« De "Bloom Box": groene energie uit een doosje? | Hoofdmenu | Maak je eigen lowtech verticale (moes)tuin »

13 maart 2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Tim

(1)

Opletten met kort-door-de-bocht-uitspraken zoals: "De Verenigde Staten importeren slechts 10,8 procent van hun CO2-uitstoot, tegenover een gemiddelde van 25,4 procent in heel Europa."

Met statistiek kan je alles bewijzen. Je uitspraak kan wel kloppen, maar geeft een verkeerde indruk, zoals in je verdere analyse van de absolute uitstoot per capita (de enige juiste meetmethode) ook blijkt. Hoe hoger je absolute uitstoot, hoe kleiner het percentage van de afwijking voor een gelijke afwijking...

Ook het beschuldigen van de Luxemburgers verdient een kanttekening: Iedere vrachtwagenchauffeur in heel Europa (en nog een hele hoop particulieren er bovenop) rijdt graag een ommetje als hij in de buurt is om daar zijn tank te gaan volgooien, en geloof me, die impact is echt enorm. En hoeveel Nederlanders komen elke week in België tanken?...

ROLAND

(2)

Onderzoekers van CICERO, het Center for International Climate and Environment Research in Oslo maakten eerder een berekening van de ekologische voetafdruk en kwamen tot een jaarbelasting per persoon voor Amerikanen van 29 ton CO2, Australiërs van 21 ton en Canadezen vant 20 ton. Hoger dan de hier genoemde 22 ton voor de VS, 16.7 ton voor Australië en 16.6 ton voor Canada.
http://www.hier.nu/klimaatnieuws/CO2-uitstoot/0/1488/Amerika_veruit_grootste_CO2-uitstoter_(toch).html

Kris De Decker

(3)

Dank voor de link, Roland. Helaas staan er geen cijfers bij voor andere landen, dus we weten niet of het aandeel van de VS groter is dan in het onderzoek dat ik bespreek, of dat alle landen hoger scoren door een andere berekeningsmethode.

lieven

(4)

Interessant artikel en inderdaad een 'vergeten' aspect van onze CO2-uitstoot is de onrechtstreekse uitstoot door ons consumptiegedrag. Analoog aan de 'carbon footprint' zijn er studies gemaakt over de 'water footprint' waaruit ook blijkt dat westerlingen heel wat meer water verbruiken dan ons verbruik hier.

Kris De Decker

(5)

Goed dat je mij daar aan herinnert, Lieven. Ik schreef er zelfs een artikel over:

http://www.lowtechmagazine.be/2007/10/virtueel-water.html

toon

(6)

'Zonder kerncentrales zou België nog veel slechter scoren...': België en zijn afval komen ook ter (op)sprake in onderstaand -huiveringwekkend- artikel :
http://www.hln.be/hln/nl/6756/Kernenergie/article/detail/1099068/2010/04/29/Mayak-milieuholocaust-zonder-voorgaande-in-Oeral.dhtml

Marc

(7)

Ik word een beetje moe van dit de blanke man heeft alles weer gedaan/noble savage verhaal. Weet je hou asociaal ze in derdewereld landen zelf met het milieu om gaan? Als ze de kans en geld zouden hebben, zouden ze veel meer vervuilen dan wij. Maar nee, kom maar weer met het weg met ons verhaal.

Renaat

(8)

@ Marc,

als je een beetje weet hoe zeer vervuilende industrieën zijn geëvolueerd over de jaren heen (textielindustrie, mijnbouw, technologie-industrie, …) dan zou je weten dat een belangrijk deel van vermindering van de vervuiling in België en Nederland is te verklaren door de vervuiling van de echt vervuilende industrie naar bepaalde andere landen. De vervuiling die daar wordt veroorzaakt is nog steeds grotendeel ten dienste van de productie van producten voor ons.

En ja, de aandacht voor vervuilingsproblematiek in de eigen leefomgeving is gegroeid. Maar dat is ook pas gebeurd nadat zoveel mensen het hier economisch zo goed hadden dat ze aandacht aan die probleem konden besteden.

In de landen die nog zwaar vervuilen is er ook nog vaak sprake van stevige armoede en van onderbetaalde, ongeschoolde arbeiders die moeten vechten om te overleven kan men niet veel aandacht voor het milieu verwachten.
Die ongeschoolde laagbetaalde arbeiders werken overigens ook om de door ons geconsumeerde artikelen zo goedkoop mogelijk te maken.

Suggereren dat wij dus zoveel verder staan in het milieudenken en dat zij veel minder van goede wil zijn is de waarheid veel te simpel voor te stellen.

De meeste mensen hier zouden (als ze werkelijk milieubewust zijn) er ook voor kunnen kiezen om producten te kopen die met de nodige aandacht voor het milieu (en zo gewenst lokaal) werden geproduceerd. En als consument hier hebben wij dus gigantisch veel macht. Die macht ontkennen en naar het buitenland kijken als 'de grote vervuilers' is erg makkelijk maar volkomen onterecht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl