, afgaand op je artikels zal dat dan niet per vliegtuig, maar per roeiboot zijn. En dan hebben we je nog wel te pakken voor je het Kanaal uit bent.

Kris De Decker

(14)

Het stiekeme plan is eigenlijk een oude zeilboot te kopen, maar dat zal weinig verschil maken :-)

Sara

(15)

Het onderwerp 'groene gadgets' lijkt mij sowieso al meteen schrapbaar want: hoe 'groen' die gadgets dan ook mogen zijn, het zijn gadgets en dus per definitie gemaakt om onduurzaam te zijn. Om slechts te gebruiken zolang de hype duurt en daarna in de prullenmand te belanden (hopelijk gesorteerd).

Kris De Decker

(16)

Het resultaat na één maand: 9 giften voor een totaal van 132 euro, oftewel een gemiddelde van 14,77 euro per gift. Zes mensen spraken ook hun voorkeur uit voor een bepaald artikel. Hartelijk dank aan alle donateurs!

Ik vraag me af of het nuttig zou zijn om bij elk artikel ook een bedrag te zetten waarnaar wordt gestreefd. Alle input daarover is welkom.

J.P.

(17)

Beste Chris,
Proficiat met de reeds geleverde prestaties en hartelijke dank hiervoor.
"artificial photosynthesis" lijkt mij ook wel een onderwerp om eens iets over te schrijven.
Vriendelijke groeten en prettige feestdagen
JP

Berta

(18)

De debuterende voorstellen worden nu wel erg summier gepresenteerd. Sleep lezers mee in een inspirerende inleiding, waarin je aspecten en grenzen van het artikel aangeeft en wellicht nog wat creatieve tentakels van het onderwerp en vervolgens abrupt stopt (het geld was op).
Een beetje gemeen maar volgens mij zit je dan binnen de kortste keren op de Cariben (niet erg zolang je daar maar een internetaansluiting hebt).
Ik zal mijn bijdrage vast reserveren.
Berta

Kris De Decker

(19)

Berta, bedankt voor de suggestie. Maar ik betwijfel sterk of dat de reden is. Er komen evenmin algemene giften binnen. Het ziet er gewoon naar uit dat de overgrote meerderheid van de lezers geen geld over heeft voor Lowtech Magazine. Dat is teleurstellend, maar het zij zo.

De komende maand publiceer ik het verhaal over de warmtepompen. Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel weer.

In elk geval bedankt aan de sponsors.

Jan Fabry

(20)

Een doelbedrag zou volgens mij wel veel helpen. Ik heb tien euro gegeven, maar ik had geen idee wat een gepast bedrag zou zijn. Ik denk dat bijna niemand van ons weet wat een artikel kost, ook niet in de "klassieke" journalistiek. Misschien ook eens een "meta-artikel" waarin je uitlegt hoe je zo'n artikel schrijft, en hoeveel werk daar in kruipt?

Kris De Decker

(21)

Jan: dat zou inderdaad een goed idee kunnen zijn. Ik ga - ook op basis van de andere reacties hieronder - het systeem eens herbekijken. Maar dat doe ik pas nadat ik het artikel over warmtepompen heb afgewerkt. Daar zitten in elk geval 4 mensen op te wachten :-)

Ook zou het helpen als ik mijn bankrekening wat nauwgezetter nakeek. Ik beloofde dat hierboven elke maandag te doen, maar dat was de laatste twee maanden niet het geval.

Bedankt voor de gift.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl