« Elektrische auto rijdt precies even ver als honderd jaar geleden | Hoofdmenu | De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld »

09 juni 2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Kris De Decker

(1)

Natuurpunt stelt dat een prairietuin niet perse goed is voor de biodiversiteit. Het is belangrijk om geen uitheemse soorten te gebruiken die invasief kunnen zijn. Opletten dus.

http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/tuin/hoe-ecologisch-is-een-prairietuin_1783.aspx

Al is er ook kritiek op de kritiek van Natuurpunt:

http://onderdeappelboom.wordpress.com/2010/04/02/siergrassen-prairietuinen-en-vermoeiende-ecologen/

Kris De Decker

(2)

Mier heeft nu ook een antwoord op de kritiek van Natuurpunt:

http://www.mier.be/experimenten/eco-prairietuin.html

én een nieuw experiment: het "ruigtegazon":

http://www.mier.be/experimenten/ruigtegazon.html

Stormbeest

(3)

Ik ben het volledig eens met dit artikel. Wat in de meeste tuinen te zien is, lijkt nog het meest op een aangeharkte woestijn: gemillimetreerd gras, kale aarde met hier en daar een bloempje of een gekortwiekt struikje,... en net als een struik lekker begint te groeien, wordt daar met de snoeischaar weer het grootste deel van verwijderd. De oorzaak van dat gedrag is de mentaliteit van de mensen. Bij de meeste westerse mensen zijn namelijk, bewust of onbewust, van mening dat wilde natuur, dus een stuk grond dat min of meer op zijn beloop wordt gelaten, inferieur is aan door de mens aangelegde en bewerkte tuinen. Het is interessant eens de column "De natuur is geen tuintje." van de Nederlandse schrijver Herbert Blankesteijn te lezen. (http://members.multimania.nl/return/tuintje.htm) Het gaat dan wel over Nederland, maar wat hij schrijft geldt zeker ook voor België. Overigens merkt hij op: "Ook niet op voortuintjes met gewiede bloemperken en gladgeschoren gazons, of op zorgvuldig aangelegde en onderhouden parken." Er zijn echter veel mensen, zoals bijvoorbeeld mijn vader, die zelfs dit "natuur" noemen.

Herman Vanmunster

(4)

Ik mis het groendak in dit het rijtje op deze pagina. Er zijn zelfs systemen geschikt voor daken met een helling tot 45°. Voordelen: regenwater wordt gebufferd, dak is beter geïsoleerd, dak is ook beter beschermd tegen slijtage. Er wordt een stukje groen 'teruggegeven' aan de natuur, geluidsisolerend, luchtzuiverend, ...
Nadelen: niet (of minder) geschikt indien regenwater opgevangen wordt voor huishoudelijk gebruik, niet combineerbaar met zonnepanelen. (?) Sommige websites raden een jaarlijkse onkruidbestrijding aan . Ik vraag me af hoe groot de ecologische voetafdruk is voor de constructie van een groendak, vooral dan van een hellend groendak (anti-schuifsysteem nodig).

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl