Het zopas opgerichte "International Traditional Knowledge Institute" (ITKI) is een ambitieuze poging om traditionele technieken en vaardigheden van over de hele wereld te behoeden voor de vergetelheid.
Volgens UNESCO zijn ze van onschatbare waarde voor het ontwerpen van duurzame oplossingen in het heden en in de toekomst. Kern van het project is een gratis toegankelijke online encyclopedie over traditionele technologie. Al zal het jaren duren eer die volledig is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Techniekfilosoof Lewis Mumford vestigde 40 jaar geleden in zijn boek "The Pentagon of Power" de aandacht op een zeer belangrijk verschil tussen moderne en traditionele technologie. Techniek die voorafging aan de Industriële Revolutie nam vernieuwingen en innovaties altijd op in een traditioneel kader. Er werd verder gebouwd op uitvindingen en vaardigheden van eerdere culturen. Moderne techniek gaat er daarentegen prat op om de technische verwezenlijkingen van eerdere periodes uit te wissen, en dat zo snel en volledig mogelijk.
Kennis verdwijntHet gevolg is dat er momenteel een enorme hoeveelheid kennis verloren dreigt te gaan. Het "International Traditional Knowledge Institute" wil daar een stokje voor steken, omdat veel van die oude technieken vandaag erg nuttig kunnen zijn. Vaak zijn ze superieur aan moderne high-tech oplossingen omdat ze geen fossiele brandstoffen nodig hebben, erg spaarzaam zijn met water en grondstoffen, en veel goedkoper zijn.
Het idee om een databank van traditionele kennis op te zetten werd gelanceerd door de Italiaan Pietro Laureano, architect, stedenplanner, auteur en UNESCO-consultant gespecialiseerd in woestijngebieden en de Islamitische samenleving.
Laureano werkte acht jaar lang in de Sahara en coördineerde pilootprojecten in Algerije, Jordanië, Jemen en Ethiopië. Daar werden eeuwenoude waterbeheertechnieken opnieuw in ere hersteld, met groot succes.
"We willen de draad van de traditie weer oppikken", zei Laureano eerder deze week in een interview met de Franse krant Le Monde. "Cultureel erfgoed is niet alleen te vinden in monumenten en musea. Het bestaat evengoed uit de werken en de landschappen die de mens heeft gecreëerd."
Databank
Momenteel bestaat het project hoofdzakelijk op papier, met uitzondering van een fysieke site die momenteel een ruïne is (het Gualchiere di Remole, een middeleeuwse ommuurde stad in Italië waar het hoofdkwartier van de organisatie zal gevestigd worden), en een prototype van de "Traditional Knowledge World Bank".
De "icon-page" geeft een idee van hoe die database er zal uitzien. Achter de meeste icoontjes - die elk een specifieke techniek vertegenwoordigen - zit momenteel slechts fragmentarische of helemaal geen informatie, maar alleen al de inventarisatie van technieken en vaardigheden is veelbelovend. De data die al zijn ingevuld betreffen meestal technieken voor waterbeheer en irrigatie in woestijngebieden.
Volgens Laureano zullen tientallen experten vele jaren nodig hebben om de traditionele vaardigheden en technieken van over de hele wereld te inventariseren, catalogiseren, bestuderen en publiceren. Het hoofdkwartier van de organisatie, dat een demonstratiecentrum moet worden voor traditionele technologie, zal eerder klaar zijn - over 3 tot 4 jaar.
FilosofieDe filosofie van het Traditional Knowlegde Institute is krak dezelfde als die van Lowtech Magazine.
Het is niet zozeer de bedoeling om oude technieken zomaar opnieuw in te voeren. Eerder dienen ze als inspiratie voor een nieuw denkkader dat op het model van traditionele kennis is gebaseerd. Er kunnen dus betere materialen of elektronica worden ingezet.
Het instituut wil ook een economische rol spelen. Bedrijven die traditionele technologie herintroduceren op een innovatieve manier kunnen er steun vinden. Mijn enige kritiek op het project is dat het zich (voorlopig?) exclusief richt tot ontwikkelingslanden. De geïndustrialiseerde wereld heeft evenveel nood heeft aan een nieuw soort technologie.
Het International Traditional Knowledge Institute wordt gesteund door UNESCO, de UNCCD, het Italiaanse ministerie van milieu en de regionale overheid van Toscanië. Er is meer informatie te vinden bij het Research Centre on Local and Traditional knowledge (IPOGEA, opgericht in 1993) en het International Centre on Traditional Knowledge (IKTNET, opgericht in 2007). Beide organisaties zullen verantwoordelijk zijn voor de uitbouw van de database. Op IKTNET is een ander prototype van de database te vinden, dat meer weg heeft van een blog.
Lezer Thierry Caminel bracht ons het nieuws. Merci beaucoup, Thierry !
Verwante artikels:- Geschiedenis van de windmolen: industriële revolutie in de Middeleeuwen
- Tegels als een alternatief voor staal: het tamboerijngewelf
- Haal de zon in huis: de revival van de Middeleeuwse tegelkachel
- Het Museum voor de Oudere Technieken: handwerktuigen
- De geschiedenis van de techniek in Nederland : zesdelig boekwerk online
- België en Nederland voor de Industriële revolutie : stadsplannen
- Industriële architectuur: licht uit de hemel
- De sterrenhemel als GPS: sterrennavigatie
- Een ring van vuur: de Hoffmann oven
- Maak alles zelf: online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers
Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail, feed, twitter of facebook.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
(1)
Mooi. Ik zou wel inventarisator willen worden bij ITKI. Of misschien ben ik het al, maar mis ik alleen de kennis van het archiveersysteem *frabricchia* (als *flora*, van Linneaus) om een door mij onder een braamstruik aangetroffen gasmeter op de juiste manierop de ponskaartjes van de database te krijgen.
Geplaatst door: RIk Almekinders | 24 juli 2010 om 14:56