« Houtgasauto's: rijden op brandhout | Hoofdmenu | Oorlog om windenergie? »

18 januari 2010

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Fred

(1)

dit magazine is zo waanzinnig goed! Dank u voor al de moeite.

Anne

(2)

"...Soms lijkt het alsof de aandacht voor het milieu alles alleen maar erger maakt. Zie ook: biobrandstoffen, microwindturbines, CO2-opslag, nanotechnologie of LED's..."

Dat lijkt niet alleen zo. Het is nu eenmaal een gegeven dat alle oplossingen die de mens bedenkt om eerder aangerichte schade aan o.a. milieu averechts werken. Dat heeft te maken omdat de mens zijn comfort niet kwijt wil raken. Want wie heeft nu verzonnen dat bijvoorbeeld een ijskast die moet koelen in een door centrale verwarming verwarmde woning gezet wordt - terwijl het buiten in de winter koud genoeg is om het buiten te zetten. Nee, de mens moet leren om aardig wat stappen terug te zetten... ook met de computer.

Thomas

(3)

De maker zelf claimt uiteraard dat dit veel duurzamer is, maar ik dacht eerst aan straling:

"I guess people don't realize that even though the outside of most prebuilt systems these days are plastic, they are lined with steel, not only for structural integrity but for RF shielding.

Interference from cell phones, microwaves, or motor based appliances will cause very strange problems like reboots. Also the computers themselves are a source of interference to other devices. Here's an experiment you can do yourself with two PC's. Open the side covers of each, and aim the openings of them at each other. You're likely to see weird things start happening, although it may take some time.

This could be resolved by adding a layer of metal foil to the inside of the cardboard and then attaching it to the systems ground plane."

http://www.engadget.com/2009/02/05/recompute-a-closer-look-at-the-sustainable-cardboard-pc/

toon eerdekens

(4)

Allemaal juist !
Ook het argument dat de kartonnen behuizing het e-waste probleem niet oplost.
Toch maakt de auteur een dikke fout:
"De behuizing vormt niet het milieuprobleem van een computer".
Het plastic veroorzaakt wel degelijk een enorm mileuprobleem, natuurlijk samen met alle ander plastic. Daarom is het niet zo stom om dat plastiek te vervangen; en als karton niet voldoet, waarom dan geen aardewerk, glas, metaal...
Materialen die niet branden, maar ook nóóit een
ecologische catastrofe zullen veroorzaken.
Plastic dus wél. Nu al. Daarom vinden we het een
goed idee dat de behuizing al wordt aangepast.
Voor de rest : alle lof voor de argumenten van de auteur.

piet vermeersch

(5)

test- aankoop over de mobiele telefoon met zonnepanelen : 'Maar de grootste vraagtekens zetten wij bij de raad die we van de fabrikant meekrijgen, namelijk om het toestel niet te lang aan de zon of aan een warmtebron bloot te stellen...' (test-aankoop december 2009)

Thierry

(6)

Ik maak me er geen zorgen om. Recompute zal hier bijzonder weinig stuks van verkopen, zoniet geen enkele.
Ik hoop enkel dat niet nog meer marketing boys zich laten verleiden door deze dwaasheid.

Jack Hage Sr.

(7)

Computers met een kunststof- behuizing zijn juist een toevoeging aan de kringloop.

Wel eens van kunststofrecycling gehoord ?
Korreltjes draaien en gewoon hergebruiken.

Voor alles te hergebruiken!
Van autobumper tot stofzuiger.
Of wederom als computermantel.

Jack Hage Sr.

www.kurepronn.nl

Renaat

(8)

@ Anne,
beweren dat alle oplossingen die de mens bedenkt om eerder aangerichte schade te herstellen averechts werkt vindt ik te kort door de bocht. Er worden wel degelijk zinvolle maatregelen genomen die veel meer voordelen dan nadelen hebben.
Maar het klopt wel dat dat lang niet voor alle maatregelen geldt en dat hetgeen als 'milieuvriendelijk' wordt voorgesteld dat lang niet altijd is.

@ Ton Eerdekens,
natuurlijk vormt het plastiek ook een milieuprobleem, maar het vormt niet HET milieuprobleem van computers. De problemen veroorzaakt door andere elementen van computers steken daar nog met kop en schouders bovenuit.

@ Jack Hage Sr.
als je de moeite had genomen om wat meer te lezen op deze blog (waar ik overigens niets met te maken heb, dus ik spreek niet namens de auteur), dan zou je weten dat Kris de Decker zonder twijfel al van kunstofrecyclage heeft gehoord.
Maar heb jij ooit van downcycling gehoord en ken jij de huidige realiteit. Want de realiteit is dat een ontzettende hoeveelheid oude computers nog gewoon (hier maar vooral in bepaalde ontwikkelingslanden) gewoon op een stort belanden en dat er helemaal niet gerecycleerd wordt. De realiteit is eveneens dat het meeste kunststof dat toch wordt gerecycleerd, niet wordt gebruikt voor evenwaardige producten maar wordt 'gedowncycled'. En downcycling is beter dan rechtstreeks storten of verbranden maar vertraagt enkel het afvalprobleem, het lost het niet op.
Die realiteit staat los van wat er theoretisch mogelijk is (namelijk een bijna volledige recyclage tot evenwaardige producten). Wat mogelijk is, is immers niet wat er gebeurt.

Renaat

(9)

@ Jack Hage Sr.

ik heb de website van je firma eens bekeken, en dat zijn de perfecte voorbeelden van downcycling. Vroeg of laat zitten we wel degelijk met een overschot (je kan geen banken, palen, ... blijven produceren). En die paaltjes, banken, tuinhuisjes, vuilnisbakken 'lossen' vroeg of laat op en zo komt het plastiek alsnog in de natuur terecht. Plastiek kan men eigenlijk het best zoveel mogelijk vermijden, maar waar het niet anders kan is enkel recycleren tot evenwaardige producten een goede zaak, niet het downcycling (vertraagd dumpen) waar u firma zich met bezig houdt.

Meer informatie hierover:
http://plastiek-stop.blogspot.com/
en in het bijzonder:
http://plastiek-stop.blogspot.com/2009/10/straatmeubilair-en-de-recyclage-leugen.html

Anne

(10)

@ Jack Hage Sr.:

Uiteraard kun je kunststof hergebruiken. Hele woonwijken hebben nu zo'n grijs-oranje container staan. Alleen: Het ophalen van plastic gebeurt met een vrachtauto, die misschien 1:3 of 1:4 rijd. Uitstoot van CO-2 en fijnstof dus. Het verwerken van plastic voor hergebruik kost ook weer aardig wat CO-2, daar het verwarmd moet worden. Alles wat wij doen levert CO-2 op - zij het tijdens productie, zij het tijdens transport dan wel tijdens montage. Het is en bijft een behoorlijk ingewikkelde problematiek. Pas als je het kan hergebruiken door (bijna) volledig CO-2 vrij te werken is het echt zinvol.

Let wel: ik pleit er niet voor om juist niet te hergebruiken. Productie van nieuw plastic kost ook CO-2, en heeft het probleem van het afval van het oude product. Verbranden is ook weer een CO-2 probleem. Het kan maar op één manier: wat je hebt zo lang mogelijk blijven gebruiken, of - wat past in mijn eerdere opmerking - het product niet meer aanschaffen.

By the way: zelfs het plaaten van mijn reactie levert CO-2 op... Veel meer dan je denkt...

ROLAND

(11)

"Karton is zonder twijfel een veel milieuvriendelijker materiaal dan plastic en metaal"
Te stellig en daarom onjuist. Ook de produktie van papier en karton belast het milieu aanzienlijk, meer dan een aantal plastics of soms gemakkelijk terugwinbare metalen.

"Terwijl de echte oplossing voor de hand ligt" WELKE DAN? Met veel minder energieverbruik krimpt het brandgevaar, maar blijft het een wegwerpprodukt. Waarom geeft een kartonnen behuizing tot een snellere afdanking? Bezwaar tegen karton is vooral de brandonveiligheid en tegen de elektronika produkten de korte levensduur. Waarom niet een fors statiegeld en/of een terugname/hergebruiksplicht?

Renaat

(12)

@ Roland,

natuurlijk belast ook de productie, recyclage en eindverwerking van karton het milieu. Maar als je beweert dat er een aantal plastieks zijn die het milieu minder belasten dan karton dan stel ik voor dat je met concrete namen (van die plastieks) en concrete cijfers komt. Anders is wat je zegt volgens mij niet meer dan een holle niet onderbouwde uitspraak.

Marc Schelles

(13)

Zoals steeds op deze site, prachtig artikel met erg goede argumenten!
Deze kartonnen PC behuizing is er inderdaad een mooi voorbeeld van greenwashing. Als het er aan de buitenkant maar groen uitziet is het goed genoeg. Ik zou er trouwens niet van opschrikken indien men een aluminium binnenlaag gebruikt als EMI shielding materiaal... En begin die combinatie maar eens te recycleren..De componenten vertegenwoordigen een veel grotere negatieve impact aan het milieu dan de behuizing.
Ik versta trouwens niet hoe men zoiets gecertificeerd en verkocht krijgt (beiden hangen meestal samen..). Behuizingen voor elektronische toestellen moeten normaal voldoen aan normen voor brandwerendheid, UL 94 VO is een vd bekendste normen in deze, en karton zal daar zeker niet aan voldoen.

Het is net door deze strenge normen dat men brandvertragers gebruikt in kunststoffen. Je hebt schadelijke en minder schadelijke vlamvertragers ivm toxiciteit en invloed op het milieu. Zoals steeds zijn deze ‘schadelijke’ types dan weer goedkoper en hebben minder negatieve gevolgen voor de mechanische en verwerkingseigenschappen.
Ook interessant om te vermelden dat er ook kunststoffen bestaan die vlamvertragend zijn zonder toevoeging van vlamvertragende additieven (bv: PES, PPSU, PEI, PEEK ..). Deze zijn echter van een prijsklasse die enkele malen hoger ligt dan ‘commodities’ zoals ABS, PS, PBT. Ook weer een bewijs dat vlamvertragers vooral nodig voor het gebruik van goedkopere materialen in deze toepassingen.
Ik denk ook dat de toekomst voor duurzaam gebruik van kunststoffen in deze toepassing recyclage is. Cradle to cradle of, indien nodig, recyclage volgens een cascade systeem waarbij de product waarde en kwaliteit bij elke stap een beetje achteruit gaat. Dit ligt wel iets moeilijker met kunststoffen die vlamvertragende additieven bevatten (meer kans op degradatie).
groeten, Marc

Trackbacks

(14)

http://postfossiel.nl/blog/2010/01/20/olievrije-gadgets/

ROLAND

(15)

@ Renaat
Mijn opmerking betreft de stellige, algemene uitspraak: "Karton is zonder twijfel een veel milieuvriendelijker materiaal dan plastic"
Plastiek heeft voordelen: http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Kunststof
en is soms ook afbreekbaar:
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Composteerbaar+kunststof

Lodewijk

(16)

Beetje jammer dit artikel. Deze behuizing is beide goedkoop en duurzaam te MAKEN dat wordt hierin zelfs beaamt. Maar, zo wordt er verder gegaan, als een milieubelastender productie proces tegen een veel langere levensduur staat is dat niet erg.

Hierbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat mensen altijd pre-build systemen kopen en de oude behuizing weggooien. Waar het ook van gemaakt is.

Ook is van de Recompute een zelfbouwkit te krijgen en zou het je kunnen inspireren om zelf eens te kijken naar een andere manier om dingen te verpakken.

Overall een redelijke milieuwinst.

Nic. Pleumekers

(17)

Onvoorstelbaar toch, een computerfabrikant, die voor de behuizing een materiaal gebruikt, dat zo vlam kan vatten. Zelfs de meest onervaren computergebruiker leest in de handleiding, dat hij moet zorgen, dat de ventilatieroosters van het apparaat niet afgedekt worden, omdat het ding dan oververhit kan raken, maar deze fabrikant is zich van geen gevaar bewust.

Of zou hij toch beter weten dan menig ander, dat karton als behuizing beslist niet brandgevaarlijker is dan brandwerend gemaakt kunststof?
Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat eerstgenoemd materiaal de warmte die van de actieve delen afstraalt in mindere mate overneemt en/of vasthoudt dan kunststof, waardoor deze behuizing helemaal niet oververhit kan raken en vervolgens in de hens vliegen.

Ervan uitgaande, dat iets dergelijks hier aan de orde is, kan geconcludeerd worden, dat ook al is de behuizing niet het meest milieuverderflijke gedeelte van computers, het hoe dan ook een welkome verbetering is, wanneer in elk geval dit gedeelte van een aanmerkelijk milieuvriendelijker materiaal gemaakt wordt, dan tot nu toe gebruikelijk is.

Jacques

(18)

Grumpf, wat valt hier nou over te zeggen? Ikzelf recycleer alles wat anderen weg gooien. Maar af en toe moet ik iets nieuws maken om bijvoorbeeld gerecycleerde apparaten op gang te houden. En dan wordt een experimentele printplaat bestellen bij de elektronica groothandel.
En zo'n printplaat bestaat uit een kartonnen plaatje waar via een zeef-print proces koper geleiders op aangebracht zijn. Zowel toepasbaar voor de zwakstroom als ook voor sterkstroom toepassingen.
Het plastic wat mensen tegenwoordig inzamelen via de Netvang wordt helaas niet gerecycleerd, maar deels verbrandt (voor stroom opwekking) of gedumpt in de derde wereld of Oost Europa.
Plastic zou men kunnen recycleren door het thermisch te kraken in een zuurstof-arme atmosfeer.
Maar men wil het niet.
Een gewone PC oververhitten leidt ook tot brand en rookschade.
Het maakt even niet uit waarvan het ding is gemaakt.
Papier en karton brandt overigs moeilijker dan plastic.
Plastic kun je zien als gestolde olie met verharders en vermengd met keukenzout als vlamvertrager en hitte absorber.
Zelfs in keukenzout kan 800 graden aan hitte opgeslagen
worden. Olie verbindingen branden al bij 245 graden.
Pers eens een pak papier met behulp van water tot een
"brood" bij elkaar. Laat het drogen en probeer het daarna maar eens in brand te steken.
Het is uit veiligheidsoogpunt geen bezwaar om papier en karton te gebruiken in PC's.
Alleen de voeding kent 230 Volt en er zit een oververhitting beveiliging in die de voeding uit schakelt bij overbelasting of te hoge systeem temperaturen.
De rest van de PC werkt op 5 en 12 volts logica.
Wat geen brand kan veroorzaken.
Papier en karton laten zich prima recycleren. Zelfs door een "klein gebruiker".

Jacques

(19)

95 procent in mijn huishouding bestaat uit gerecycleerd materiaal.
En even ter informatie: "verontreinigd" karton en papier wordt in de papier-recyclage-fabriek ontdaan van chemische verbindingen en metalen e.d. .
Zelfs een tetra pak valt nog te recycleren.

Zelf heb ik dat ook al eens uitgeprobeerd.
Met behulp van een wit-wasmiddel en een bak warm water en een schaar kon ik een tetra pak recycleren tot papiermaché, aluminiumfolie, was ( van kaarsen ) en plastic.
Als ik het kan dan kan de papier-recycleerder dat ook.
In wit was middel zitten enzymen die nodig zijn om de lijm in het papier "op te eten".
De was komt uit het karton. Dat is om het karton van buiten water afstotend te maken. Dit komt men ook tegen bij Glossy (mode) magazines.
Het plastic zit aan de binnenkant van tetra pak en dat is om het van binnen uit waterdicht te maken.
Het aluminium is om het thermisch te beschermen en om de
inhoud koel te houden.

Dit is even ter aansluiting op de vorige inzending wat betreft mijn reactie op de kartonnen PC.

Arjan

(20)

Een computer langer later functioneren is niet het probleem. Vaak gaat een PC de deur uit omdat deze 'niet meer van deze tijd is'. Eigenlijk bedoelen we daarmee dat de programmatuur er niet meer goed op kan lopen.

Mogelijke oplossing hiervoor voor thuisgebruikers is dat waneer jouw PC bijvoorbeeld niet meer goed loopt op MS windows XP (toch een veelvuldig geinstalleeerd systeem) - dat je probeert over te stappen naar een van de gebruiskvriendelijke Linux distributies (bijvoorbeeld Ubuntu / Linux Mint).

Dit hebben we thuis net gedaan met een van de laptops (is nu 10 jaar oud) en deze loopt weer snel en voor normaal gebruik - internetten / e-mailen / (open) office gebruik werkt deze weer met een snelheid waar je weer een aantal jaartjes mee vooruit kan!

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl