Overbevolking is een gevoelig onderwerp, ook op Lowtech Magazine. Volgens de enen ligt de snelle aangroei van de menselijke soort aan de basis van alle ecologische problemen. Volgens de anderen kan de aarde best 6 miljard of meer mensen huisvesten als het westerse consumptiepatroon wordt aangepakt.
Arne Hendriks, die zich eerder al liet opmerken met de website "The Repair Manifesto", geeft het debat een wel heel onverwachte wending. Zijn voorstel: genetische manipulatie van de mens, zodat we op termijn nog maar 50 centimeter groot zijn. En dan kunnen we best met een SUV blijven rijden, of elke dag vlees eten. Het is een onrealistisch (?) maar provocatief idee dat Hendriks met verve uitwerkt via wekelijkse blogposts.
(1)
Of je nu denkt dat we gerust met 6 miljard op deze aardbol kunnen wonen, of dat je denkt dat 1 miljard of 20 miljard de grens is, over één ding kunnen we het toch eens zijn: er IS een grens, waar die dan ook ligt. Op een bepaald punt moet de wereldbevolking zich stabiliseren. En ofwel gebeurt dit door maatregelen die door de mensen zelf getroffen worden (door geboortebeperking, of toch minstens een financiële “ontmoediging” voor het krijgen van teveel kinderen), ofwel zal de natuur zelf wel een oplossing vinden (hongersnoden, epidemieën en dergelijke)
Wij moeten ons eens serieus de vraag stellen: in wat voor wereld WILLEN we leven ? Heel het idee van een maakbare toekomst, een maakbare wereld schijnt gewoon niet meer te bestaan. Het enige waar wij aan denken is hoe we ons kunnen aanpassen aan een wereld waarin de bevolking exponentieel blijft groeien.
En hoewel er telkens methoden gevonden kunnen worden om meer mensen op de aarde te onderhouden, door betere landbouwmethoden, genetisch gemanipuleerde gewassen of (vooruit dan maar) genetisch gemanipuleerde MENSEN, de vraag is of we deze richting wel uit willen. Hoe groter het bevolkingsaantal, hoe lager uiteindelijk de gemiddelde levensstandaard. Kunnen we er niet beter voor kiezen om de wereldbevolking onder controle te houden, zodat de mensen die op aarde wonen in relatief comfortabel kunnen leven, en misschien ook nog hier en daar wat natuur overhouden ?
Geplaatst door: Ann | 09 augustus 2010 om 15:19
(2)
Aan Ann. De discussie rond bevolkingsgroei is hier al meerdere malen gevoerd.
Het is veel efficienter en sneller om onze, westerse, levensstijl aan te passen (d.i.: anders en minder consumeren, verplaatsen enz.) dan om de bevolkingsgroei aan te pakken. een gemiddelde amerikaan of europeaan heeft een veel grotere impact op het milieu dan een gemiddelde afrikaan.
En moest de mens kleiner kunnen worden gemaakt door genetische manipulatie (minimensjes? :-)) dan zou dit ook nog veel te lang duren.
Of je het nu graag hoort of niet we zullen moeten leren leven met de idee dat we minder zullen kunnen rijden (en zeker niet met een SUV), vliegen, vlees eten etc. in de (nabije) toekomst
Geplaatst door: lieven | 09 augustus 2010 om 18:12
(3)
WAANZINNIG! Dan zitten we na enkele generaties van 50cm mensjes toch ook weer terug met een overbevolking.
Geplaatst door: Jan | 15 augustus 2010 om 16:51
(4)
Ik stel niet voor om gewoon door te blijven rijden in SUV's en vlees te blijven eten, ik stel voor dat wij onze ongefundeerde obsessie met lengte inruilen voor een ander, meer praktisch mensbeeld. Bovendien denk ik niet dat het onvermijdelijk is dat wij met overbevolking te maken krijgen, dit lijkt eerder een resultaat van maatschappelijke ontwikkelingen.
Geplaatst door: Arne Hendriks | 17 augustus 2010 om 01:16
(5)
Dat we kunnen blijven rijden in SUV's en vlees kunnen blijven eten is mijn conclusie, Arne. Het is een logische gevolgtrekking uit jouw idee: een SUV voor een mens van 50 centimeter is zeer waarschijnlijk minder slecht voor het milieu dan een compacte middenklasser voor een mens van 1m80. Jouw bericht over budgetvliegtuigmaatschappijen sluit daar overigens nauw bij aan.
Geplaatst door: Kris De Decker | 17 augustus 2010 om 10:33
(6)
Als we toch met gentech aan de slag gaan ...
Is het niet mogelijk de mens zo aan te passen, met een afkeer van vlees en erg honkvast met een minimale reislust?
Geplaatst door: Roland | 20 augustus 2010 om 11:18